• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U jugozapadnoj Indiji otkrivena žaba iz koje raste pečurka: Istraživači prvi put suočeni sa ovakvim otkrićem

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žaba je primećena u divljini Karnatake, a na njenom telu belela se gljiva koja po pravilu ne može da raste na živim životinjama

  • 0

U divljini Karnatake u jugozapadnoj Indiji naučnici su pronašli žabu iz čijeg tela raste pečurka! Ovo neobično otkriće nije pionirsko u svetu "parazitarnog" načina života, ali su naučnici prvi put snimili živog vodozemca iz čije kože je iznikla gljiva.

Reč je o indijskoj žabi sa zlatnim leđima (Hylarana intermedia) iz čijeg je tela nikla gljiva koja je kasnije identifikovana kao vrsta Mycena.

U kratkom naučnom radu, objavljenom u časopisu "Reptiles & Amphibians", prirodnjak amater Chinmai Maliie i specijalista za močvarna područja Lohit I. T. pri Svetskom fondu za prirodu Indije dokumentovao je susret istraživača sa ovim vodozemcem, prenosi Sciencealert.

Istraživači kažu da je njihovo otkriće slučajno, jer su se prilikom jednog od uobičajenih izlazaka na teren zaustavili u blizini malog jezera pored puta, u čijoj se vodi brčkalo 40-ak žaba sa zlatnim leđima.

Slučajno su zapazili jednu žabu koja je sedela na grani i uočili da iz njenog tela viri neki čudan "dodatak". To nije bilo toliko čudno, jer se na žabama viđaju paraziti poput pljosnatog crva (Ribeiroia ondatrae): on mutira u žabi i u vidu dodatnih zadnjih nogu raste iz njenog tela. Ali, žaba sa zlatnim leđima nije imala parazita u telu: njen "cimer" je bila mala gljiva koju su mikolozi kasnije identifikovali kao vrstu Mycena.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Lohit Y T (@lohit.y.t)

Pronalaženje žaba zaraženih gljivicama nije naučna fantastika: gljivica Batrachochytrium dendrobatidis kod žaba izaziva fatalnu zaraznu bolest zvanu hitridiomikoza, viđa se širom sveta, u više od 700 vrsta vodozemaca, i može da uništi njihove populacije.

Nije poznato da pečurke mogu da zaraze ili rastu na živim životinjama. One su saprotrofne i rastu u lišću i na trulom drvetu, hraneći se raspadnutom organskom materijom i igraju vitalnu ulogu u recikliranju šumskog tla.

Raova zlatna žaba Foto: Shutterstock/Nilanka Sampath

Zasad je nejasno kako ovakva gljiva može da uspeva na boku žive žabe koja izgleda sasvim normalno i zdravo. Istraživači nisu uzeli uzorak, te nisu mogli da naprave detaljniju identifikaciju pečurke, niti da utvrde kako je nikla na žabi. Osim toga, naučnici nisu bili u stanju da utvrde kakav efekat (ako ga uopšte ima) ovaj "putnik" ima na žabu, i da li njen rast izaziva bilo kakve zdravstvene posledice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari