• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je divan dan svih mačaka na svetu: U ovom danu čak i crne mačke donose sreću

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni fond za dobrobit životinja obeležava Svetski dan mačaka od 8. avgusta 2002. godine

  • 1
Mačka Foto: Pexels/sahar photography

Ceo svet danas odaje počast životinji koja je jedna od najčešćih kućnih ljubimaca u domovima.

Danas je Međunarodni dan mačaka i obeležava se svake godine, 8. avgusta, otkako ga je 2002. godine osmislio Međunarodni fond za dobrobit životinja.

Danas je sva pažnja usmerena ka mačkama, njihovom opstanku u urbanom i često surovom svetu i načinima njihove zaštite.

Današnji događaj organizuje International Cat Care, nevladina organizacija iz Velike Britanija koja radi na poboljšanju dobrobiti mačaka još od 1958. godine.

Mačka je jedina pripitomljena vrsta u porodici Felidae koja uključuje lavove, tigrove i jaguare. Danas je to najčešći kućni ljubimac na svetu, a sa ljudima živi još od nastanka ljudskih civilizacija. Nedavna istraživanja sugerišu da su ljudi pripitomili mačke na Bliskom istoku pre više od 10.000 godina.

U ovom danu obezbedimo macama puna 24 sata priznanja i poštovanja. Procenjuje se da se oko 500 miliona mačaka šeta baštama, dvorištima i ulicama širom sveta, što znači da će se mačije porodice svake godine, najmanje po dva puta, uvećavati za po dva do šest, pa i više potomaka. To jeste divan podatak, ali isključivo u okviru kontrolisanog uzgoja.

Mačka u kuhinji Foto: Shutterstock/Sviatlana Yankouskaya

Mačke utiču na poboljšanje mentalnog zdravlja vlasnika i ublažavaju stres, anksioznost i depresiju. Kad napolju pada kiša, možete da se ušuškate u krevet i da vam se pridruži mačka koja tiho prede i uživa u spokoju doma.

Mačka može da bude crna, riđa, bela, persijska, sijamska, birmanska, bengalka, kratkodlaka, golokoža, ragamafin... Čak i neka stara mačka lutalica će vam ulepšati dan naklonošću kad joj ponudite ukusan zalogaj!

Obeležite zato danas Međunarodni dan mačaka, jer je to jedini dan u godini kada i crne mačke donose sreću!

(Internationaldays/Daysoftheyear/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najdeblji i najslađi mačor na svetu: Živi na leđima, jer kad jednom legne, teško se vraća u normalu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    9. avgust 2024. | 01:43

    Volim macke i treba da imaju svoj dan. Medjutim, mogli bi Englezi malo vise da se pozabave ljudima, kako zove u neprimerenim uslovima sirom sveta