• 0
 ≫ 

Nebelung mačka: Često na meti lopova

 ≫ 

Ako volite rusku plavu mačku, poznatu po baršunastom krznu i mirnom karakteru, još više ćete zavoleti njenu dugodlaku i dugovečnu rođaku, čiji je životni vek skoro 20 godina

  • 0
Nebelung mačka FGoto: Shutterstock

Nebelung je ime nemačkog porekla i bukvalni prevod ove reči je „stvorenje magle“.

Mačka koju predstavljamo je upravo takva: srebrnosive i plavičaste nijanse dlake koja kao da se lagano talasa na nevidljivom povetarcu. Raskošno svetlucavo krzno ove graciozne kućne ljubimice podseća na manje gizdavi “kaput” njene kratkodlake rođake, ruske plave mačke. Nebelung je zapravo dugodlaki varijetet ruske plave mace.

Istorija “bića izmaglice”

Nebelung mačka FGoto: Shutterstock

Krajem osamdesetih godina 20. veka, nebelung se razvila u SAD, a prvi primerci dugodlakih ruskih plavih mačaka u Ameriku su stigli iz istočne Evrope. Prve nebelung mačke su Zigfrid i Brunhilda, potomci mace koja je bila u vlasništvu odgajivača Kore Kob iz Denvera (Kolorado). Zahvaljujući njenom entuzijazmu prema stvaranju nove rase, svet je postao lepše mesto jer se pojavila divna mačka dugog tela, gracioznog vrata, dugih nogu, dugačke mekane dlake i raskošnog repa. Ona ima blago ovalne oči živozelene boje koje ponekad imaju žuto-zelenu nijansu. Na vrhu lepo uobličene glave klinastog oblika su šiljate uši. Njena dupla dlaka je svilenkasta i fina, plavičastog odsjaja i nalik srebru. Mužjaci imaju tipičnu “kragnu” oko vrata. Dlaka na repu je duža od one na telu. Iza ušiju su čuperci krzna, a zadnje noge imaju zaperke, tzv. pantalone.

Deo standarda

Nebelung je priznata rasa koju su registrovali TICA, Udruženje tradicionalnih mačaka (TCA), Federacija odgajivača mačaka (CFF) i WCF (Svetska federacija mačaka).

Ona ima sivo-plavu dlaku sa izraženim srebrnim sjajem (vrhovi dlaka svetlucaju kao srebro): poželjna je srednje plava boja. Koža njene njuškice je plavo-siva, a jastučići šapa obojeni su lavanda roze.

Greškama se smatraju suviše duboko postavljene ili izpupčene oči, te sklonost žmirkanju.

Nebelung mačaka nema mnogo u svetu, pa ih je teško nabaviti. Većina odgajivača nebelunga živi u Evropi. Ove prelepe mace, koje su često na meti lopova, pare se isključivo sa ruskim plavim mačkama.

Senzibilna, tiha i dostojanstvena

Ova maca je idealna za vlasnike koji žele ljubimicu za krilo. Porodice sa starijom decom i vremešni vlasnici biće više nego zadovoljni ovom mirnom macom koja se kreće poput senke.

Nebelung voli svoju porodicu, ali ako u dom dođu nepoznati ljudi, može nestati z vidokruga vlasnika. Uživa da sedi u krilu, da bude mažena i nečujno će pratiti omiljenu osobu iz sobe u sobu. Ona će uživati u društvu druge mačke koja treba da bude isto tako tiha i dostojanstvena. Nije zainteresovana za razigrane i nestašne pse i mačke. Voli rutinu i treba joj izvesno vreme da se prilagodi promenama u domu. U tome joj može pomoći rana socijalizacija. Ovu lepoticu raskošnog krzna prati reputacija mirne, tihe i stidljive mace. Ipak, u igri postaje pravi “dinamit”. Voli igre sa lopticom, uživa u penjanju i skakanju, te su joj potrebne penjalice sa visokim mestom za sedenje. Uživa da sa tog “pijedestala” posmatra sve što se događa. Nju to smiruje, jer ima uvid u sve što radi njena porodica kojoj se priključuje ili ostaje da drema na svom tronu.

Uglavnom je nepoverljiva prema strancima, pa je mnogi vaši prijatelji nikad neće upoznati. Odlično se slaže sa decom ako su pažljiva prema njoj. Veoma je senzibilna i osetljiva. Ne smete je zanemariti i zapostaviti: zbog nedostatka pažnje i ljubavi će patiti i postati anksiozna i plašljiva.

Gotovo nikad nije destruktivna: ne grize stvari, ne grebe po nameštaju niti cepa tkanine. Ne voli promenu ustaljene svakodnevice i životnog prostora.

Sklona gojenju

Nebelung je generalno zdrava i dugovečna rasa. Budući da ima raskošnu dlaku, potrebno je četkanje dva puta nedeljno. Iako nije čistokrvna rasa, nisu poznata nasledna oboljenja niti zdravstveni problemi. Povedite računa o njenom izuzetnom apetitu, jer će se lako i brzo ugojiti ako joj je stalno dostupna činija sa hranom. Njena težina je od 2, 5 do čak sedam kilograma!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari