• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada ponestane saosećanja, ništa više ne ostaje: Ovo je možda najpotresniji snimak svinje koja živi u kavezu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim "Saosećanja u svetskoj poljoprivredi" razotkrio svu okrutnost i frustraciju životinja sa farmi u EU od kojih se prave "premium" proizvodi

  • 1
Svinja u kavezu Foto: Printskin/Instagram/maurovegan

Kada ponestane saosećanja, ne ostaje ništa više: kako prenosi Compassion in world farming, obelodanjeni su poražavajući rezultati najnovije tajne istrage i otkrivena ogromna patnja svinja u kaveznim sistemima na farmama EU, uključujući sve one proizvođače koje snabdevaju tržište "premijum" šunkama popularnih brendova Parma i Bajon.

Potresni snimci sa 16 farmi širom Italije, Španije, Francuske i Poljske razotkrivaju okrutnost, mučenje i frustraciju koje svinje trpe, pogotovo ženke u kavezima za prasenje dok od Evropske unije čekaju zabranu kaveznog uzgoja životinja, piše Ciwf.

Među farmama uključenim u istragu su one koje snabdevaju tržište takozvanim "premijum" proizvodima, parmskom i bajonskom šunkom.

Istraživački tim Ciwf otkrio je da su krmače na ovim farmama držane u istoj ekstremnoj zatvorenosti kao i one na standardnim farmama u EU na kojima živi oko 85 posto ženki svinja.

Istraga je otkrila sledeće zastrašujuće podatke:

* krmače provode desetine nedelja u kavezima tako malim da sprečavaju praktično svako kretanje osim ustajanja i ležanja.

* ove jadne životinje leže u sopstvenom izmetu i urinu što svinje inače nikad ne rade

* krmače su onemogućene da pravilno neguju svoje mladunce zbog ograničenja u kavezima

* zbog svega navedenog, krmače pribegavaju abnormalnom ponašanju koje je sve učestalije, poput grizenja šipki kaveza i žvakanja vazduha usled ogromne frustracije.

Nakon tajnog istraživanja, nalazi su poslati ministrima poljoprivrede širom Evrope koji su pozvani da bez odlaganja uvedu EU zabranu uzgoja u kavezima.

Prošle godine, Evropska komisija se javno obavezala na uvođenje zakona za okončanje držanja u kavezima domaćih životinja u EU. Ovo obećanje je dato kao odgovor na Evropsku građansku inicijativu Kraj kaveznog doba koja je prikupila 1,4 miliona verifikovanih potpisa građana širom EU i bila je prva uspešna inicijativa za uzgoj životinja.

U Italiji se svake godine proizvede oko osam miliona pršuta sa brendom Parma – 36 posto se izvozi, a SAD su najveće izvozno tržište gde je 2021. prodato 757.000 pršuta. Nešto manje od polovine sve izvezene Parme se prodaje unutar EU, iako je Velika Britanija najveće izvozno tržište parmske šunke. U Francuskoj se svake godine proizvede oko milion bajonskih pršuta. Brojevi za izvoz nisu dostupni, ali se navodi da se bajonske šunke izvoze u SAD, Nemačku, Belgiju, Japan, Veliku Britaniju.

Ljudi koji plaćaju premiju za ove proizvode verovatno će biti šokirani kada otkriju da su ovi "vrhunski" proizvodi iz sistema koji drže životinje u izuzetno okrutnim uslovima, kaže Sara Mojs iz Ciwf. Ona tvrdi da istraga otkriva da ove farme nisu bolje od standardnih, jer su životinje primorane da žive nezamislivo bednim životima, ne mogu da se kreću, onemogućene su da pravilno neguju prasiće ili izražavaju prirodno ponašanje i toliko su frustrirane da pribegavaju abnormalnom ponašanju kao što je grizenje kaveznih šipki.

Stotine miliona uzgajanih životinja širom Evropske unije bespotrebno pate u kavezima, pa su potrebne hitne, konačne mere da se ukine doba kaveznog uzgoja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je jedna pametna guda! Krmača majka sama otvara vrata štale da uđe kod svojih prasića

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    1. oktobar 2024. | 12:48

    Јадна животиња , 🥺