• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zovu ga "pačvork": Ovaj mejn kun nije čudovište, već mužjak i to himera i jedan je od najređih na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On ima sive mrlje na narandžastom krznu, nesvakidašnje šare nasred glave i različito obojene oči, zahvaljujući višku "ženskog" hromozoma

  • 0
Mačka mejn kun himera Foto: Printskrin/Instagram/giantmainecooncats's

Video snimak mačke čudno obojene dlake i raznobojnih očiju izazvao je pometnju na društvenoj mreži Instagram: ljudi polemišu o tome da li je šarena boja njenog krzna samo još jedan varijetet kaliko šare ili je reč o još ređoj genetskoj mutaciji čije je ime vezano za drevno mitološko čudovište poznato kao himera.

Pogledajte video i zaključite sami ko je zapravo ova mačka.

Reč je o prelepoj i zdravoj maci rase mejn kun: ona ima neobičnu boju: sive mrlje na narandžastom krznu, nesvakidašnje šare nasred glave i različito obojene oči. Iako nije neuobičajeno da trobojne mačke imaju bojom "podeljeno" lice, mnogo toga može da izazove pojavu poznatu kao heterohromija (različite boje očiju), a jedna od veoma neobičnih činjenica je da sve to ukazuje da je mačka - mužjak, prenosi Pethelpful.

Genetika boje mačije dlake je poprilično komplikovana, jer boju mačijeg krzna "kontroliše" nekoliko različitih gena, od kojih su neki povezani sa polom. Većinu osnovnih boja mačaka određuje jedan od dva gena koji ih "prave" narandžastim ili crnim. Geni se pojavljuju na X hromozomu (ženke imaju dve kopije, a mjaci samo jednu), zbog čega su većina narandžastih mačaka mužjaci (jedna kopija narandžastog gena od njihove majke na X hromozomu), ali skoro sve trobojne mačke (kaliko) ili mačke kornjačevine (kombinacija crne i narandžaste) su ženke. Te mačke dobijaju dva X hromozoma, od kojih jedan ima narandžasti gen, a jedan crni, i oba su dominantna. Izuzetno je retko da je mačka narandžasta i crna što ukazuje na to da baš ova maca ima dodatni X hromozom.

Osim ovih genetskih oznaka, postoji drugi, potpuno odvojeni gen koji određuje da li se ova boja pojavljuje u punoj snazi (narandžasta ili crna) ili razblažena (krem ili siva). Ovaj gen je recesivan i nije povezan sa polom. To se odnosi na mačku u ovom videu koja ima gen pun boje (narandžasta) i gen za razblaživanje (siva), što ne bi bilo moguće osim u slučaju da je mačka veoma retka himera.

Mačka himera Mačka himera Foto: Shutterstock/Mikhail Leypounsky

Himerizam je retka pojava pri kojoj se dva zigota spajaju u jedan embrion i tvore jedan organizam od onoga što je trebalo da budu dva ploda. Može se javiti kod svih vrsta, ali retko kod ljudi. Himere su dobile ime po mitološkom čudovištu koje je predstavljalo kombinaciju nekoliko različitih životinja, a u stvarnosti, to je jedan organizam koji nosi genetiku više pojedinca.

Kod mačaka, himerizam se često otkriva tako što životinja ima izgled koji bi bio u suprotnosti sa uobičajenim genetskim nasleđem, kao što su jarko narandžaste ali razblažene crne šare ove mačke, kao i činjenica da je to narandžasta i crna (siva) mačka koja je mužjak. Poslednji deo slagalice koji ukazuje na to da je ova mačka himera su različite boje očiju, kao i podela lica po sredini, što ukazuje na to da različitim polovinama njene glave vladaju dva različita genetska koda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pila vodu iz sudopere kada je došlo do nezgode: Mačka zapalila sopstveni rep

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari