• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Veterinari nisu znali šta je mom psu, ChatGPT mu je spasao život kad sam uneo rezultate krvi"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sesi je border koli koji je patio zbog posledica ujeda krpelja. Njegov veterinar nije mogao da postavi tačnu dijagnozu zbog čega lečenje nije davalo rezultate, pa se vlasnik za pomoć obratio veštačkoj inteligenciji

  • 0

Jedan korisnik Tvitera zapanjio je milione vlasnika kućnih ljubimaca objavom da je ChatGPT spasio život njegovom psu.

Popularni softver je naime postavio tačnu dijagnozu kućnom ljubimcu čiju bolest veterinari nisu mogli da identifikuju, prenosi Dailymail.

Korisnik pod imenom @peakcooper napisao je da je njegovom border koliju Sesi dijagnostikovana bolest koju prenose krpelji. Dijagnoza nije bila potpuna, jer su se simptomi pogoršavali, uprkos propisanoj terapiji. Kuper je odveo Sesi veterinaru koji je izjavio da jedino mogu da prate stanje psa i da čekaju.

Ne želeći da rizikuje Sesijino zdravlje, Kuper je odlučio da se obrati za pomoć ChatGPT4. Uneo je podatke analize krvi i zatražio od programa njegovu dijagnozu. AI chatbot je prepoznao da krvna slika psa i simptomi ukazuju na to da pas najverovatnije boluje od imuno posredovane hemolitičke anemije (IMHA).

Kuper je pretpostavku veštačke inteligencije odneo na uvid drugom veterinaru koji je potvrdio ovu mogućnost i psu prepisao adekvatnu terapiju.

Sesi se veoma brzo oporavila, a Kuper je izjavio: "ChatGPT4 je spasao život mom psu.“

Softver na osnovu analiza krvi prepoznao bolest

"Nakon što je Sesi dijagnostikovana bolest koju prenose krpelji, veterinar joj je prepisao terapiju. Uprkos ozbiljnoj anemiji, činilo se da se njeno stanje popravlja. Međutim, posle nekoliko dana stvari su se pogoršale", napisao je Kuper na svom Tviter nalogu.

"Primetio sam da su joj desni veoma blede, pa smo ponovo otišli veterinaru. Test krvi je otkrio još težu anemiju, čak lošiju nego prvog dana. Veterinar je obavio više testova kako bi isključio infekciju povezane sa bolestima koje prenose krpelji, ali su bili negativni", dodaje Kuper.

Nemoćan u postavljaju prave dijagnoze, veterinar je vodio Sesi kod kolega radi mišljenja. Kuperu je međutim na pamet pala ideja da bi ChatGPT mogao biti idealan za postavljanje dijagnoze. AI programi kao što je ChatGPT "češljaju" internet u potrazi za podacima koje objedinjuje u prenosivi oblik.

Da bi se pronašla moguća dijagnoza za Sesi, softver je detaljne informacije o stanju psa morao uporediti sa ogromnim medicinskim resursima dostupnim na internetu. Kuper je pažljivo transkribovao nalaze Sesijine krvne slike u program i zatražio od programa dijagnozu.

Veštačka inteligencija Foto: Pixabay

Program je upozorio na sopstvenu veterinarsku nestručnost, posavetovao Kupera da zatraži stručno mišljenje, ali je dao prognozu.

Posle eliminacije određenih stanja, kao moguće oboljenje psa ostao je IMHA što je predočeno veterinarima. Ubrzo su sumnje na IMHA potvrđene, Sasi je dobila pravu terapiju i brzo se oporavila.

"ChatGPT4 je bio dovoljno pametan da pronađe rešenje zdravstvenog problema mog psa. Ne mogu da zamislim kako će izgledati medicinska dijagnostika za 20 godina", napisao je Kuper i dodao kako se nada da će to pomoći drugim vlasnicima čiji ljubimci imaju zdravstvene probleme.

Iako je veštačka inteligencija pomogla njegovom psu, ljudi ne bi trebalo slepo da slede savete programa i da treba da potraže stručno mišljenje kad donose odluke o zdravlju svog ljubimca.

Šta o "robotima-dijagnostičarima" kažu doktori veterinarske medicine?

ChatGPT je softver koji obučen na osnovu povratnih informacija dobijenih od ljudi, a sposoban je da generiše tekst na osnovu prethodno unetih podataka. Najprostije rečeno, ovo je novi digitalni asistent svakog čoveka. Funkcioniše kao i svaki onlajn chat bot, tako što mu postavite bilo koje pitanje i on vam odgovori.

Potražili smo mišljenje naših poznatih doktora veterinarske medicine o ovom slučaju i pouzdanosti dijagnostikovanja koje daje ChatGPT.

Dr vet. med. Darko Drobnjak smatra da je kod nas odavno odomaćeno postavljanje Gugl dijagnoza. Internet je ogromna baza podataka iz najraznovrsnijih životnih oblasti koja se svakodnevno uvećava. Veštačka inteligencija, u ovom slučaju ChatGPT, crpi podatke iz tekstualnih baza podataka sa interneta koje konstantno koristi za svoje obučavanje i na osnovu tako stečenog „znanja“ razgovara sa korisnicima i daje savete.

Dr Drobnjak se ne slaže sa blagodetima koje nudi ovaj ultrapopularni softver i "dijagnoze" koje postavlja robot naziva nepouzdanim.

S druge strane, Vladimir Terzin, takođe eminentni stručnjak i doktor veterinarske medicine, ostavio je svoje mišljenje o ovoj temi. Iako se u svetu uveliko obavljaju "robotic surgery" koje pacijentima spasavaju život, dr Terzin smatra da „sposobnost kreativnog razmišljanja i dalje ostaje na strani čoveka“.

A kuda će nas sve ovo odvesti? Ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari