• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta treba da uradite da bi vaš pas prestao da laje: Najvažniji savet - ljubimca nikad ne kažnjavajte

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrijte razlog zbog kog ljubimac laje i nipošto ga ne udarajte

  • 0
Pas laje Foto: Shutterstock/smrm1977

U zavisnosti od karaktera, osećanja, trenutnog raspoloženja, refleksne reakcije… pas će zalajati u raznim situacijama, pa i onim kada to najmanje želimo. Lajanje je prirodan način da pas skrene pažnju na ono što u trenutku opaža ili oseća, međutim, postoje situacije u kojima to nije najprikladnije, kao i one koje se toliko često ponavljaju da pomislimo da ćemo poludeti.

Koji su najefikasniji načini da umirite psa da ne bi dolazilo do neprijatnih scena i da sprečite da on proživljava stres?

Zašto psi laju

Razlozi zbog kojih pas laje zavise od svakog ljubimca ponaosob i do te mere da možete videti psa koji će bukvalno lajati na vetar. Ali, isto tako postoje psi koje ne dotiče ni to što neko zvoni na vratima. Osim samog karaktera psa, i njegova dresura igra veoma važnu ulogu, pa možete naići na primere "razmaženih" pasa koji će lajati za svaku sitnicu i na svakog ko im ne odgovara, što ne smete da dozvolite.

Postoje rase pasa koje su pravi "ćutolozi", ali isto tako postoje rase koje ne zatvaraju usta.

Kako naterati psa da prestane da laje

1. Saznajte razlog zbog koga pas laje - to je bitan prvi korak kako bi dalji trening ili uklanjanje tog uzroka bili efikasniji.

2. Nagradite psa koji je poslušan - kad pas zalaje, izgovorite komandu "tiše" i onog momenta kada prestane da laje vi ga nagradite.

Ni slučajno ne udarajte psa dok laje i ne pokušavajte da ga kaznite već sačekajte da nepoželjno ponašanje prestane, pa ga zatim nagradite. Ljubimac će shvatiti da je poželjnije da ne reaguje burno, tj. da će biti nagrađen ukoliko bude miran i to će i praktikovati. Ova metoda koristi se na početku dresure psa, tj. dok je štene, kako bi se u budućnosti bolje ponašao.

3. Kako je veliki broj pasa plašljiv i ne prijaju im glasni zvuci, a često se dešava da slušaju muziku, doživljavaju vatromet, čuju buku zbog izvođenja radova i slično, trebalo bi da mu obezbedite miran kutak. To ne mora nužno biti neki izolovani deo stana, jer će se pas zadovoljiti i time da sedi na vašem krilu dok ga češkate i smirujete blagim rečima.

Pas laje Foto: Shuttterstock/Annette Shaff

4. Više se posvetite ljubimcu – zbog usamljenosti i dosade psi postaju razdražljivi i anksiozni, pa laju na sve i svakog, iako to ranije nisu činili. Veoma je važno pružiti psu dovoljno pažnje, ljubavi, igre i kvalitetnih obroka.

5. Ukoliko pas laje previše često i deluje kao da ništa ne pomaže, obratite se profesionalnom treneru koji će ga ozbiljnom dresurom naučiti da ponekad treba da ćuti.

(Apetit.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitbul uči štene doge da laje i zavije: Pažnja, pažnja, otvara se škole za kučiće male

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari