• 0
 ≫ 

Najčešće bolesti kunića: Na udaru - zubi i uši

 ≫ 

Dugouhi kućni ljubimci skloni su brojnim problemima: najteži su tumori reproduktivnih organa, ali najčešće obolevaju zubi, a potom i uši koje trpe infekcije, kamenčiće, grinje…

  • 0
Najčešće bolesti kunića

Foto: Shutterstock

Kao i drugi kućni ljubimci, kunići su skloni raznim problemima i bolestima.

Neka oboljenja su češća, ali ako se budete informisali o njima, možete da ih sprečite ili barem naučite da brže prepoznate simptome kako biste pomogli kuniću, piše Thesprucepets.

Problemi sa zubima

Kunići imaju 28 zuba koji im pomažu da melju hranu. Ovi zubi, za razliku od onih kod psa ili mačke, rastu neprekidno. Bez odgovarajućih materija koji pomažu u trošenju, zubi bi mogli da previše porastu i onemoguće kunića da jede.

Molarni zubi (zubi u zadnjem delu usta) mogu rasti i stvoriti most preko jezika koji onemogućava žvakanje i gutanje. Zbog toga kunić može da gladuje i da ugine.

Sekutići (prednji zubi) mogu da rastu i da se uvijaju u obraze ili druge delove usta. Ovo je veoma bolno i može izazvati prestanak hranjenja.

Apscesni zubi su proizvod trauma ili parodontalne bolesti i takođe su bolni. Ove zube treba izvaditi kako bi se sprečilo širenje infekcije ne samo oko zuba, već i po čitavom telu kunića.

Reproduktivni tumori

Tumori dojke, materice i jajnika su česti kod ženki kunića, a rak testisa se pojavljuje kod mužjaka. Sterilizacija kunića preporučuje se iz različitih razloga, a jedan je sprečavanje reproduktivnih karcinoma. Ako je kunić sterilisan, šanse za razvoj raka dojke su znatno smanjene (i nemoguće je da se razviju rak materice, jajnika i testisa ako su ovi delovi uklonjeni). Razgovarajte sa veterinarom o rizicima povezanim sa sterilizacijom ili kastracijom kunića, kao i o tome u kom uzrastu bi bilo najbolje to obaviti.

Najčešće bolesti kunića

Krivljenje glave izazvano parazitom E. cuniculi Foto: Shutterstock

Ušne grinje

Kunići su poznati po velikim ušima koje nisu uvek super čiste. Ušne grinje su mali pauci, a hrane se voskom i uljem koje proizvode zečje uši. Oni su iritantni i uzrokuju svrab, češanje i otresanje glavom. Komplikacije zbog ušnih grinja se javljaju ako se bolest ne leči i uključuju bakterijske i gljivične infekcije. Velike količine tamnih, korastih ostataka obično se vide u ušima kunića koji imaju ušne grinje.

Ovi paraziti se prenose direktnim kontaktom sa drugim kunićima, iz spoljašnje sredine, a mogu ih preneti i vlasnici ako su dodirivali zaraženog kunića. Ušne grinje je lako izbeći, ali i lečiti. Dijagnozu može postaviti veterinar otkrivanjem pod mikroskopom, ali ponekad čak golem okom možete videti i velike grupe grinja kako se kreću.

Apscesi

Najčešće bolesti kunića

Apsces na koži Foto: Shutterstock

Bolesti zuba često izazivaju apscese kod kunića. Ovi gnojni džepovi pojavljuju se ne samo u oklini zuba, već i unutar tela kunića, na organima, u nekim slojevimna kože, što ih čini teškim za lečenje. Bakterija koja izazoiva stvaranje apscesa otežava lečenje jer se “hrani” kiseonikom. Apscesi se čiste i leče antibioticima i lekovima protiv bolova. Ovo je ozbiljan zdravstveni problem, ne zna se uvek uzrok njihove pojave, ali ne mogu sami da nestanu, pa je neophodno lečenje.

Infekcije ušiju

Najčešće bolesti kunića

Infekcija šugom Foto: Shutterstock

Bakterijske ili gljivične infekcije javljaju se u srednjem ili unutrašnjem delu uha kunića. One su primarni uzrok zbog kojeg kunić “krivi” glavu. Teško se dijagnostikuju, ali ih bris može “očitati”. Grebanje u ušima, neprijatan miris, crvenilo i opušteno uvo takođe su simptomi infekcije uha.

Kalcijum u ​​ušima

Pojedini vlasnici kažu da se kristali kalcijuma u vidu kamenčića ne mogu videti golim okom. Oni izazivaju vrtoglavicu, naginjanje glave u stranu, a ponekad i nemogućnost uspravljanja. Veterinar preporučuje blago protresanje glave i vrata radi pomeranja kristala. Ponekad se jednostavno sačeka da se oni sami pomere.

Ileus

Poznat i kao GI zastoj, javlja se kad se hrana ne kreće normalno i nagomilavaju se gasovi. Ovo uzrokuje bolove u stomaku, prestanak hranjenja i vršenja nužde. Ileus je problem opasan po život i zahteva hitnu pažnju. Kunići obično ne mogu da žive duže od 48-72 sata ako se ne leče. Do izlečenja unića morate hraniti i pojiti pomoću šprica, a veterinar će odrediti terapiju.

Miksomatoza

Miksomatoza je najpoznatija virusna bolest kunića i pripada grupi takozvanih poks virusa. Uzročnik je virus sličan virusu boginja Myxomvirus. Bolest se prenosi direktnim ili indirektnim dodirom sa sluzi koju kunići luče.

Bolest se veoma brzo širi po organizmu zaraženog kunića i ima teške simptome: gubitak apetita, mršavljenje i statičnost. Tipičan znak bolesti je žmirkanje: kuniću su oči poluzatvorene, jer mu smeta svetlost. S vremenom mu se kapci sasvim slepe zbog jakog sekreta iz očiju, a oko ušiju i po telu pojavljuju se čvorići ispunjeni gnojem. Predeo oko očiju otiče, a uši se spuštaju. U ovoj fazi bolest se zove i lavlja glava. Koža na šapama, leđima i drugim delovima tela se zadebljava.

Najčešće bolesti kunića

Foto: Shutterstock

Pododermatitis

Na engleskom poznat i kao “bumblefoot” i česta je pojava kod odraslih, mladih kunića. Može se videti na nogama gojaznih kunića, onih koji se slabo kreću, sede i hodaju po hrapavoj površini ili vole da borave u zaprljanim delovima kaveza. Znaci pododermatitisa su odbijanje hrane, letargija i fizička iscrpljenost, nereagovanje na zvukove i dodir, ili pak prenaglašene reakcije i razdražljivost. U tom slučaju, veterinari će proveriti zadnje šape kunića na prisutnost kurjeg oka, žuljeva, hematoma, čireva, fistula, rana i pukotina. Sve ove lezije mogu biti praćene teškim ljuštenjem kože i gotovo uvek zahvata zadnje noge, a s vremenom se širi i na prednje udove.

Rane koje se javljaju mogu krvariti i biti zaražene ozbiljnim infekcijama. To zahteva lečenje antibioticima, upotrebu analgetika, čišćenje kaveza, često i dijetu i primenu zavoja. Ovo je veoma bolna pojava i može izazvati hramanje. Ponekad kunić odbija da se kreće.

Loptice dlake

Poput mačaka, kunići se neguju sami i gutaju svoju dlaku koja tako postaje normalan deo sadržaja stomaka. Međutim, problem nastaje ako kunić proguta nešto što ne bi trebalo, ili ima ileus i dehidraciju.

Ako se sintetička vlakna sa tepiha ili igračaka pomešaju sa dlakom u stomaku kunića, to može izazvati opstrukciju. Ove prepreke se ipak retko pojavljuju.

Osim navedenih oboljenja, pojavljuju se i druge tegobe, poput zaraze parazitom E. cuniculi koji izaziva tipično krivljenje glave kunića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari