• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čarli, poslednji slon u južnoafričkom nacionalnom zoološkom vrtu, oslobođen posle 40 godina zatočeništva

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekadašnja 42-godišnja zvezda cirkusa konačno na slobodi

  • 0

Posle 40 godina zatočeništva, poslednji slon u jedinom nacionalnom zoološkom vrtu Južne Afrike je oslobođen i do kraja života će živeti u rezervatu divljači koji se prostire na površini od 24.700 hektara. Čarli je bio poslednji afrički slon u Nacionalnom zoo-vrtu u Pretoriji, jedinom nacionalnom zoološkom vrtu Južne Afrike.

Čarlija su ukrali od njegove porodice u pustinji Zimbabvea kada je imao oko dve godine. Njegovi otmičari prodali su ga Boswell Wilkie cirkusu 1984. godine, gde je izvodio trikove, a potom je 2001. premešten u zoološki vrt u Pretoriji.

Dok neki drugi južnoafrički zoo-vrtovi, kao što je zoološki vrt u Johanesburgu, još pružaju gostoprimstvo slonovima, Čarli je bio poslednji preostali slon u Nacionalnom zoološkom vrtu u Pretoriji i sada započinje novo poglavlje svog života. Fondacija EMS objavila je da je Čarli putovao četiri sata od zoološkog vrta do privatnog rezervata Šambala u Limpopou.

"Pre više od godine doneta je odluka da se Čarli penzioniše. Među brojnim faktorima koji su uzeti u obzir bila je njegova poodmakla starost", rekao je Nontsikelelo Mpulo, direktor marketinga, komunikacija i komercijalizacije u Južnoafričkom nacionalnom institutu za biodiverzitet (SANBI).

"Potencijalni objekti-domaćini izrazili su zainteresovanost da obezbede "penzionerski" dom za Čarlija. Nakon što smo pregledali odgovore, odobren je predlog Fondacije EMS i privatnog rezervata za divljač  Šambala da se Čarli penzioniše", objasnio je Mpulo.

Zajedno sa EMS fondacijom i Four Pawvs, Šambala je napravio plan selidbe Čarlija. Slon nikad nije brinuo sam o sebi, pa će mu plan pomoći da se ponovo integriše u prirodno okruženje. Rezervat Šambala je takođe pristao da šalje zdravstvene izveštaje o Čarliju najmanje godinu dana nakon njegovog dolaska kako bi se obezbedio kontinuirani nadzor i nega.

Čarli će u početku biti sam, dok se ne prilagodi novim uslovima života, ali se svi nadaju da će se uklopiti u Šambalino krdo slonova.

"Želimo da Čarli nauči da bude slon kakav je oduvek trebalo da bude i da se uskoro sretne i integriše u postojeću zajednicu slonova na Šambali“, navodi se u saopštenju Fondacije EMS.

Procenjuje se da širom sveta ima 15.000 do 20.000 slonova u zatočeništvu, od kojih mnogi žive u sramnim uslovima.

Slonovi ne treba da žive u zatočeništvu, kao uostalom nijedna životinja. Oni u divljoj prirodi lutaju do 80 kilometara svakog dana, što je nemoguće u zatvorenom zoološkom vrtu. Nesposobni da stalno lutaju, mnogi slonovi u zatočeništvu imaju zdravstvene probleme zbog neaktivnosti. Isto tako, slonovi su veoma društveni i poštuju svoje socijalne zakone koje ne mogu da sprovode u zarobljeništvu. Sve ovo se ogleda u njihovom prosečnom životnom veku: slonovi u zatočeništvu umiru sa oko 40 godina, dok divlji slon može da doživi i 70 godina.

S druge strane, mnogi zoološki vrtovi tvrde da imaju jedinstvenu priliku da unaprede znanja o slonovima proučavajući ih u zatočeništvu. Zatočeni slonovi zaštićeni su od najvećih pretnji, odnosno gubitka staništa, krivolova i sukoba sa ljudima.

"Radije bih da slonovi budu u zoološkim vrtovima nego da nestanu", izjavio je Robert Hoaž, bivši direktor za odnose s javnošću u Smitsonijans nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu. On je dodao da ako se zoološki vrtovi ne uključe u bitku za očuvanje slonova, ove životinje će postojati samo u muzejima.

(Iflscience/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tuča slonova u nacionalnom parku: Dva giganta lomila kljove za prevlast

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari