• 1
 ≫ 

Kanarinac: Želite li neuglednog pevača ili hibrida koji se retko viđa?

 ≫ 

Ove ptice su odlični vokalni solisti, ali ćute u vreme mitarenja, vole kupanje i uživaju u društvu suprotnog pola, ali se nakostreše i sede na dnu kaveza kad se razbole

  • 1
Kanarinac kućni ljubimac Foto: Shutterstock

Kanarinci koji se gaje u našim domovima kao kućni ljubimci potiču od divljih rođaka sa Kanarskih ostrva.

Pre pola milenijuma pripitomili si ih španski osvajači, a ove ptice su bile omiljene na dvorovima plemića. U 17. veku počeli su da ih gaje i ukrštaju Englezi, Francuzi i Italijani. Danas u svetu postoji više od tri stotine vrsta ovih divnih milozvučnih ptica.

Prelepa pesma je jedan od glavnih razloga gajenja kanarinaca. Kolorit nikad nije bio njihov adut, pa su ih odgajivači ukrštali kako bi im promenili izgled. Pojedine podvrste današnjih kanarinaca nisu ni nalik izvornim pticama: osim raznovrsnih boja, izgled nekih jedinki je nesvakidašnji, a takvi su recimo grbavi kanarinci.

Kanarinac kućni ljubimac Foto: Shutterstock

Pevač ili maneken?

Izbor budućeg pernatog ljubimca zavisi od toga da li želite pticu koja odlično peva ili tražite kanarinca koji ima nesvakidašnji izgled. Mužjak kanarinca bolje peva od ženke, ali ne čini to istim intenzitetom cele godine.

Kanarinci “ćute” u vreme kad menjaju perje, odnosno kad se mitare. Ponekad ne žele da pevaju, a razlog nije poznat. Zbog ove pojave ne treba da brinete, jer je uobičajena.

Smeštaj

Kanarinac mora da bude smešten u velikom prostoru: minimalna veličina kaveza je 40x60 centimetara. U kavezu treba da budu: hranilica, pojilica, prečke, zatim grančice vrbe, breze li drugog drveta različitih debljina. One su obavezne u njegovom enterijeru, jer na njima ptica stoji, skače sa jedne grančice na drugu i tako ojačava prste. Kavez ne sme da bude na direktnom suncu, na promaji, blizu radijatora ili drugog grejnog uređaja ili na udaru klime. Nemojte kavez stavljati ni u kuhinju. Mesto za kavez neka uvek bude isto, jer kanarinac ne voli premeštanje niti selidbu.

Prostor u kavezu obogatite malim ogledalima, ljuljaškom, zvončićima, ali ga ne pretrpavajte. Uveče prekrijte kavez kako biste obezbedili mir i sebi i kanarincu.

Kanarinac kućni ljubimac Foto: Shutterstock

Ishrana

Ishrana kanarinca podrazumeva mnogo belančevina, vitamina, masti, mineralnih materija i ugljenih hidrata. Baza ishrane je u mešavini semenki (proso, uljana repica, svetlo seme, ljušteni ovas, seme konoplje…). Sveže voće i povrće daje se najmanje dva-tri puta nedeljno, i to jabuke, narandže, banane, kruške, breskve, spanać, blitva, zelena salata, šargarepa, a povremeno i tvrdo kuvano usitnjeno jaje.

Ptici su potrebni dodaci u vidu vitaminskih i aminokiselinskih preparata ako ima loš imunitet, kad se mitari, ima probleme u razmnožavanju…). Dajte kanarincu sipinu kost, radi trošenja kljuna.

Higijena

Najmanje jedanput mesečno operite kavez vrelom vodom, ali nemojte dodavati invazivna hemijska sredstva za čišćenje ili dezinfekciju. Dno kaveza prekrijte čistim peskom ili papirom koji će upijati nečistoću. Podlogu menjajte po potrebi. Sa dna kaveza svakodnevno uklanjajte ostatke hrane i izmeta.

Hranilicu i pojilicu svakodnevno perite vrućom vodom. Hrana i voda moraju biti potpuno sveži. Kanarinca hranite ujutro i uveče. Kad je toplo, vodu menjajte dva do tri puta dnevno. Kanarinci vole da se kupaju, pa im tri do četiri puta nedeljno pripremite mlaku kupku.

Kanarinac kućni ljubimac Foto: Shutterstock

Razmnožavanje

Kanarinci se pare od novembra do početka leta. U tom periodu odaberite roditelje i obezbedite uslove za parenje i uspešno izvođenje mladih. Roditelji treba da budu zdravi, uzrasta od 8 meseci do 5, 6 godina i pravilno operjani. Dve nedelje pred parenje ponudite im jaču hranu punu vitamina i belančevina, mešavinu semenki, kuvano jaje i vitaminske preparate.

Odaberite kavez, očistite ga i postavite gnezdo, presvučeno toplim i mekim materijalom. Na pod kaveza postavite krpice, jer će ih ženka iskoristiti za unutrašnjost gnezda. Posle parenja, obično pet do šest dana, ženka izleže tri do pet jaja i leži na njima oko dve nedelje. Kad se izlegu mladi, daje im se posebna hrana: mleveno kuvano jaje sa keksom i grizom, uz dodatak strugane šargarepe. Ženka se hrani istom smesom, uz dodatak svežeg voća i povrća. Krajem prve nedelje mladi operjaju, a nakon desetak dana progledaju. Sami jedu već sa tri sedmice, kad su spremni da se odvoje od roditelja.

Mužjak ili ženka?

Pol ptice ćete odrediti posmatranjem prilikom parenja ili slušanjem pesme koju izvode. Kad mužjak peva, on napne gušu, skoro potpuno zatvori kljun i često nakostreši perje na potiljku. Mužjak je i malo veći i živahniji, sa većom glavom i dužim nogama, duguljastijim grudnim košom i kraćim i uvučenijim trbuhom.

Zdravlje

Životni vek kanarinca u zarobljeništvu je od 12 do 18 godina. Zdrav kanarinac ima sjajno i čisto perje, priljubljeno uz telo, bistre i širom otvorene oči, suve i čiste nozdrve, crvenkaste noge i ne preduge kandže. Na telu ne sme imati otoke ili povrede. Ptica mora biti živahna, dobrog apetita.

Izmet kanarinca takođe je pokazatelj njegovog zdravlja: ima oblik sitnih, cilindričnih štapića, sa belim pegama na krajevima. Vodnjikav i mek izmet je znak problematičnog zdravlja. Ako nema apetit, gubi na težini, nije aktivan i veseo, sedi na dnu kaveza, ima iscedak iz nosa ili očiju, kija ili mu je perje nakostrešeno, odnesite ga na pregled.

Kanarinac voli društvo, pa je najbolje da živi u paru. Ako ga puštate da se zabavlja letenjem po stanu, zatvorite prozore. Iako ne voli fizički kontakt sa vlasnikom, kanarinac će rado “pričati” s njim i zviždukati. Može da se sprijatelji sa drugim pticama ljubimcima, ali ne i sa mačkom ili psom.

Volite li poj kanarinaca? Ukoliko još niste odlučili da li da nabavite ovu pticu kao kućnog ljubimca, možda će vam u odluci pomoći njegova prelepa pesma!

Video: Ivana ima mini zoo vrt u stanu, a sa albino pacovom deli čak i poljupce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narodnjak🤐

    7. decembar 2022. | 17:52

    Od svih najbolje je pevao Dragoslav Mihalovic-kanarinac!