• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Treba li kućne ljubimce pokrivati punjenim jorganima, debelim ćebadima i glomaznim prekrivačima

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psi i mačke obožavaju da se ušuškaju pored nas, pogotovo pred spavanje, i neretko se zavuku ispod naše često veoma teške posteljine, pa ona postaje klopka iz koje ne mogu da se izvuku

  • 0
Ljubimci ispod prekrivača Foto: Shutterstock//C.walker images

Kućni ljubimci vole da se ušuškaju pored nas, pa se ponekad penju u krevet i zavlače ispod pokrivača da bi im bilo toplo i prijatno. Ali, šta ako je krevet prekriven jorganom od vune, debelim ćebetom ili bilo kojim drugim gabaritnim prekrivačem? Da li su ovi pokrivači, teški po više kilograma, bezbedni za naše pse i mačke?

Kad je reč o mačkama i psima koji su često uznemireni i prija im da se nečim pokriju, da li štepani, teški jorgani kojima se često pokrivaju anksiozne osobe, mogu da pomognu ljubimcima da prevaziđu slične probleme?

Pre nego što pustite psa ili mačku ispod jorgana, ili kupite ćebe odnosno specijalni prekrivač za ljubimca, evo šta treba da znate o pokrivanju mezimca teškim prekrivačima.

Da li je bezbedno da ljubimci leže ispod teškog jorgana

Postoje prekrivači, jorgani, ćebad... koji su teški između 4, 5 kg i 10 kilograma.

Odrasla osoba od najmanje 50 kg može se pokriti ovako teškim pokrivačima i slatko spavati, ali pas ili mačka koji se nađu ispod njih možda će imati poteškoće da izađu.

Ljubimci ispod prekrivača Foto: Shutterstock/Bangkok Click Studio

Da li mačke i pse treba da pokrivamo ćebetom

Imate malog psa kao što je čivava, teškog samo 2 kg ili mačku čija težina ne prelazi 5 kilograma? Nema šanse da ovi ljubimci izađu ispod teškog ćebeta i ako niste pored njih, mogli bi da ostanu zarobljeni. Osim toga, težak jorgan može da izvrši preveliki pritisak na grudi vašeg ljubimca i da izazove paniku zbog problema sa disanjem. Ako pas ili mačka imaju astmu ili probleme sa disanjem, ovakva težina ćebeta biti opasna za njih. Posebno su ugrožene brahiocefalne mačke i psi, pljosnatog lica i skraćenog nosa kao što su burmanska, himalajska i persijska mačka, kao i engleski i francuski buldog, bostonski terijer, ši cu, pekinezer, bokser i bulmastif.

Vaš ljubimac biće izložen još većoj opasnosti ako prekrivači imaju ukrase u vidu kićanki ili perli: pas ili mačka koji grizu ćebe mogu da ih progutaju. Pojedini proizvođači prekrivača prave punjene prekrivače specijalno za kućne ljubimce: oni su lagani i dizajnirani za srednje i velike rase pasa. Ako je vaš ljubimac mali, nemojte mu dozvoliti da ostane sam sa vašim jorganom!

Lagano ćebe od veštačkog krzna najbolja je opcija prekrivača za vašeg ljubimca.

Ljubimci ispod prekrivača Foto: Shutterstock/Denzelmedia

Čime treba da pokrijete uznemirenog psa ili mačku

Mnogi psi i mačke se uznemire i onespokoje kad vlasnici izađu iz kuće, ako čuju buku poput vatrometa ili doživljavaju oluju sa grmljavinom. Oni mogu doživeti stres i ako dovedete nekog novog: drugu osobu, kućnog ljubimca ili promenite životno okruženje.

Umesto da mezimcu nabavite ćebe, bolja varijanta je da mu kupite prsluk ili toplu jaknicu, ali i mekane igračke kojima će se igrati dok ste odsutni. Kad se vratite kući, posvetite svom psu ili mački što više vremena, pažnje i ljubavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari