• 1
 ≫ 

Himera mačka - misteriozna lepotica sa dva lica

 ≫ 

Po rođenju, mačići mogu imati boju koja se blago razlikuje na jednoj strani tela u odnosu na drugu, a mogu imati i drastičnu razliku u bojama, koja pokazuje očigledan himerizam

  • 1
Himera mačka Foto: Profimedia

Koliko god da istražujemo prirodu i njena bogatstva, nikada nećemo do kraja upoznati veličinu njene lepote stvaranja. Uverili smo se da postoje bića sa sjajnim osobinama, veličanstvena po svom izgledu i bojama, i sa neverovatnim sposobnostima preživljavanja. Iz grupe tih veličanstvenih životinja ovoga puta izdvajamo jednu specifičnu “vrstu” mačke, a to je himera mačka.

Šta je himera mačka?

Sigurno ste na popularnim sajtovima za mačkoljupce, ili na nekoj od društvenih mreža, imali priliku da vidite čudnu, ali predivnu macu koja ima polovinu lica u jednoj boji, a polovinu u drugoj boji. Kada razmislite bolje, ova maca izgleda kao da ima dva lica! Ovo je zapravo himera mačka, prenosi apetit.rs.

Himera mačka dobila je ime po čudovištu iz grčke mitologije, iz Homerove “Ilijade”, koje je imalo vatreni dah. Opisano je kao biće sa glavom lava, telom koze i zmijskim repom. Na sreću, mačeća himera je mnogo prijatnijeg izgleda. Iako izgleda kao iz bajke, ova mačka svoj izgled duguje genima, i njen izgled ima potpuno razumno, ali fascinantno objašnjenje.

Zašto izgleda tako čudno?

Dakle, rekli smo da himera mačka ima lice koje kao da se sastoji iz dva lica različitih mačaka. Takođe, oči himera mačke ponekad mogu biti i različite boje i taj fenomen se naziva heterohromija, što se može javiti čak i kod nekih ljudi.

Himera mačke su uglavnom ženke, ali s vremena na vreme javi se i neka himera muškog pola.

Kada je reč o naučnom objašnjenju izgleda himera mačke, ono je sledeće. Naime, reč je o mački koja je isprva bila dve mačke. Da, dobro ste pročitali. Tokom razvoja embriona ove dve mace su se spojile u jednu, ali zadržale su svoje odvojene DNK.

Po rođenju, mačići mogu imati boju koja se blago razlikuje na jednoj strani tela u odnosu na drugu, a mogu imati i drastičnu razliku u bojama, koja pokazuje očigledan himerizam.

Ovaj neverovatan prirodni proces je samo još jedan pokazatelj bogatstva stvaranja, a postojanje internet nam je približilo ove fenomene, i omogućilo nam da ih i mi vidimo, bar na društvenim mrežama. Nadamo se da ćemo bar negde videti pravu himera mačku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari