• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan domaćih životinja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Internacionalni dan farmskih životinja obeležava se 2. oktobra, a cilj mu je poboljšanje loših uslova života ovih nedužnih bića koja svakodnevno doživljavaju nepotrebnu štetu i bol

  • 2
Domaće životinje Foto: Shutterstock/Guta Timmen

Svetski dan domaćih životinja obeležava se u svetu svake godine 2. oktobra.

Ovaj dan, posvećen životinjskim vrstama koje žive na farmama, osmišljen je kako bi se uticalo na svest ljudi koji treba da znaju da sva živa bića zaslužuju poštovanje.

Postoji veliki jaz između idealizovane slike domaćih životinja i stvarnosti onoga što doživljavaju na velikim farmama.

Uslovi života životinja koje su zatvorene u kaveze, teskoba i tužna sudbina pokazuju da je profit uvek na prvom mestu. Budući da svi produkti vezani za životinje (meso, mlečni proizvodi, jaja...) imaju sve više posledica na ljudsko zdravlje, potrebno je probuditi globalnu svest i uneti promene u nehumanu industriju koja zbriše sa lica zemlje 70 milijardi domaćih životinja godišnje.

Osnovan u znak sećanja na Mahatmu Gandija, koji se zalagao za poštovanje svih živih bića, Svetski dan domaćih životinja ustanovljen je da bi se istakli loši uslovi koje trpe domaće životinje i poboljša njihovo bivstvovanje na našoj planeti.

Prvi Svetski dan farmskih životinja obeležen je 1983. godine kao deo međunarodnog pokreta za prava životinja koje žive na farmama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM(68)

    2. oktobar 2023. | 15:58

    Aman gde baš danas da pokoljem kokoške tovljene i to dvadeset komada. Što tu vest niste juče objavili još bi bar jedan dan duže živele, ovako ......... radio nož.

  • 2. oktobar 2023. | 12:11

    I to postoji?