• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zmija uhvaćena u "bizarnom" činu u jednom dvorištu u Australiji: "Ovo se nikad do sada nije dešavalo"

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lovac na zmije tvrdi da je ovakvo ponašanje zmija netipično i zbunjujuće

  • 0
Zmija guta mrtvu pticu Foto: Facebook/Sunshine Coast Snake Catchers 24/7

Australijski hvatači zmija iznenadili su se nakon što su pronašli mrežastog pitona kako jede obrok koji nije sam uhvatio! Na fotografiji, kako prenosi au.news.Yahoo, vidi se zmija kako je do pola progutala veliku crnu pticu koju je nekoliko sati ranije usmrtio pas iz dvorišta.

"Ovo se retko dešava, s obzirom na to o kojoj se vrsti radi", rekao je Brendon Džiford iz kompanije "Sunshine Coast Snake Catchers 24/7". On kaže da su mrežasti pitoni predatori iz zasede i oslanjaju se na senzorne "jamice" za toplotu da bi "pokupili" infracrveno toplotno zračenje iz spoljašnje okoline.

Mrežasti piton čeka da mu se plen približi pre nego što ga napadne, obično usred noći, u potpunom mraku. Zato je veoma čudno da je samo uzeo leš ptice koju je pas usmrtio.

"To je bizarno ponašanje, a još je bizarnija brzina kojom se sve desilo", rekao je Džiford. "Nečiji kućni ljubimac je usmrtio pticu, a onda je u dvorište dopuzala zmija i pronašla svoj sledeći obrok"; dodao je on, napominjući da ovo nije doživeo otkako se bavi ovim poslom.

Šta uzrokuje čudno ponašanje zmija

Kako kažu stručnjaci, glavni krivac ovako bizarnom ponašanju zmija su vremenske (ne)prilike: stalni porast i pad temperature zbunjuje zmije. One obično dobro podnose vremenske promene i čak ulaze u proces brumacije (vrsta hibernacije), kad s vremena na vreme izlaze da bi ležale na suncu. Ali, obično ništa ne jedu, jer treba da bude dovoljno dugo vruće da njihovo telo može da svari obrok.

Ovo nije usamljen slučaj "čudnog ponašanja" zmije u Australiji gde je sada zima: jednog reptila nedavno je jurila raža, a piton koji se našao na obali usmrtio je goluba.

Još jedan mogući razlog zašto je zmija posegla za mrtvom pticom je glad.

"Od maja do septembra mnoge zmije se uopšte ne hrane: zdrava zmija može da izdrži čak 22 meseci bez obroka, a one koje hvataju plen da bi jele u ovom periodu godine obično su ugrožene: reč je o zmijama koje se leti razbole i ne mogu sebi da priušte zimu bez zaliha energije".

Upozorenje vlasnicima kućnih ljubimaca

Budući da sve više zmija dolazi u urbanu sredinu, Džiford opominje vlasnike da pripaze, jer njihovi kućni ljubimci lako mogu da postanu plen zmijama.

"Prošle nedelje u jednom danu neočekivano su pojedena dva kućna ljubimca", kaže on i dodaje da se to desilo, jer su ljubimci imali slobodan pristup dvorištu. On je apelovao na vlasnike da čuvaju svoje ljubimce i da ih uvedu u domove, posebno noću, pogotovo ako žive u jugoistočnom Kvinslendu koji je nazvan "vrućom tačkom" kad je reč o zmijama.

Džiford je predložio vlasnicima da obezbede kaveze i boksove mrežama krok koje zmije ne mogu da se provuku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Piton nije mogao da svari hranu, pa je ispljunuo: Iz usta izbacio mrtvu mačku

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari