• 1
 ≫ 

Albino mačke: Po čemu su posebne i kako ih razlikovati od belih “rođaka”?

 ≫ 

Vaša maca je nekako “providna”, sa vodnjikavo-ružičastim očima i bledoroze kožom, bolešljiva je i osetljiva na sunčevu svetlost: glavni “krivac” za sve je TIR gen. O čemu je reč?

  • 1
Albino orijentalno mače Albino orijentalno mače Foto: Pixabay

Mnogi vlasnici kućnih ljubiaca smatraju da je njihova mačka bele dlake posebna i da pripada malobrojnim albino macama.

Međutim, postoje razlike između albino i belih mačaka. Albino su specifične po određenim vizuelnim karakteristikama, ali i onima koje se “kriju” u njihovim genima. Bele mace imaju svoje osobenosti, ali sa albinizmom nemaju nikakve veze.

Postoje detaljne, naučne razlike između mačaka sa belom dlakom i albinosa; da ne bismo koristili suvoparne medicinske izraze, pokušaćemo da objasnimo šta mačku čini albinom i po čemu se razlikuju bela i albino maca.

Bela mačka Bela mačka Foto: Shutterstock

Šta je albinizam?

Albino mačke veoma su retke: ima ih samo dva procenta u odnosu na čitavu mačiju populaciju. Njihova posebnost uzrokovana je TIR genom koji određuje prisustvo tirozinaze.

Melanin “odlučuje” o tome kakva će biti boja očiju, kože i dlake. Albino mačka se rađa sa oštećenim ili nedostajućim TIR genom i ova genetska abnormalnost i nedostatak melanina je ono što čini mačku albino.

Albinizam je genetsko stanje u kojem postoji potpuni nedostatak boje ili pigmentacije. Da bi mače došlo na svet kao pravi albino, i majka i otac moraju da nose genetski marker za albinizam. Kad mačka ima belu dlaku, ona je generalno, u većini aspekata, sasvim obična. Međutim, kod albino mace je druga priča: njena dlaka izgleda kao bela, ali detaljniji pregled, posebno očiju i kože, otkriva niz razlika. Najuočljivija i najvažnija razlika između bele i albino mačke primećuje se na očima. Mačke bele dlake često imaju različito obojene oči, uključujući intrigantnu heterohromiju. Oči albino mačke obojene su ograničenim spektrom zbog potpunog odsustva pigmenta. Tako su oči albino mace bledoplave, ružičaste ili ružičasto-plave. Albinosi nemaju melanin koji će stvarati drugu boju očiju, kao što je zlatna, zelena ili smeđa.

Ružičastu boju očiju stvara svetlost koja reflektuje zadnje krvne sudove unutar oka. Isto se može reći i za kožu albino mačke: i njoj nedostaje pigmentacija. Koža, njuškica i unutrašnjost ušiju takođe su roze do bledoružičasti. I ova obojenost nastaje usled svetlosti koja reflektuje protok krvi.

Mačka sa albinizmom Mačka sa albinizmom Foto: Shutterstock

Stepeni albinizma

Delimični albinizam je mnogo češći od pravog. Iznenađuje nedavno otkrivena pojava u vezi sa orijentalnim mačkama, uključujući sijamske, burmanske i tokinške: svaka rasa ima primere prepoznatljivog “kolor pointa” koji nastaje zbog neke vrste delimičnog albino genetskog nasleđa. Kolor point je boja koja se koncentriše u određenim oblastima na telu. Koncentracija boje zavisi od toplote, pri čemu se pigmentacija razvija u hladnijim oblastima, dok toplije oblasti ostaju mnogo svetlije u poređenju s njima.

Albinizam i zdravlje

Nedostatak pigmentacije kod pravih albino mačaka izazvan je nemogućnošću da proizvode melanin. Kod mačaka, kao i drugih bića, melanin ima brojne funkcije: daje boju koži, dlaci i očima. Osim ove uloge, smatra se da potpomaže organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bolesti.

Zbog nedostatka melanina, albino mace posebno su osetljive na sunčevu svetlost. Zbog toga su sklonije sunčevim opekotinama i melanomima. Ako imate albino mačku, ograničite joj vreme boravka na direktnom suncu. Ove mace takođe mogu da trpe oštećenje očiju zbog sunčeve svetlosti. Nedostatak melanina čini oči ranjivim zbog direktnog uticaja UV zračenja koje može izazvati slepilo.

Albino mačke su sklone i problemima sa imunološkim sistemom i često su bolešljive. Ove mace mogu biti pomalo nespretne, budući da nedostatak melanina u očima utiče i na oštrinu vida.

Mitovi o belim i albino mačkama

Jedina stvarna sličnost između mačaka sa belom dlakom i albino mačaka je prividno ista boja dlake. Kod albina, beličasta obojenost se pripisuje nedostatku boje. Bele mačke imaju belu dlaku, jer gen za belo krzno dominira nad ostalim potencijalnim bojama.

Tokom godina, neki mitovi o mačkama sa belom dlakom nepravedno su pripisivani albino mačkama. Jedan takav mit povezuje plave oči, bele mačke i gluvoću. O ovoj “narodnoj gluposti iz 19. veka” u poslednjem izdanju “Porekla vrsta” iz 1872, pisao je i Čarls Darvin.

Savremena nauka pokazuje da postoji veća učestalost gubitka sluha kod belih mačaka. Ipak, bilo kakva uzročna veza između albinizma i gluvoće je pogrešna.

Za ljubitelje ovih neobičnih maca, evo video snimka koji prikazuje svakodnevicu jedne posebne kućne mezimice.

Video: Ima li išta čistije: Albino konji izgledaju kao bića koja nisu sa ovog sveta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гоца

    8. decembar 2022. | 14:03

    Скоро шест година уживам у друштву белог мачора Жуће. Удомљен, не купљен и не бих га дала ни за брдо карамела.