• 1
 ≫ 

Likoj mačka: Mali vukodlak - veliki prijatelj

 ≫ 

Iako deluje zastrašujuće, ovo je verna i razigrana maca koja voli decu i retko mjauče: najveće mane su joj visoka cena i mali broj legala

  • 1
Likoj mačka Likoj mačka Foto: Shutterstock

Nekome je lepa, ali se mnogi plaše ove male, crno-bele mačke koja se smatra najneobičnijom rasom na svetu.

Prvo leglo dobijeno je jula 2010. godine, TICA je 2012. odobrila standard rase, a od 2017. godine prikazuje se na izložbama, iako još ima status eksperimentalne rase.

Nastanak rase

Genetska mutacija koja je stvorila likoj mačku, njenu prepoznatljivu dlaku i poseban izgled, godinama je nasumična pojava kod divljih mačaka. Naziv rase potiče od grčke reči lykos što znači vuk. Poznatija kao "mačka vukodlak", pojavila se pre oko dve decenije u Tenesiju (SAD). Nastala je prirodnom genetskom mutacijom domaće kratkodlake mačke, a na razvoju rase radili su veterinari Peti Tomas i Džoni Gobl.

Sve današnje likoj mace imaju svoju lozu do divljih mačaka. Timovi naučnika stalno prikupljaju podatke o rasi kako bi objasnili interakciju recesivnog gena sa njihovom bojom, dlakom i "bezdlakošću" koju razvijaju. U svetu danas ima manje od 200 mačaka ove rase, što kućnih ljubimaca, što izložbenih jedinki.

Mužjaci su krupniji od ženki i imaju prosečno 3, 5 kg (u odnosu na dame koje su teške samo dva kilograma). Imaju vitko, snažno telo, pogodno za život u divljini, kratak rep i srednje duge noge. Njihove velike i šiljate uši upotpunjuju njihov pomalo zastrašujući izgled. Oči su im velike, okrugle, zlatne boje i obrubljene belim linijama, a nos crn. Njihova glava je klinastog oblika, a lice ima „masku“ kože bez dlake oko očiju, nosa, njuške i zadnje strane ušiju.

Najređa boja - čisto crna

Boja je prema standardu crna, iako su uglavnom pepeljastosive (kombinacija crne i bele - tzv. “so i biber”). Savršena boja je 50 posto crne i isto toliko bele dlake, za izložbe samo standardom dozvoljena boja, za uzgoj mogu i drugi varijeteti. Najskuplje i najređe su mačke čiste crne dlake. Ove mace su dlakavije od ostalih, dok su neke skoro bezdlake, pa liče na sfinksove. U uzgoju se biraju crne mačke, iako u prirodnoj mutaciji opseg boja varira.

Likoi imaju gen jedinstven za rasu koji uzrokuje i crvenu šaru (mešavina normalne boje dlake sa belom), već i ćelavost. Mačići stižu na svet sa normalnom dlakom, nisu bezdlaki ili žuti i izgledaju kao i svako drugo mače. Posle oko jedne do dve nedelje gube dlaku i mogu sasvim da “oćelave”. Nakon nekoliko nedelja dlaka počinje da im raste i sa tri do četiri meseca poprimaju konačan likoj izgled. Dlaka deluje kruto, poput čekinja, ali je u stvari veoma mekana i nalik svili. Uši i nos su uvek bez dlake, a šape su retko odlakane.

Likoj mačka Likoj mačka Foto: Shutterstock

Energična, hrabra i radoznala

One uživaju u blizini vlasnika, vole maženje i igru, ali im to brzo dosadi. Najviše vole da istražuju. Imaju dozu opreza prema deci i drugim mačkama. Vole da budu vladari u domu i da paze na sve. Veoma su inteligentne: brzo nauče da koriste toalet, stoje na zadnjim nogama i koriste prednje šape kao ruke. Vlasnici kažu da tokom igre nose igračku u šapama i - hodaju na zadnjim nogama! Pune su energije, hrabre su i imaju izraziti lovački nagon: uživaju u "vrebanju i lovu" igračaka, ali i životinjica (vodite računa ukoliko imate male kućne ljubimce!). Stabilnog su karaktera, retko mjauču i imaju narav psa - mašu repom i vole da njuškaju. Lepo prihvataju ranu socijalizaciju. Ne penju se po nameštaju, ali su im neophodne igračke, penjalice i grebalice.

Zdravlje, ishrana i nega

Životni vek likoj mace je 12 do 15 godina. Ova rasa generalno je zdrava, ali može imati probleme sa srcem i bubrezima, a pojavljuje se i pojačan rad štitne žlezde.

Ishrana se zasniva na visokokvalitetnoj suvoj i vlažnoj hrani i kuvanim mesnim obrocima. Ne traži posebnu negu: dovoljno je četkanje jednom ili dvaput nedeljno. Obavezno je detaljno čišćenje ušiju, uklanjanje viška ulja sa noktiju i skraćivanje kandži. Krzno joj ne pruža dovoljnu zaštitu od hladnoće ili direktnog sunca, pa je neophodna UV zaštita. Kupanje je obavezno jedanput mesečno.

Video: Završen osmi “Mrnjau fest 2022”: Najlepša maca Sheehan Starssiberia BastetBeauty

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Građanin Toša

    8. novembar 2022. | 07:40

    "Mali vukodlak"? Kako može mačka da bude vukodlak?! Može biti samo MAČKODLAK!!