• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako nemate vremena za duge šetnje, ovi psi su stvoreni za vas

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veterinari i stručnjaci budućim vlasnicima predlažu 9 rasa koje neće patiti ako ih ne izvodite napolje često, niti ako u prirodi ne ostanete dugo

  • 0
Malteški pas Maltezer Foto: Shutterstock/Otsphoto

Smatrate da je došlo vreme da nabavite psa. Možda već znate za sijaset prednosti posedovanja psa, od izostanka osećanja usamljenosti do opšteg poboljšanja mentalnog zdravlja. Ali, moguće je da još niste čvrsto odlučili za koju rasu da se opredelite, jer ste prezaposleni, odlazite na posao rano, a vrećate se kasno i evidentno nemate mnogo vremena da svog ljubimca šetate.

Postoji nekoliko rasa kojima je potrebno veoma malo šetnje da bi bili zadovoljni.

Kojim rasama pasa nisu neophodni česti izlasci i duge šetnje?

1. Buldog

Engleski buldog Engleski buldog Foto: Pixabay

Ako postoji rasa pasa koja treba da ima nadimak najvećih lenjivaca, to je verovatno buldog. Engleski buldozi su veći, dok su francuski buldozi manji, ali su obe rase velike lenštine.

Iako je ovoj rasi pasa potrebna umerena aktinvost da bi održala zdravu težinu, ona se zadovoljava sa nekoliko kratkih šetnji tokom dana i često su željni da se što pre vrate kući kako bi se opustili.

Vlasnicima buldoga savetuje se oprez u letnim danima, jer se lako zamore i teško dišu. Oni radije ostaju u zatvorenom klimatizovanom prostoru nego napolju na vrućini.

2. Jazavičar

Jazavičar kratkodlaki Foto: Pixabay

Jazavičar je jedan od pasa koji nije nimalo zahtevan u pogledu održavanja. Njihova energija je niskog ili srednjeg nvoa i nije im potrebna aktivnost koju traže druge rase. Njihove kratke noge i malo telo ne mogu da izdrže dugo, pa su im dovoljne kratke svakodnevne šetnje i umereno vreme za igru, ali i mnogo maženja i opuštanja. I kratkodlakim i dugodlakim jazavčarima potrebna je minimalna briga, uz nedeljno četkanje i mesečno kupanje, što se može obaviti brzo, čak i kod kuće. Jazavičari su veoma strpljivi i zabavni, lako uče i odlični su psi za vlasnike početnike.

3. Čivava

Čivava Čivava Foto: Shutterstock/Eelena Yakimova

Čivava je mali pas koji može da bude superaktivan u izuzetno ograničenom prostoru. Osim toga, čivava ima kratke noge i zahteva kraće šetnje. Mnogi vlasnici nose čivave u torbama. Iako male rastom, čivave nisu trome, rado trčkaraju po kući i igraju se s vlasnicima. Stoga je čivava izuzetna kao pas za stan.

4. Malteški pas

Pas, maltezer Foto: Pixabay.com

Ako tražite rasu koja ne traži mnogo nege, i prijateljski je raspoložena, maltezer je savršen izbort. Ovi psi su veoma raspoloženi da leže u krilu ili na jastuku i ne treba im mnogo aktivnosti. Maltezeri su puni energije, ali im je potrebna samo povremena vežba da bi bili zdravi i srećni. Svakodnevne kratke šetnje sa vlasnikom ili skakanje po stanu ili ograđenom dvorištu, obično su im dovoljni. Ipak, ne treba zanemariti dugu dlaku maltezera koja zahteva često češljanje i redovno kupanje.

5. Pembruk velški korgi

Psi sa plavim očima Velški korgi kardigan Foto: Shutterstock

Ako tražite idealnog psa koji ne traži mnogo nege, nemojte zaboraviti pembruk velškog korgija, omiljenu rasu kraljice Elizabete II. To je divan pas za starije vlasnike: nije veliki pas i ne traži mnogo aktivnosti. Inteligentan je i brzo uči, voli svakodnevnu šetnju koja ne mora dugo da traje i stabilnog je temperamenta. Zbog toga je ovaj pas odličan za porodice sa decom koje su poprilino zauzete i nemaju mnogo vremena za šetnju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari