• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U džunglama Indonezije otkrivena najmanja "vampir" žaba na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ostrvo Sulavezi dom je mnogim "zubatim" vodozemcima, ali nova vrsta teži jedva dva grama, "maher" je za čuvanje potomaka i ima male očnjake u donjoj vilici kojima melje rakove i stonoge

  • 0
Limnonectes larvaepartus, žaba sa zubima Foto: Shutterstock

Vulkanska brda ostrva Sulavesi u Indoneziji, obrasla bujnim, vlažnim šumama, dom su nekoliko vrsta žaba sa neobičnim reproduktivnim navikama, a jedna od njih je Limnonectes larvaepartus – jedina vrsta žabe koja rađa žive punoglavce. Sada je ovo tropsko ostrvo otkrilo javnosti još jednu od svojih najvećih tajni: najmanju žabu na svetu koja ima očnjake u donjoj vilici!

Nova vrsta Limnonectes phillofolia pronađena je u trenutku kad je tim herpetologa iz SAD i Indonezije šetao kišnom šumom i naišao na lišće i mahovinaste gromade na zemlji u kojima su bila položena staklasta jaja male, tamne žabe. Ovo je odmah privuklo pažnju istraživača, jer ova žaba gotovo uvek polaže jaja u vodu kako bi sprečila da se sluz oko njih osuši. Ubrzo nakon toga, istraživači su ugledali pegavo-smeđe žabe veličine novčića koje su se pojavile kako bi zaštitile svoja gnezda, prenosi Sciencealert.

"Kad tražimo žabe, posmatramo ivice obala potoka ili gazimo kroz njih da bismo ih uočili direktno u vodi“, kaže glavni autor istraživanja Džef Frederik, ekolog za divlje životinje Fild muzeja u Čikagu i dodaje da su istraživači uskoro uočili nekoliko žaba koje su sedele na lišću i štitile svoju buduću decu. Ove žabe premazuju jaja jedinjenjima koja ih održavaju vlažnim i štite od bakterija i gljivica.

Zanimljivo je da su sve žabe koje su vodile računa o jajima bile mužjaci.

"Mužjak koji bdi nad jajašcima nije nepoznata pojava u svetu žaba, ali je to ipak neuobičajeno", kaže Frederik.

Osim ovog otkrića, kod žabe koja nikad ranije nije viđena uočena je traka sitnih zuba na gornjoj vilici i dva mala očnjaka koja vire iz donje vilice (žabe obično imaju zube samo na gornjoj vilici).

Frederik kaže da je "nova vrsta žabe prava minijatura u poređenju sa drugim "zubatim" žabama na ostrvu".

Druge žabe sa vidljivim očnjacima koje žive na Sulavesiju su pravi džinovi skoro kilograma težine, ali nova vrsta teži samo oko dva grama: "otprilike isto kao novčić", kaže Frederik.

Limnonectes larvaepartus, žaba sa zubima Foto: JIM MCGUIRE / AFP / Profimedia

Nova vrsta žabe je dobila ime Limnonectes phillofolia (philofolija znači "gnezdi se na lišću"). Nekoliko vrsta žaba koje nastanjuju jugoistočnu Aziju takođe imaju očnjake koji im služe u borbi za teritoriju, u ljubavnoj borbi ili kad love "hrskavi" plen kao što su stonoge i rakovi.

Kako ove žabe polažu jajašca na lišću i ne koriste vodu za razmnožavanje, nisu im neophodni veliki zubi da bi se nadmetale za najbolja mesta za polaganje jaja u prepunom potoku. Ovo bi moglo da objasni zašto nemaju velike zube i očnjake u poređenju sa drugim žabama na ostrvu, pretpostavljaju istraživači.

Zoolozi su otkrili da su očnjaci u ustima žaba evoluirali najmanje četiri puta kod svih vrsta žaba. Proučavanje ponašanja i ishrane ovih vrsta otkrilo je da su veliki očnjaci kod žaba zapravo evoluciona reakcija na reproduktivnu selekciju i da su veći u poređenju sa očnjacima koji su promenili veličinu usled drugih razloga u okolini gde žive.

Žabe sa očnjacima u vilici pronađene su u Kambodži, Vijetnamu, zapadnoj Africi i Južnoj Americi, a otkriveno je da očnjake imaju i punoglavci vampirske leteće žabe (Rhacophorus vampirus) koja živi u zimzelenim šumama južnog Vijetnama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari