• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mačke sa kornjačevina krznom: 7 činjenica o macama sa posebnom šarom koje su gotovo uvek samo ženke

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekoliko rasa mačaka poznato je po varijetetima sa ovom interesantnom mešavinom boja na krznu, poput američke kratkodlake, britanske kratkodlake, korniš reksa, persijske i mejn kuna

  • 0
Mačke sa krznom u boji kornjačevine Foto: Shutterstock/Chepko Danil Vitalevich

Mačke sa uzorkom kornjačevine dobile su ime po krznu čije pomešane (uglavnom dve) boje nalikuju šari oklopa kornjače.

Ove mace su u skoro svim slučajevima ženke i omiljeni su kućni ljubimci u mnogim domovima, piše Thesprucepets. Slično kaliko mačkama, kornjačevina mace su rezultat zanimljive genetike i postale su tema folklora mnogih zemalja. Zahvaljujući brojnim genetskim mutacijama, njihova dlaka ima gotovo mramornu šaru.

Evo i 7 zanimljivih činjenica o specifičnoj boji odnosno uzorku "kornjačevina maca".

1. Kornjačevina nije rasa

Ne postoji kornjačevina rasa mačaka: ime se odnosi na njihovu karakterističnu osobinu, krzno sa šarom poput one koju imaju kornjače na svom oklopu. Nekoliko rasa mogu imati ovu boju dlake, kao što su američka kratkodlaka, britanska kratkodlaka, korniš reks, persijska i mejn kun.

Iako je kornjačevina najčešće kombinacija boje đumbira i crne, može imati i kremaste, narandžaste ili zlatne detalje. Boje krzna su slivene ili su poput "mrljastih" zakrpa.

Mačke sa krznom u boji kornjačevine Foto: Shutterstock/joat2000

2. Većina mačaka kornjačevine su ženke, mužjaci su izuzetno retki

Poput kaliko mačaka, većina kornjačevina su ženke, zahvaljujući tome što su isti hromozomi koji određuju njihov pol zaslužni za boju njihovog krzna.

Ženski polni hromozom (X) nosi genetski kod za narandžastu ili crnu boju dlake, dok muški polni hromozom (Y) ne nosi informacije o boji dlake. Pošto ženke imaju dva X hromozoma, vlasnice su dve grupe genetskih informacija koje određuju boju njihove dlake. Embrion isključuje jedan X hromozom u svakoj ćeliji što dovodi do varijacija narandžaste i crne boje dlake. Pošto mužjaci imaju jedan X i jedan Y hromozom, mačak može da bude samo narandžast ili crn - ne u obe boje.

U veoma retkim slučajevima ( na 1 od njih 3.000) mužjak kornjačevine stiže na svet sa dva X hromozoma i jednim Y. Godine 2014, jedna škotska mačka usvojila je Harija, kornjačevina mače i to je vest koja je dospela na nacionalnu TV. Nažalost, mužjaci sa XXY sindromom su sterilni i često imaju ozbiljne zdravstvene probleme, a samim tim i kraće žive od ženki.

3. Temperament kornjačevina mačaka je specifičan

Mačke kornjačevine nisu posebna rasa, ali se smatra da imaju poseban temperament. U studiji koju je sproveo Univerzitet Kalifornije, sa temom o vezi boje dlake domaće mačke i njenim ponašanjem, mačke kornjačevine (zajedno sa kaliko i "torbi" macama), bile su u centru pažnje. Nakon objavljivanja studije, proširila se vest da ove mace imaju pomalo drzak karakter. Anegdotski, mnogi vlasnici kornjačevina maca složili su se da su njihove mačke energične, tvrdoglave i pomalo agresivne. Ipak, istraživači studije nisu pronašli jasnu vezu između boje dlake i ponašanja i temperamenta kornjačevina mačke.

Mačke sa krznom u boji kornjačevine Foto: Shutterstock/Robert Adrian Hillman

4. Mačke sa šarom kornjačinog oklopa donose sreću

Internet je preplavljen legendama o ovim macama koje se u nekoliko zemalja smatraju simbolom sreće, iako je pozadina ovih priča uglavnom zasnovana na mitovima.

U Japanu se veruje da ove mačke štite brodove od duhova i brodoloma. Engleski folklor kaže da ako imate bradavice, u maju mesecu uzmete mačku sa ovom šarom i njenim repom trljate izraslinu (!) U SAD verujeu da kasice u obliku mačke sa kornjačevina šarom donose sreću. Ako se mužjak ove mačke doseli u vaš dom, a živite u Škotskoj i Irskoj, imaćete takođe mnogo sreće.

5. Oklop kornjačevine zabranjen je kao repromaterijal

Kornjačevina, materijal dobijen od oklopa pravih kornjača, korišćen je u proizvodnji nakita, naočara i kućnog dekora pre 70-ih godina 20. veka. Mačke kornjačevine dobile su ime po ovom materijalu, jer njihova dlaka podseća na te boje i šare.

Pošto je svetska populacija kornjača desetkovana zbog tako velike potražnje, upotreba materijala je zabranjena CITES ugovorom i napravljen je sintetički oklop kornjače.

Mačke sa krznom u boji kornjačevine Foto: Shutterstock/Cheryl Toepfer

6. Kornjačevina mačke mogu da budu i "torbiji"

Kada ukrstite mačku sa kornjačevina oklopom i tabi mačku dobićete "torbi", koje imaju naziv i "kornjačevina tabi" ili mace sa "prugastom kornjačevinom". One imaju prelepo, šareno prugasto krzno sa mnogo varijacija.

7. Ronald Regan imao je kornjačevina mačke

Predsednik Ronald Regan i prva dama Nensi Regan imali su mačke sa ovom šarom. Kleo i Sara bile su u Beloj kući 80-ih godina 20. veka, a potom su odnesene na ranč Reganovih u Kaliforniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari