• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaš kucov, ali i drugi psi, ne zatvaraju usta kad se sretnu, pa se pitate zašto laju jedni na druge?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Želja za igrom, odbrana, agresija, anksioznost ili potreba da se pridruže čoporu samo su deo razloga zbog kojih psi ovako reaguju

  • 0
Zašto psi laju jedni na druge Foto: Pixabay/Counselling

Psi će lajati dok je sveta, veka i njih.

Razumevanje zašto psi laju na druge pse će nam pomoći da dešifrujemo njihovo ponašanje i nateramo ih da zaćute, kad zatreba. Lajanje je potpuno normalno ponašanje psa. Ono pomaže štencima da komuniciraju i ima širok spektar značenja i emocija.

Lajanje je prirodno za pse kao što je govor normalan za ljude.

Pse možemo da naučimo trikovima, obavljanju nužde.., ali naterati ih da prestanu da laju na druge pse je težak izazov.

Pojedini psi preterano reaguju kada drugi pas prođe pored dvorišta ili dođe u park. Lajanje vrlo brzo postane dosadno, neprijatno i ometa vaše komšije. Imajući to u vidu, zamolili smo stručnjaka za obuku pasa da odgovori na pitanje zašto psi laju na druge pse.

Zašto psi laju jedni na druge Foto: Pixabay/Balouriarajesh

Zašto psi laju na druge pse?

Dreser pasa Trevor Smit kaže da je "lajanje pseći primarni komunikacijski alat kojim izražavaju potrebe. Kad psi laju na druge pse, oni pokušavaju da ostvare svoje želje ili da dobiju odgovore.”

Pred drugim psima, vaši četvoronožni drugari će lajati iz jednog ili više razloga.

Oni su razigrani

Pas na povocu će lajati na druge pse kako bi pokušao da se uključi u igru. On u suštini zove drugog psa, pokušavajući da ga natera da se pridruži zabavi. Ako ste u parku za pse i znate da se vaš pas dobro slaže u igri sa drugim psima, pustite ga sa povoca kako bi mogao da se druži.

Zašto psi laju jedni na druge Foto: Pixabay/Wdietz

Oni se brane

Pas koji laje na drugog psa može da oseti (stvarnu ili zamišljenu) pretnju za sebe ili članove porodice (ljudske ili pseće).

Oni su agresivni

Pas koji agresivno laje na druge pse može se u nekom momentu priključiti igri. Agresija kod nekih pasa se zasniva na strahu, dok drugi psi jednostavno ne vole da se druže.

Zašto psi laju jedni na druge Foto: Pixabay/Huydkc

Želja da se pridruže čoporu

Psi su životinje čopora, a vaš mali dlakavi drugar će možda poželeti da se pridruži svojim drugarima kada ih sretne. Ako naiđe na grupu pasa, u parku ili drugom društvenom okruženju, može lajati ili čak zavijati da bi privukao njihovu pažnju. To je njegov način da traži da se pridruži čoporu.

Osećanje anksioznosti

Vaš pas može biti anksiozan po prirodi, a boravak u blizini drugih pasa, posebno pasa koji laju, može povežati njegovu osetljivost. I on može odgovoriti svojim primarnim komunikacijskim sredstvom: lajanjem.

Kako sprečiti psa da laje na druge pse

Suočavanje sa psom čije se lajanje razvija u uporan i negativan obrazac ponašanja može biti frustrirajuće, kaže Smit. Ali, s vremenom i strpljenjem, većina problema sa lajanjem pasa može se preoblikovati.

Smit predlaže da svog psa izložite situacijama u kojima će naići na stimulans, odnosno drugog psa. Pripremite nagrade i poslastice, da biste psa nagradili kad ne laje.

U situaciji kad zaista ne možete da se nosite sa ponašanjem svog psa koji ne prestaje da laje na druge pse bez obzira na sve, najbolje je da se udaljite.

Zašto psi laju jedni na druge Foto: Pixabay/Rebeccas Pictures

Naučite da "dešifrujete" lavež svog psa

Razumevanje ponašanja psa znači "prevod" njegovog lajanja i govora tela kako biste mogli da shvatite šta "traži".

Ako izraz njegovog lica, položaj repa i lajanje ukazuju na razigranost, ili želju da se pridruži čoporu, prestaće da laje kad se uključi u druženje sa drugim psima, u okruženju gde se oseća bezbedno.

Nasuprot tome, ako pas laje zbog straha od drugih pasa, trebalo bi da napravite veće rastojanje između njih.

Ako šetate i vaš pas zalaje na drugog psa, jednostavno rešenje je da ubrzate korake i udaljite se od ostalih pasa.

Zašto psi laju jedni na druge Foto: Pixabay/Conger Design

Obučavanje psa

Problemi sa lajanjem mogu zahtevati profesionalnu intervenciju u obliku individualne ili grupne obuke poslušnosti.

Grupni časovi su odličan način da naviknite psa na blizinu drugih četvoronožaca.

Šta da radite ako vaš ljubimac ne prestaje da laje na druge pse

Ako vaš pas ne prestaje da laje na druge pse, proverite njegovo zdravlje. On može imati bolove ili neke druge zdravstvene tegobe koji ga primoravaju da laje.

Ukoliko se uznemirite zbog toga što pas ne prestaje da laje, on će osetiti vašu anksioznost i verovatno će lajati još više.

Ostanite mirni i napravite izvesnu distancu od drugih pasa da biste smirli svog ljubimca, primenjujte savete dresera i budite strpljivi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari