• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Antehinus upražnjava "maratonsku ljubav" ali umire na jeziv način: Njega sprži kortizol iz sopstvenog stresa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svake godine, mužjaci australijskog torbara uginu posle razmnožavanja, a uzrok smrti je trovanje sopstvenim "pobesnelim" hormonima

  • 0
Antehinus Antehinus Foto: Shutterstock/Pete Evans

Ljubiteljima prirode koji će se ove godine upustiti u istraživanje prelepe australijske divljine, preporučuje se da otvore četvore oči tragajući za životinjama: nikad se unapred ne zna šta može da se vidi, a nešto slično desilo se ekipi zoologa koji su tragali za misterijama na australijskom kontinentu.

Prošle godine, zaljubljenik u prirodu Eliot Boverman, otputovao je na dva dana u Nacionalni park Nove Engleske, čiji su planinski vrhovi, visoki 1.500 metara, među najvišima na sredini istočne obale Australije.

Sredinom avgusta, Eliot je šetao stazom i posmatrao biljke i u jednom trenutku je začuo šuškanje.

U žbunju je ugledao malog sisara koji je vukao truplo drugog sisara, a onda je zastao i počeo da ga proždire, prenosi Sciencealert.

Kratak video u nastavku prikazuje ženku antehinusa koja proždire uginulog mužjaka.

Na prvi pogled, ovo nije bilo toliko neobično, jer sisari često jedu jedni druge. Međutim, nije uobičajeno danju videti male sisare, pa je Eliot izvadio mobilni telefon i snimio dešavanje. Nekoliko dana kasnije, kada je istraživački tim pregledao snimak, shvatio je da je ovekovečio nešto što se retko viđa u divljini, a zapis je objavljen u časopisu "Australian Mammalogy".

Reč je o endemskom torbaru antehinusu, stanovniku šumovitih područja u istočnoj, jugozapadnoj i severnoj Australiji. Antehinus obično jede insekte i pauke, povremeno se hrani malim kičmenjacima kao što su ptice, gušteri ili čak drugi sisari. Ipak, slučajni snimak kamere jasno je pokazao mračnu stranu ove životinje: antehinus sa kopna (Antechinus mimetes mimetes) jeo je mrtvog pripadnika svoje vrste!

Antehinus Foto: Shutterstock/Wright Out There

Antehinusi su poznati i po tome što praktikuju "samoubilačku reprodukciju", što znači da partner posle parenja odlazi na onaj svet! Ovaj fenomen postoji i među mnogim biljkama, beskičmenjacima i kičmenjacima, ali se veoma retko javlja kod sisara. Svake godine, svi mužjaci antehinusa uginu na kraju sezone parenja koja traje od jedne do tri nedelje, a uzrok smrti je trovanje sopstvenim "pobesnelim" hormonima. Hormon stresa kortizol raste tokom perioda parenja, a istovremeni porast testosterona iz super-velikih testisa kod mužjaka uzrokuje "kvar" u biološkom mehanizmu koji briše kortizol. "Poplava" nevezanog kortizola dovodi do otkazivanja sistemskih organa i neizbežne jezive smrti svakog mužjaka.

Srećom, smrt nastupa tek nakon što mužjak oplodi ženku: oni se pare u maratonskim "sesijama" koje zahtevaju enormnu količinu energije i traju po 14 sati. Gravidne ženke posle smrti mužjaka brinu o mladima i o opstanku vrste.

Zašto je snimljeni antehinus postao kanibal? Jednostavno - "naleteo" je na jeftine kalorije!

Antehinus Foto: Shutterstick/Wright Out There

Avgust je period razmnožavanja antehinusa na spomenutim lokacijama: dugotrajno parenje sagoreva kalorije, a na kraju zime je hladno i nema mnogo hrane za beskičmenjake. Ako već postoje mužjaci antehinusi koji bukvalno umiru od iscrpljenosti posle parenja, mužjaci i ženke koji prežive maratonske susrete iskoristiće prednosti jeftine energije tako što će se pogostiti "palim" rođacima. Na kraju krajeva, životinjsko meso daje mnogo energije, pogotovo ako ga ne treba juriti i loviti.

U mnogim oblastima Australije, dve vrste antehinusa (od poznatih petnaest) razmnožavaju se gotovo istovremeno i svaka može imati koristi od konzumiranja uginulih mužjaka. Ženke koje su se ranije parile su gravidne ili doje mladunce, što takođe predstavlja ogroman odliv energije. Mužjaci i ženke vrsta koje se kasnije razmnožavaju moraju da se podgoje i prikupe energiju pre nego što započne njihov period razmnožavanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari