• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlasnici kunića rizikuju zdravlje ljubimaca hraneći ih šargarepom i zelenom salatom, upozorava RSPCA

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo povrće je popularno i omiljeno, ali samo u crtanim filmovima

  • 0
Kunići Foto: Shutterstock/UNIKYLUCKK

Uprkos tome što je prikazana kao najpopularnija namirnica za zečeve iz crtanih filmova, poput popularnog Duška Dugouška, šargarepa ne bi trebalo da bude u jelovniku kunića, upozorava dobrotvorna organizacija za životinje RSPCA. Gotovo svi vlasnici daju svojim kunićima šargarepu i zelenu salatu koju oni jedu u slast, ali RSPCA ističe da njihova ishrana nije takva u divljoj prirodi, prenosi Thesun.

RSPCA navodi da je problem u tome što šargarepa ima visok sadržaj šećera, dok zelena salata sadrži sedativ laktukarijum koji nije dobar za kuniće. Stoga se za ishranu ovih životinja preporučuje jednostavna ishrana travom, senom, drugim lisnatim zelenim povrćem i industrijskom hranom.

Šargarepa i voće sadrže mnogo šećera, pa ih kunićima treba davati u malim količinama, kao povremene poslastice.

Ističući ovaj problem, RSPCA dodaje da zečevi imaju složen sistem za varenje, a vlasnici im zakomplikuju zdravlje davanjem velikih količina voća i povrća.

Kunić lavlja glava Foto: Shutterstock/salarko

"Seno nije samo nešto što stavljamo kao podlogu u njihov kavez: ono treba da bude glavni izvor hrane kunića", tvrde iz ove organizacije. Osim što uzrokuje probleme sa crevima, pogrešna hrana može izazvati i bolesti zuba koji predstavljaju najčešći zdravstveni problem kunića.

Stoga RSPCA predlaže vlasnicima da u ishranu svojih zekana, osim sena, ubace i kelj, kupus i peršun i mnogo čiste i sveže vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Krvoločni" zec jeo višnje pa završio nakarminisan

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari