• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je jedina rasa na svetu koja ne laje: Kad ostane sam, ovaj pas ipak progovori i to posebnom tehnikom

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Basenji je jedan od najtiših pasa koji mora da ćuti, jer mu grkljan onemogućava da se oglašava na uobičajeni pseći način

  • 0
Basenji Foto: Shutterstock/Maartje Bastiaansen

Ako ste mislili da svi psi laju, evo demantija: basenji je jedina rasa pasa na svetu koja ne laje. Međutim, iako ne komunicira na uobičajen pseći način, ne znači da ne ume da se izražava vokalno. Ova rasa "priča" na jedinstven način, a njegovo oglašavanje liči na "jodlovanje", piše Cuteness.

Razlog zašto basenji ne laje leži u njegovoj anatomiji: zbog oblika njegovog grkljana, ovaj pas ne može da laje u tradicionalnom smislu kao psi drugih rasa. Iako tehnički ne laje, on nije ćutljivko, pa ako želite sasvim "nemog" ljubimca, basenji nije dobar izbor.

Basenji je mala rasa, sa posebnom karakteristikom u vidu uvijenog repa. Ima jako telo prekriveno nijansama crvene, crne, žute i tigraste dlake. Svaki basenji ima bele grudi, a beli su mu i vrh repa i šape.

Basenji je veoma aktivan pas koji uživa u raznim fizičkim aktivnostima i idealan je za aktivnog vlasnika. On je veoma pametan i potrebne su mu igre mozgalice. Basenji uživa u blizini vlasnika, a ako ga ostavite samog na duži vremenski period, može da pokaže da ume i  te kako da vikne, odnosno da jodluje.

Još jedna jedinstvena karakteristika ove rase je ponašanje slično mačkama, pogotovo kad je reč o higijeni: basenji je pas koji ima naviku da se sam neguje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Drugar ga budi da bi poveo njega: Šnaucer "odlutao" u zemlju snova

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari