• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zimske teme: Može li pas da dobije promrzline na šapama ako dugo boravi u snegu?

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pitanje svih vlasnika pasa je da li šape njihovih ljubimaca mogu da se smrznu, na koji način mogu to da spreče, kako da ih prepoznaju i ukoliko se pojave, mogu li da ih samostalno saniraju

  • 0
Pseće šape na snegu Foto: Shutterstock/dezy

Vaš pas voli da izlazi napolje i po najhladnijem vremenu i neretko se zaigra u snegu, a vi ga gledate kako uživa i pitate se. koliko vremena sme da bude "bos" na minusu?

Mogu li se pseće šape smrznuti u snegu? Da li su šape psa "imune" na niske temperature, sneg i led? I kako psi koji vuku sanke sačuvaju šape od smrzavanja?

Za razliku od ljudi, psi su opremljeni nekom vrstom zaštitnog mehanizma na šapama, s obzirom na to da nemaju obuću. Ipak, znate li kako se zimi adaptiraju za hodanje i šta sprečava da im se šape smrzavaju?

Da li su psi prirodno opremljeni zaštitom od hladnoće

Neki psi prirodno su predodređeni za hladnoću, dok su drugi stvoreni samo za predele sa vrelom klimom.

Iako svi psi potiču od vuka i imaju zajedničkog pretka, oni su se prilagodili različitim sredinama i klimatskim uslovima, bilo da se radi o ledenom Arktiku ili užarenoj pustinji.

Fascinantne adaptacije koje čuvaju pse od smrzavanja

Psi koji žive u hladnim regijama razvili su nekoliko načina adaptacije na hladnoću.

Dvostruko krzno

Psi koji žive u hladnoj klimi imaju dvostruko krzno koje se sastoji od dva sloja dlake: poddlake i gornje dlake. Poddlaka je sloj mekane, rastresite dlake: ona zadržava toplotu koju stvara telo psa kao rezultat metaboličkih i drugih fizioloških procesa. Ova dlaka sprečava da toplota "ispari" iz psa. Gornji sloj krzna sastoji se od duže dlake, otporne na vremenske prilike, i sprečava da se poddlaka pokvasi od kiše, a samim tim i da ne izgubi izolaciona svojstva.

Ovaj efekat je sličan zimskoj jakni opremljenoj unutrašnjom izolacijom koja je namenjena za zadržavanje toplote (često napravljena od vune) i vodonepropusnom spoljašnjem sloju.

Pseće šape na snegu Foto: Shutterstock/dezy

Iako dlaka i poddlaka savršeno štite psa od hladnoće, jaka kiša ili mokar sneg mogu da se zalepe za krzno, posebno ako pas provodi mnogo vremena napolju.

Piloerekcija

Osim opremljenosti toplim krznom, psi umeju da se "naježe", odnosno nakostreše i podignu dlake na vratu, leđima i repu. Izraz za ovu osobinu je piloerekcija i slična je pojavi kad se čovek naježi. Svaka pseća dlaka je opremljena folikulom, pričvršćenom za posebne mišiće. Kad psu nije hladno, folikule njegove dlake stoje pod uglom od 30 do 60 stepeni u odnosu na kožu. Međutim, kada se pseći mišići stegnu, ako je pas uzbuđen, uplašen ili mu je hladno, na glavi mu se podignu dlake koje treba da zarobe topao vazduh i stvore sloj izolacije.

Snaga toplog, čupavog repa

Mnogi psi koji žive u hladnoj klimi imaju guste repove prekrivene gustim krznom što im pruža dodatnu izolaciju. Takvi repovi, kao i ostatak dlake psa, "hvataju" topao vazduh blizu tela. Osim toga, čupavi rep se koristi kao pokrivač" za nos i lice psa kada spava u sklupčanom položaju. Disanje kroz ovaj "dlačni poklopac" dodatno pomaže da se "zarobi" topao vazduh. Zato neke rase pasa imaju guste repove (aljaski malamut, samojed, sibirski haski).

Održavanje toplote

Život u hladnoj klimi zahteva od pasa da se međusobno "pomažu" u održavanju telesne toplote. Osim spavanja u sklupčanom položaju, psi spavaju u bliskom kontaktu i to se zove "socijalna termička regulacija".

Moć psećih šapa

Pseće šape pomažu psima da prežive u hladnoj klimi i zahvaljujući njihovoj prirodnoj opremljenosti, psi sa lakoćom hodaju po snegu bez smrzavanja. Pseće šape imaju čvrste podloge od slojeva izolacione masti i vezivnog tkiva koji su isprepleteni impresivnim brojem krvnih sudova čija jaka cirkulacija pomaže da se šape ne smrznu tako lako.

Pseće šape na snegu Foto: Shutterstock/Savitskaya Iryna

Opasnost od smrzavanja psećih šapa u snegu

Neke rase pasa prilagodile su se životu u hladnoj klimi i hodanju po snegu i ledu, ali nisu svi psi sposobni da se zaštite od ekstremne hladnoće i mogu da je tolerišu samo do određene tačke.

Promrzline nisu nešto što će usmrtititi psa, ali mogu izazvati komplikacije. Šape psa, zajedno sa ušima i repom, posebno su podložne promrzlinama, jer su to ekstremiteti koji su udaljeniji od jezgra tela koji bolje održavaju toplotu.

Znaci promrzlina kod pasa uključuju promenu boje kože, pa šape postaju blede, plave ili crne, hladne su na dodir i deluju tvrdo ili natečeno. Promrzlinama su predisponirani psi koji žive na otvorenom, mali psi, psi sa kratkom dlakom i psi sa narušenim zdravljem krvnih sudova.

Ako planirate da psa držite na snegu izvesno vreme, zaštita za šape u vidu zimske obuće će ljubimcu obezbediti dodatnu izolaciju i istovremeno ga zaštititi od stvaranja ledenih kuglica na dlaci nogu i potencijalno štetnih sredstava za odleđivanje.

Pseće šape na snegu Foto: Shutterstock//evgens

Prva pomoć za smrznute šape

Ako je pas boravio dugo napolju po izuzetno hladnom vremenu, moguće je da će dobiti promrzline ušiju, repa, skrotuma i prstiju našapama. Ovo se češće dešava psima koji nisu navikli na boravak na otvorenom.

Ukoliko posumnjate na promrzline koje su ograničene na pseće šape, zagrejte zahvaćeno područje na ispravan način: psa uvedite u zatvoren prostor, a zatim pažljivo potopite šape u toplu vodu (nikako vruću). Veterinari sugerišu da psu ne trljate noge niti da ih masirate. Ukoliko niste sigurni u to šta treba da uradite, odmah kontaktirajte veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari