• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Još 100 kila do cilja: Slon Čarli, nedavno oslobođen iz 40-godišnjeg ropstva, sprema se za povratak u prirodu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čarli komunicira sa ostalim slonovima, prvi put je trubio i polio glavu vodom iz surle i uživa u blatnoj kupki u parku Šambala u Južnoj Africi

  • 0

Svetski mediji sa oduševljenjem su objavili vest da je Čarli, 42-godišnji afrički slon koji je nedavno oslobođen iz zoološkog vrta u kome je proveo četiri pune decenije, pušten u prirodu, novi ograđeni prostor u privatnom rezervatu za divlje životinje Šambala u Južnoj Africi.

Čarliju je na raspolaganju hektar zemlje gde može slobodno da luta i hrani se u savani. Slon se postepeno uvodi u novo okruženje kroz poseban program hranjenja i izgradnje poverenja, osmišljen da ga pripremi za život u divljini. Stručni tim FOUR PAWS, zajedno sa njegovim budućim čuvarima u Šambali, nadgleda njegovu tranziciju, prenosi Worldanimalnews.

Slon Čarli se brzo prilagođava slobodnom životu nakon što je spasen iz cirkusa u koji je dospeo 1984. godine, a potom je doveden u Nacionalni zoološki vrt u Pretoriji, jedini nacionalni zoo-vrt Južne Afrike.

"Čarli brzo uči i dobro se prilagođava svom novom okruženju. On je već izgradio čvrstu vezu poverenja sa novim čuvarima. Svakim danom se sve više ponaša kao divlji slon", kaže veterinarka Marina Ivanova. Ona dodaje da je divno videti da je izdaleka počeo da komunicira sa ostalim slonovima u rezervatu. Prošle nedelje je prvi put trubio i polio glavu vodom iz surle. Juče je uživao u prvom kupanju u blatu otkako je u zatočeništvu.

Kako su preneli mediji, Čarli je rođen u Nacionalnom parku Hvange u Zimbabveu, ali mu se život preokrenuo kada je uhvaćen kao mladi slon, zajedno sa još devet drugih. Godine 1984. poslat je u Bosvel cirkus, gde je nastupao 16 godina. Godine 2001. prebačen je u zoološki vrt u Pretoriji, gde je živeo do nedavnog spasavanja.

Tokom protekle 23 godine, Čarli je bio svedok smrti svoja četiri prijatelja slona i pokazao je znake uznemirenosti, kao što je ponavljano ljuljanje glave - ponašanje koje se često primećuje kod slonova u zatočeništvu.

Njegovo novo prebivalište ima bazen i blatno kupatilo koji su najvažniji za negu kože slonova. Ovaj ograđeni prostor je ključni korak ka njegovom konačnom puštanju u rezervat od 12.000 hektara, gde će moći da se pridruži jednoj od dve grupe slonova ili da živi sam.

Priprema Čarlija za ovu tranziciju zahteva stalne napore: slon se trenutno obučava za povratak u bezbedan prostor unutar ograđenog zemljišta što će biti važno za buduće veterinarske preglede.

"U divljini, slonovi hodaju i do 150 kilometara dnevno", kaže Marina Ivanova i potvrđuje da osoblje pomaže Čarliju da postepeno izgradi mišiće neophodne za puštanje u savanu. Čarli je na posebnoj dijeti da bi se ugojio i bio spreman za život u divljini. Osoblje Šambale podučava ga kako da bere sveže lišće sa grana, a dobija i omiljene obroke od bundeve.

Patnja koju je Čarli podneo tokom života ostavila je duboke rane koje počinju da zarastaju. Posebnu pažnju zahtevaju njegovi nokti na kojima su se usled neodgovarajuće nege pojavile duboke pukotine. U Šambali, Čarli je počeo sam da brine o svojim stopalima trljajući ih o stene, baš kao što rade slonovi u divljini.

Za konačno puštanje u savanu, Čarli, koji trenutno ima pet tona, treba da se ugoji još najmanje sto kilograma. Da bi to uspeo, svakodnevno dobija bogatu ishranu u količini do 130 kg sezonskog povrća, voća, sena i lišća.

Čarli živi novo poglavlje svog života, uz budnu pratnju stručnjaka iz njegovog novog doma, Šambale u Južnoj Africi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Niko ne zna za njegovu tužnu priču: Slonče sa osmehom dočekuje turiste, a prošlo je torturu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari