• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Napad zmije na psa: Kako da zaštitite svog četvoronošca od ujeda otrovnice

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gotovo je nemoguće sprečiti psa da istražuje njegovu ili bilo čiju teritoriju, a neretko se prilikom njuškanja nađe oči u oči sa nezvanim gostima, među kojima su i otrovni gmizavci

  • 1
Pas zmija ujed Foto: Pixaby

Povećan broj zmija u urbanim sredinama dugo ne predstavlja nikakvu novost.

Štaviše, stanovnici gradova su prinuđeni da se prilagode zajedničkom životu sa neželjenim komšijama. Iako je uglavnom reč o bezopasnim reptilima, zabeleženi su i susreti sa otrovnicama.

Od suštinske je važnosti da naučite kako da živite sa zmijama, bez obzira na to da li ste u ruralnoj sredini, u njoj provodite vikende ili se ovi neomiljeni gmizavci pojavljuju i u blizini vašeg doma ili na javnim površinama u gradu.

Ukoliko ste vlasnik psa ili mačke, potreban je pojačan oprez, piše Bestlifeonline.

Mere predostrožnosti od susreta sa zmijom i njenog napada veoma su važne ukoliko radite u dvorištu ili uživate u prirodi. Ipak, čuvanje psa od susreta sa zmijom je veliki izazov.

Naši radoznali ljubimci iz susreta sa zmijom često izađu sa povredama od ugriza. Na sreću, postoje načini da smanjite rizik od napada zmija na pse.

Saveti o zaštiti psa od ugriza zmije

U objavama na društvenim mrežama, vlasnici pasa postavljaju fotografije i snimke svojih pasa posle susreta sa zmijama. Psi imaju otoke i prežive ugrize, ali se dugo oporavljaju.

Nažalost, nisu svi psi te sreće. Oni su veoma aktivni i nemoguće je sasvim eliminisati mogućnost susreta sa zmijom, posebno ako vas prate u šetnji prirodom. Ipak, možete učiniti nekoliko stvari kako biste smanjili šansu da dožive napad otrovnice.

Stručnjaci kažu da je veliki deo zaštite psa u tome da mu ne dozvolite da odluta predaleko. Hodajte jasno označenim stazama i uvek držite psa na povocu. Ako pas voli da istražuje, držite ga dalje od područja obraslih visokom i gustom travom, jer su to uobičajena mesta na kojima se zmije kriju.

Pratite budno ponašanje psa, jer je i to jedan od načina da sprečite da ga ujede zmija.

Napad zmije na psa Foto: Pixabay/Cifer88

Pas signalizira kad nešto nije u redu i lavežom će upozoriti ako čuje kako se zmija kreće, ukoliko oseti njen miris ili je ugleda.

Ako se ponašanje vašeg psa promeni, on vam time poručuje da obratite pažnju na njegov fokus. Čvrsto držite povodac dok ne budete mogli da proverite zašto se promena dešava. Ukoliko ugledate zmiju, izbegavajte da se približavate i krećite se oko nje na bezbednoj udaljenosti.

Upamtite da nećete uvek moći da držite psa na oku. Ako živite u oblasti gde ima mnogo zmija otrovnica, verovatno ćete preduzeti sve mere bezbednosti za psa koji voli da istražuje svoju teritoriju.

Psa možete naučiti da izbegne zmiju

Živite u kući i imate dvorište? Ograda u njemu može biti jedan od načina da sprečite ulazak zmija. Eliminišite mogućnost da zmija odabere potencijalno skrovište tako što ćete održavati dvorište i redovno šišati travnjak. Pod održavanjem dvorišta se podrazumeva i uklanjanje lišća i osušene trave, orezivanje drveća i žbunja i eliminacija grana sa zemlje, gde zmije lako mogu da se sakriju.

Psa možete obučiti da izbegava zmije umesto da bude radoznao. To ćete najlakše postići pozitivnom obukom, poslasticama i vežbanjem sa lažnom zmijom.

Iako blagovremena obuka i mere opreza mogu da spreče nesreću, neće ih sve zaustaviti. Srećom, statistika pokazuje da oko 80 odsto kućnih ljubimaca preživi ujede zmije ako se lečenju odmah pristupi.

Ako posumnjate da je zmija ujela vašeg psa, odmah ga odnesite veterinaru. Znaci ugriza obično uključuju tragove zuba, otok, bol, letargiju, povraćanje, pa i kolaps.

Susret sa neotrovnom zmijom manje je stresan po vlasnika, ali i ona može naneti ljubimcu bolne rane. Svaka situacija sa zmijom koja ostavi povrede mora se lečiti.

Uvek proverite da li je vašeg psa ugrizla otrovna ili bezopasna zmija. Po mogućstvu je fotografišite i pošaljite poznavaocu zmija koji će potvrditi da li je gmizavac opasan.

Dok psa ne odvedete u veterinarsku kliniku, skinite mu ogrlicu ako je ima, da se u slučaju otoka zbog ugriza ne bi ugušio.

Pogedajte video sa iskustvom vlasnice nakon što je otrovnica ugrizla njenog zlatnog retrivera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Žestok okršaj hrabrog Žuće i otrovnice u dvorištu: Zmija se preko ograde ušunjala u domaćinstvo

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrija

    19. jul 2023. | 06:25

    Imam nemackog terijera starog 7 god.Udavio je oko 15 zmija i to veci broj otrovnica.Samo se jednom otrovao kada je udavio sarku.