• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Postavili smo pitanja AI Chat GPT o zdravlju i obuci ljubimaca: Neki odgovori su zabrinjavajući

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na osnovu "razgovora" sa virtuelnim pomoćnicima, stručnjaci za zdravlje, ponašanje, negu i dresuru pasa spokojno saopštavaju da veštačka inteligencija mora još mnogo toga da nauči...

  • 0
Saveti Chat GPT o nezi i čuvanju pasa Foto: Pixabay

Može li nas Chat GPT stručno i pametno savetovati o nezi kućnih ljubimaca?

Nedavno istraživanje o ulozi Chat GPT kao savetnika o nezi, čuvanju i obuci pasa nije zadovoljilo većinu stručnjaka, ni vlasnika.

Kako stvari stoje, prema pisanju Dailypaws, profesionalci koji se bave psima ne brinu o tome da će predstavnici AI uskoro sesti na njihova radna mesta.

Nejasni i kontroverzni odgovori Chat GPT

Saveti Chat GPT o nezi i čuvanju pasa Foto: Pixabay

Postavili smo Chatu GPT 12 pitanja o obuci, zdravlju i ponašanju pasa.

Odgovori su bili nejasni (poput odgovora na pitanje: koji je najbolji način da treniram mog psa?), neki saveti su bili kontroverzni (koje rase su najbolje za vlasnike početnike?), a pojedini su zvučali kao zamke (da li su pitbulovi opasni?).

Iako je chat GPT imao pristojan uvid u mnoge teme, poznavanje života, nege, ishrane, treninga i zdravlja ljubimaca bilo je površno.

Saveti AI mogu poslužiti kao polazna tačka u rešavanju problema, ali direktan razgovor sa veterinarom ili dreserom je konačna i nezamenjiva opcija.

“AI je kao dete koje ne zna mnogo, ali će naučiti“, izjavio je Li Sigfrid, trener pasa, osnivač i direktor “Opportunity Barks”.

I zaista: AI (veštačka inteligencija) je počela da uči više i prikupila je podatke iz 1,5 miliona veterinarskih konsultacija.

Kako je izgledalo GPT "ćaskanje" o dresuri pasa

Saveti Chat GPT o nezi i čuvanju pasa Foto: Pixabay

Chat GPT nije stručnjak ni za šta, iako je svemu i svačemu naučen iz mnoštva onlajn pisanja. Open AI čak priznaje da Chat GPT “ponekad daje odgovore koji zvuče uverljivo, ali su netačni ili besmisleni“.

Kada se sve uzme u obzir, Chat GPT je od veterinara i drugih stručnjaka za pse dobio ocene od B do D+.

“To samo govori kuda idemo sa tehnologijom i kako je vlasnici kućnih ljubimaca mogu iskoristiti”, kaže Daris Kuper, specijalista za obuku pasa.

Četbot o dresuri pasa je dobro počeo, ali je ostao nedorečen. AI je predložio osnovne elemente obuke, i to: doslednost i strpljivost vlasnika, kratko trajanje treninga, početak sa "osnovnim komandama", pažljivo korišćenje "pozitivne kazne" i stručnu pomoć.

Stručnjaci su se složili sa davanjem poslastice kao nagrade za željena ponašanja i traženjem stručne pomoći, ali nisu podržali “pozitivnu kaznu" (upotrebu nečega što pas ne voli). Chat GPT predlaže pozitivnu kaznu u vidu prskalice, u slučaju da pas mnogo laje.

Primetno je i da četbot svakodnevno uči, pa je jedna od novih preporuka za obučavanje pasa ohrabrivanje da ljubimac vežba i da se igra. To je inače uvek dobra ideja, i bez saveta veštačke inteligencije.

Kako Chat GPT pomaže vlasnicima kućnih ljubimaca?

Saveti Chat GPT o nezi i čuvanju pasa Foto: Pixabay

Chat GPT (koji je trenutno besplatan za korišćenje) može ponuditi savete vlasnicima kućnih ljubimaca koji ne vole da "guglaju" ili im je ograničena pomoć dresera ili veterinara. Razgovor sa veštačkom inteligencijom uvek i u svakom slučaju treba da bude polazna tačka i da se prihvati kao ograničen resurs.

Pitali smo Chat GPT koja je rasa psa najbolja za vlasnika početnika.

Kao što bi naveo svaki dobar poznavalac rasa, i AI je preporučio zlatnog retrivera i bigla, a potom je predložio labrador retrivera, buldoga i pudlu.

Iako su buldozi mirni i nežni psi, četbot je izostavio činjenicu da su oni brahiocefalna rasa, sklona brojnim zdravstvenim problemima, zbog kojih će vlasnik početnik provesti mnogo vremena kod veterinara. Stručnjak za pse Karišma Var kaže da iz tog razloga nikome ne bi preporučio buldoge.

Chat GPT je kao dobar izbor budućeg ljubimca naveo i pudle, jer su pametne, lake za dresuru i hipoalergene, ali veterinari tvrde da nije baš tako. Kada je Chat GPT dobio drugu priliku da odgovori na ovo pitanje, uklonio je buldoge sa liste, zamenivši ih kavalir king Čarls španijelima, a pudlice su ostale.

Stručnjaci su se složili sa tim da se Chat GPT može "priupitati" za osnovna pitanja o nezi kućnih ljubimaca i manje komplikovane postupke, kao što je obuka za vršenje nužde. Ali, isto tako su se svi složili da četbot ne treba koristiti u slučaju ozbiljnih zdrastvenih problema, iako su mediji objavili gotovo senzacionalne vesti o uspešno otkrivenim bolestima za koje je dijagnozu postavio upravo Chat GPT.

AskVet i Vera, virtuelni asistenti vlasnika kućnih ljubimava

Saveti Chat GPT o nezi i čuvanju pasa Foto: Pixabay

Da li zaista želite da isprobate nešto na ljubimcu bez konsultacije sa veterinarom ili dreserom?

Mnogi vlasnici olako preuzimaju informacije sa internet mreže, pa i one pogrešne. Greške se dešavaju, ali problem nastaje kad greška naškodi ljubimcu.

Dobrobit naših kućnih ljubimaca je ipak najvažnija, zbog čega je stvoren AskVet.

Saveti Chat GPT o nezi i čuvanju pasa Foto: Pixabay

Još od 2014. godine, AskVet služi kao onlajn usluga koja se bavi zdravljem kućnih ljubimaca.

AskVet zapošljava 157 veterinara koji nude onlajn zdravstvene smernice vlasnicima kućnih ljubimaca.

AskVet je godinama radio na sopstvenoj veštačkoj inteligenciji (Amazon Alek), planirajući sve načine na koje bi vlasnici kućnih ljubimaca mogli da se raspitaju o zdravstvenim problemima ljubimaca. Potom je stigao Chat GPT, sa svojom neskriptovanom sposobnošću da odgovara na pitanja na osnovu podataka kojima može da pristupi, a potom se pojavila i Vera.

U kombinaciji sa chat GPT, Vera može brzo da pregleda 1,5 miliona veterinarskih konsultacija AskVet-a i ponudi pouzdan odgovor.

Pitanja koja se postavljaju na četbotu o mogućim bolestima ljubimaca skraćuju vreme koje bi vlasnik utrošio guglajući, jer sve traje nekoliko sekundi. Ipak, sve što je važno za zdravlje vašeg kućnog ljubimca, najbolje zna njegov veterinar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari