• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Današnji dan je opomena svetu i svima koji odlučuju o životima milijardi domaćih životinja

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ustanovljen 1983. godine, na rođendan legendarnog Mahatme Gandija, Internacionalni dan farmskih životinja apeluje na savest i cilja na nehumanost svih onih koji drže životinje u uslovima nedostojnim živih bića

  • 0
Domaće životinje Foto: Shutterstock/linojocaru

Svetski dan domaćih životinja, poznat i kao Internacionalni dan farmskih životinja, koji se svake godine obeležava 2. oktobra, ima veliki značaj na globalnom planu, jer rasvetljava i podiže svest o zlostavljanju i maltretiranju životinja. To nas tera da se setimo tužne istine: milioni nevinih životinja izgubili su živote na velikim farmama, bez imalo saosećanja i najčešće posle mučnog života, piše Nationaltoday.

Svetski dan domaćih životinja trebalo bi da ukaže na istinu da sva živa bića zaslužuju poštovanje: i drveće, i ljudi, i životinje.

Mizerni životni uslovi životinja koje su zatvorene u tesne i prenatrpane kaveze, lišene bilo akkvog dostojanstva, drogirane, unakažene... pokazuju da je profit čoveka na prvom mestu. Budući da poslovi vezani za životinje (meso, mlečni proizvodi i jaja) imaju direktne i ozbiljne posledice po ljudsko zdravlje, ključni cilj aktivista koji se bave zaštitom životinja je da probude globalnu svest kako bi se unele promene u nehumane industrije koje u rukama drže živote 70 milijardi domaćih životinja godišnje.

Svetski dan farmskih životinja obeležava se na rođendan Mahatme Gandija, legendarnog duhovnog vođe i aktiviste za ljudska prava. Gandi je svojevremeno izjavio kako veruje da se prema svim živim bićima treba postupati jednako i s poštovanjem i dostojanstvom, uključujući životinje svih vrsta.

Dan domaćih, odnosno farmskih životinja osnovan je kao deo međunarodne kampanje pokreta za prava životinja na farmama 1983. godine, radi direktnog ukazivanja na dugotrajnu patnju kojoj su životinje na farmama izložene. Za hiljade ljudi koji obeležavaju ovaj dan, glavni cilj je da podstaknu druge da rade na stvaranju saosećajnog sveta u kome se domaće životinje ne tretiraju kao puki proizvodi, jer su vekovima milijarde domaćih životinja ubijane radi ishrane na farmama i u klanicama širom sveta.

Domaće životinje Foto: Shutterstock/New Africa

Iako sve u vezi sa ovim nedužnim bićima deluje sumorno i bez nade za promene, postoji svetlo na kraju tunela: šema poljoprivrede koju je odobrilo Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama R.S.P.C.A., stvorena je i sprovedena pre oko četvrt veka. To je dobro rešenje za poljoprivrednike i stočare koji teže višim standardima dobrobiti životinja, kao i za kupce koji žele da podrže takvu dobrobit.

Danas, sa pokretima kao što su vegetarijanstvo i veganstvo, životinje i njihova prava se redovno stavljaju u prvi plan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preslatke su, daju mnogo mleka, ali imaju jednu manu: Mini krave osvajaju svet

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari