• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako ptice spavaju?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dremka u letu, na jednoj nozi, u stojećem ili sedećem stavu, na tlu, u gnezdu ili na grani, viseći naopako ili čak plivajući, načini su na koje spavaju ptice u prirodi, a kućne ptice to rade uglavnom na sredini kaveza ili volijere

  • 0
Kako ptice spavaju Foto: Shutterstock/FineARTSSthai

Većina životinja, pa i ljudi, leže na leđima, bokovima ili stomaku kad spavaju, ali ptice "iskaču" iz ovog obrasca.

Ptice su jedinstvena bića sa perjem, krilima i kljunovima.

Posebnosti u anatomiji, zajedno sa okruženjem u kome žive, određuju načine na koje ptice spavaju.

Ono što se ubraja u normalno ponašanje ptica u snu može nam pomoći da identifikujemo znake koji ukazuju na neki problem.

Ptice imaju slične obrasce spavanja kao i sisari, ali postoje razlike u načinu na koji spavaju, kao i u vrstama sna.

Kako ptice spavaju Foto: Pixabay/efraimstochter

Unihemisferično spavanje

Ovo znači da samo jedna strana mozga radi ono što obično uključuje obe strane. Jednohemisferni san je faza dubokog sna u kojoj ima snova, ali omogućava pticama budnost radi praćenja eventualnog dolaska predatora.

Nekim pticama je čak jedno oko otvoreno dok spavaju.

Smeštaj u prenoćištu

Ptice obično sede u gnezdu samo kada inkubiraju jaja ili čuvaju i greju ptiće. Kada se ne gnezde, one se okupljaju na grani ili prostoru gde su bezbedne i na toplom, ili same biraju mesto za spavanje, odnosno prenoćište.

Kratka dremka

Neke ptice spavaju u kratkim fazama, posebno kada se sele. Kratke dremke su delotvorne i jake i mogu se smenjivati sa jednohemisfernim snom.

Dužina sna

Ptica polovinu dana provede u sedenju na jajima ili spavanju, dok drugi deo dana utroši na nabavku hrane, letenje i druženje. Većini ptica kućnih ljubimaca potrebno je oko 10-12 sati svakodnevnog sna, u suprotnom će biti razdražljive i pod stresom. Ptice koje se ne drže kao kućni ljubimci više dremanju nego što čvrsto spavaju.

Kako ptice spavaju Foto: Pixabay/ed5

Položaji, načini i mesta za spavanje

Načini na koje ptice spavaju omogućavaju im da ostanu bezbedne, ali i da se odmore. Jednosferni san i jednostrano zatvaranje očiju su dve adaptacije na spavanje, ali neke ptice to rade na jednoj nozi, pomeraju perje i u njega uvlače glavu, dok vodene ptice spavaju dok plivaju. Neke migratorne vrste dremaju i u letu, dok druge spavaju i na tlu, u stojećem ili sedećem stavu, smeštene na grani, u gnezdu, ili viseći naopako.

U divljini, ptice često spavaju na usamljenim mestima da bi se sakrile od predatora. Ptice kućni ljubimci spavaju na sredini kaveza ili volijere, dok one koje izvode mladunce spavaju u gnezdu.

Kako ptice spavaju Foto: Pixabay/garten gg

Neobično ponašanje u snu

Ptice kućni ljubimci trebalo bi da spavaju polovinu dana u kavezu, ali se dešava da dremnu i na neobičnim mestima, kao što su pod kaveza ili posuda za hranu.

Ako ptica spava manje od 10 sati dnevno, leži na boku ili diše otvorenim ustima dok pokušava da se odmori, to su znaci koji ukazuju da joj nije dobro, vruće joj je ili hladno, pod stresom je ili će položiti jaja. Ukoliko primetite ove znake, odmah odnesite pticu kod veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari