• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li znate koliko dugo treba da šetate psa: Svaka rasa ima svoj "tajming", a ove pse uopšte ne treba izvoditi

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šetnje štenaca treba da traju od 5 do 10 minuta, koliko mogu da provedu na nogama i stariji psi, ali povedite računa o malim rasama, psima pljosnatih lica i kucama izduženih leđa

  • 0
Pas šetnja Foto: Shutterstock/Aleksandra Sokolachko

Izvođenje ljubimca u dnevne šetnje pruža brojne mentalne, emocionalne i fizičke zdravstvene koristi skoro svim psima. Šetnje su jedan vid vežbanja koje je dobro za telo ljubimca i ujedno su mentalno stimulativne za psa koji može da njuši zanimljive mirise, upoznaje druge ljude i pse i istražuje svet. Šetnje su dobra promena u hladnim danima kad se najčešće sedi u domu, jer ublažavaju dosadu i čine psa srećnim i aktivnim i ujedno su odlične za vlasnike.

Ipak, ima pasa koji bi trebalo da budu pošteđeni šetnje: to su ljubimci sa zdravstvenim odnosno fizičkim problemima koji ih sprečavaju da se bezbedno i udobno kreću i uživaju u šetnji. Neki psi ne vole duge šetnje zbog straha ili anksioznosti ili iz drugih razloga. Ako niste sigurni da vašem psu prija šetnja, posavetujte se sa veterinarom.

Koliko dugo treba da šetate svog psa

Odgovor na pitanje koliko dugo treba da šetate psa zavisi od starosti, rase, zdravlja psa i drugih faktora.

Štencima su potrebne kratke šetnje: iako su energični, mladi psi nisu izdržljivi i lako se umaraju, pa je najbolje da štene izvodite čeđće i u kratke šetnje, ponajviše kako biste ga navikavali na obavljanje fizioloških potreba i obučavali za hodanje na povocu. Šetnje štenaca treba da traju oko pet do 10 minuta, pri čemu bi trebalo da ih izvodite tri ili više puta dnevno.

Stariji psi hodaju duže od štenaca, ali su im potrebne kraće šetnje. U zavisnosti od toga koliko je star pas, on može biti manje izdržljiv pa će se brzo umoriti. Starije pse šetajte jednom ili dva puta dnevno, po 20 do 30 minuta ili duže ako je pas u dobroj formi i nema zdravstvene tegobe.

Odrasli psi mogu ići u duže šetnje u odnosu na štence i pse veterane. Vaše šetnje mogu biti duže ili kraće, u zavisnosti od rase, tipa tela i temperamenta psa. Većina odraslih pasa rado odlazi u onoliko šetnji koliko im priuštite, pa ih izvedite najmanje dva puta dnevno, i više.

Pas, francuski buldog Foto: Pixabay.com

Kako koja rasa pasa podnosi šetnju

Malim rasama, kao što su čivave, maltezeri, papiloni, pomeranci i jorkširski terijeri, obično su potrebne kraće šetnje, jer njihove kratke noge moraju mnogo da se kreću da bi prešle istu udaljenost kao veći pas sa dužim nogama.

Brahicefalne rase - bokser, buldog, francuski buldog i mops - takođe mogu zahtevati kraće šetnje, jer imaju otežano disanje, posebno ako su aktivniji.

Rase pasa sa izduženim leđima i kratkim nogama - baset, jazavčar, pembrok velški korgi i škotski terijer - treba da idu u kraće šetnje, ali to zavisi od pojedinačnih osobina psa.

Pas šetnja Foto: Shutterstock/CandyRetriever

Male rase, psi spljoštenih lica i patuljaste rase pasa šetajte oko 15 do 30 minuta, dva puta dnevno. Započnite ove šetnje po hladnijem vremenu da biste olakšali disanje svom psu. Ako pas uživa u šetnji i srećan je iako dugo hoda, postepeno produžavajte dužinu šetnje i zaustavite se ako se pas umori.

Srednje do velike rase pasa - bigl, engleski špringer španijel, zlatni retriver i labrador retriver - obično idu u umereno duge ili duže šetnje, pod uslovom da su dobrog zdravlja i u dobroj fizičkoj formi.

Atletske rase pasa - australijski ovčar, border koli, sibirski haski, vižla i vajmarski ptičar - stvoreni su za brzinu i izdržljivost i uživaju u dužim šetnjama, čak traže i dosta aktivnosti i vežbe.

Srednje i velike rase, a posebno atletske, šetajte od 30 do 60 minuta, dva puta dnevno i povećajte trajanje i učestalost šetnji onoliko koliko se psu dopada.

Par, setnja, brak, pas Foto: Pixabay

Koje doba dana je najbolje za šetnju psa

Iako psi šetaju u skoro svako doba dana, jutro i rano veče su najbolji periodi za šetnje. Ovo vreme omogućavaju da vežbate sa psom i higijenski ga sredite pre odlaska na posao i po povratku kući. Ovo su takođe najbolja doba dana tokom leta, kada vrućina može da naškodi psima. Iskoristite niže temperature u ranim jutrima i kasnijim večernjim satima kada napolju nije vruće.

Bezbedna šetnja pasa

Ako vaš pas ima prekomernu težinu ili loše zdravstveno stanje, razgovarajte sa veterinarom pre nego što započnete novu rutinu šetnje. Generalno je dobro početi sa kraćim šetnjama i povećati dužinu za nekoliko minuta svakih nekoliko dana ako pas dobro podnosi aktivnost. Šetnju završite pre nego što se pas preterano umori. Znaci da je psu dosta šetnje su usporavanje, teško dahtanje sa daleko ispruženim jezikom, odbijanje hodanja napred ili ležanje.

Izbegavajte šetanje psa na visokim ili veoma niskim temperaturama. Leti šetajte psa u zoru ili sumrak, po potrebi smanjite njihovu učestalost. Hodanje po vrelom trotoaru može napraviti opekotine na jastučićima šapa, a aktivnost u danima kad je previše vruće može dovesti do pregrevanja i toplotnog udara.

Kad je reč o šetnji na minusu, i tu morate biti oprezni, zbog mogućnosti smrzavanja šapa i drugih problema kojima je pas izložen dok hoda po snegu i ledu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bucmasto štene pokušavalo da se popne na sedište, ali bezuspešno: Ono kad nabaciš višak kilograma

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari