One imaju karakter psa: Mačkoljupci, evo šest rasa koje samo što ne zalaju!

Osim što vas prate u stopu i glasno pozdravljaju, vole kupanje, neumorne su u donošenju predmeta, pristaju na povodac i čak reže na strance

Foto: Pixabay

Neko voli mačke,  dok neko obožava pse: ovi kućni ljubimci su sasvim suprotni, kako u pogledu potreba, tako i po osobinama.

Psi su društveniji i privrženiji čoveku i žele da mu udovolje u svakom pogledu. Mačke su pak otvoreno nezavisne i povučene, mada vole svoje vlasnike, prenosi Cattime.

Iako karakterno različite od pasa, pojedine rase mačaka prkose svim stereotipima. Ne samo da su razigranije i maštovitije od drugih maca, već se i fizički izdvajaju.

One su izuzetno društvene, neprekidno izražavaju naklonost vlasniku, uživaju u kupanju i igranju sa vodom, u igri neumorno donose lopte i druge predmete, glasno pozdravljaju vlasnika i sposobne su da nauče osnovne komande koje su svojstvene psima.

Evo šest rasa mačaka koje se ponašaju baš kao psi.

1 Abisinska mačka

Abisinska mačka Foto: Pixabay

Ovo je pravi sportista iz sveta mačaka: penje se na visinu, skače kad god i kako god poželi, voli da se igra i puna je energije. Iako ne voli preterano maženje, abisinska mačka obožava vlasnika i neumorna je u interakciji sa njim, ali i sa decom u porodici.

2 Manks

Manks mačka Foto: Pixabay

Ova mačka nema rep, ali ima divan karakter i izuzetnu emotivnu povezanost sa ljudima. Vlasnika obožava i prati ga u stopu, od sobe do sobe. Nema prostorije u kući u kojoj vas neće dočekati. Ona je i pripadnica malobrojnih maca koje vole vožnju autom. Manks voli i šetnju i lako uči ponašanje na povocu. Poznata je i po tome da “reži” na nepoznate osobe, zbog čega je zovu “mačka čuvarkuća”.

3 Mejn kun

Mejn kun Foto: Pixabay

Gromada od mačke i pripadnica jedne od najvećih rasa. Izuzetno je inteligentna: sama otvara vrata, ume da uključi svetlo, uzima hranu iz polica… Superinteligencija joj daje epitet odlične učenice. Dobra je u mnogim igrama, a kad joj ponestane snage, pretvara se u najumiljatije biće na svetu.

Mejn kun ume da priča: njen “rečnik” sastoji se od mjaukanja, pevušenja, predenja i drugih oglašavanja, u skladu s njenim raspoloženjem.

4 Regdol mačka

Regdol mačka Foto: Pixabay

Tihi je obožavalac vlasnika. Kad je uzmete u naručje, sasvim se opusti i postaje nalik krpenoj lutki, po kojoj je i dobila ime. Regdol mačka voli da usvaja nove veštine i veoma je poslušna. Učiniće sve samo da bude u vašoj blizini.

5 Sijamska mačka

Sijamska mačka Foto: Pixabay

Svojeglava i razmažena kao tinejdžer, sijamska maca će vam drsko “odgovoriti” kad joj budete rekli “ne!” Iako brbljiva i tvrdoglava, ume da bude umiljata. Ona će vas čekati pored vrata, igraće se lopticama i ponašati se kao pas, ali u mačijem telu.

6 Turska angora

Turska angora Foto: Pixabay

Ova maca snežnobele dlake žudi za vašom pažnjom i emotivno je osetljivija od prosečne kućne mačke. Voli zabavu i igre donošenja predmeta, i uživa u plivanju. Ponaša se prijateljski i prema nepoznatima, ali je njen gospodar broj 1 samo vlasnik.

Iako ove rase ispoljavaju "tipične" osobine, uvek će biti mačaka koje se ne uklapaju u šablon svoje pasmine. Tako će neke angore biti nasmrt uplašene od vode, ili će neke regdol biti mrzovoljne i nedostupne za maženje. Možda će sijamka biti dobre naravi, ili će mejn kun biti oličenje lenjosti.

Foto: Pixabay

Da li ste i vi vlasnik mačke čije ponašanje priliči psu? Koje je rase maca i akko se ponaša? Pišite nam o tome ili pošaljite video snimak!

Možda ćete pronaći inspiraciju da ovekovečite ponašanje svoje mačke kad budete odgledali duhovitu kompilaciju snimaka mačaka čije se ponašanje gotovo ne razlikuje od psećeg!

(Telegraf.rs)