• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mogu li svi psi da plivaju i šta treba da znate pre nego što odvedete ljubimca na jezero ili more

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neke rase pasa su prirodni plivači, pojedine se plaše vode, dok drugi psi, posebno kratkonogi, oni sa dugačkim telom ili kratkom njuškom imaju velike probleme ako su primorane da zaplivaju

  • 0
Mogu li svi psi da plivaju

Foto: Pixabay

Stiže leto i donosi zabavne aktivnosti na otvorenom, od roštilja, sladoleda, pa do odlaska na jezero, bazen ili plažu.

Ne želite da vaš dlakavi prijatelj propusti letnju zabavu, ali se pitate kada da podvučete crtu kad je reč o aktivnostima na vodi.

Ako nikada niste vodili psa na plažu, ili nije ulazio u vodu, da li ga uopšte treba primoravati na to?

Mogu li svi psi da plivaju?

Da li psi vole da plivaju?

Ovo zavisi od psa.

"Neki psi vole da plivaju sami, jer uživaju u vodi“, kaže DVM Amber Karvacki i dodaje da neki psi prate vlasnika u vodu čak i ako im se to ne sviđa, samo da bi bili pored njega.

Pojedine rase pasa prevazilaze odbojnost prema vodi jer misle da je vlasnik u opasnosti.

"Ako je vaš pas zaštitnički nastrojen, uradiće sve da vas zaštiti, čak će ući u vodu, iako je ne voli", dodaje dr Karvacki.

Mogu li svi psi da plivaju?

Mogu li svi psi da plivaju

Foto: Pixabay

Ne znaju svi psi da plivaju: neki ne žele da budu u vodi, čak ni blizu nje, dok je drugim rasama plivanje teško ili neizvodljivo.

"Ovo uključuje bilo koju rasu brahiocefalnog lica i pse sa dugačkim telom i kratkim nogama, poput korgija, jazavičara i baseta", kaže veterinar Keli Dil.

Psi bez prirodnog plivačkog instinkta mogu se podučavati plivanju.

Ipak, ako nisu zainteresovani za plivanje ili su uznemireni, bolje je da ostanu na suvom.

Koje rase pasa su "prirodni" plivači?

Mogu li svi psi da plivaju

Foto: Pixabay

Nekoliko rasa pasa su predodređene za aktivnosti u vodi.

"One su uzgajane da rade u vodi i oko nje“, kaže dr Dil. Kada bi ovi vrhunski plivači imali biografije, njihove uloge bi bile od herojskog spasavanja u vodi, lova pa do rada sa ljudima u čamcima i oko njih. Ipak, genetika psa nije garant dobrog snalaženja u vodi. Neki potomci rasa koje vole vodu možda nikada neće hteti da umoče šape u njoj!

Rase koje su poznate kao dobri plivači su: labrador retriver, njufaundlend, pudlica, zlatni retriver, portugalski vodeni pas, engleski seter, irski i američki vodeni španijel, barbet, bojkin španijel, kovrdžavi retriver, lagoto romanjolo...

Koje rase pasa ne znaju da plivaju?

Mogu li svi psi da plivaju

Foto: Pixabay

Određene rase jednostavno ne mogu da plivaju zbog fizičkih karakteristika.

Psi sa kratkim nogama, kao što su jazavičari, sa zaobljenim grudima kao što su mopsevi ili sa gustom mišićnom masom kao što su bul terijeri ne mogu da plivaju. Kraće noge, dugačka tela ili oblik figure poput bureta se bore se da ostanu na površini vode. Psima sa ravnim licem, poput mopsa, voda lako prodire u nos pa se bore da dišu, posebno ako bi plivali.

Gusta i gusta dlaka nekih pasa nije vodootporna, pa se psi natope vodom i otežaju.

Rase pasa koje više vole češkanje po stomaku nego plivanje su: mops, jazavičar, bul terijer, baset, francuski buldog, bokser, pekinezer, korgi, ši cu, čau čau, šarpej, stafordski bul terijer

Kako da saznate ume i pas da pliva?

Mogu li svi psi da plivaju

Foto: Pixabay

Otkrijte da li vaš pas želi da se igra u vodi ili da pliva.

"Prošetajte po plitkoj vodi, zagazite u nju i posmatrajte da li vas pas prati“, kaže dr Dil. Ako nije zainteresovan, pokušajte da ga namamite time što ćete pozvati prijatelje koji imaju pse da vam se pridruže.

Kad pas uđe u vodu i nađe se u dubini u kojoj mora da zapliva, pratite ga pažljivo. Psi instinktivno znaju da plivaju, ali ima i pasa koji će paničiti i mahnito udarati po vodi da bi ostali na površini. Psi koji pokreću šape ka spolja i nazad, pokrećući telo napred, pokazuju da mogu da plivaju bez panike. Uz česte i dosledne vežbe, psi mogu naučiti da bezbedno i opušteno plivaju.

Kako naučiti psa da pliva

Mogu li svi psi da plivaju

Foto: Pixabay

Nikad ne bacajte psa u vodu da biste ga naterali da pliva! Pas može da se uspaniči i da zapamti ovo neprijatno iskustvo posle koga nikad neće poželeti da savladava naredne plivačke lekcije.

Ako pas pokazuje zainteresovanost za vodu, izaberite mirno i plitko mesto sa postepenim ulaskom u dubinu, bez oštrog kamenja ili razbijenog stakla. Dečiji bazen je odličan način za upoznavanje psa sa vodom. Počnite sa malom količinom vode i stavite omiljene igračke psa u bazen.

Psa uvodite u vodu postepeno. Pustite ga da njuška i dajte mu dovoljno vremena. Uvek koristite poslastice i pohvalite psa za napredak.

Pošto većina pasa želi da bude sa vlasnicima, uđite s njim u vodu. Ako ne pokazuje strah, zaplivajte ispred njega i ohrabrite ga da vas prati.

Igračke i lopte za vodu su odlični "pomoćnici" koji će podstaknuti ljubimca da se opusti u vodi.

Dok pas pliva, ostanite blizu i nadgledajte ga: ako se umori i muči da pliva ili preterano dahće, napravite pauzu.

Posle plivanja obavezno istuširajte psa, posebno ako pliva u slanoj ili hlorisanoj vodi.

Opasnosti u vodi na koje treba obratiti pažnju

Mogu li svi psi da plivaju

Foto: Pixabay

Ako pas pliva u jezeru ili reci, povedite računa o tome da ne proguta vodu ili biljke koje rastu u njoj. Ovo se naročito odnosi na plavo-zelene otrovne alge. One mirišu na trulež pa izbegavajte da psa uvodite u vodu koja neprijatno miriše. Ako pas popije algama zagađenu vodu ili liže dlaku posle plivanja, mogao bi da se razboli.

Znaci trovanja algama su bolovi u stomaku, povraćanje, dijareja, slabost, teturanje, dezorijentacija i napadi.

Nemojte psa puštati u vodu po lošem vremenu, pri velikim talasima i na velikoj hladnoći. Osim toga, u vodi mogu da se nađu i opasni predmeti, poput oštrih predmeta, mrtvih grana, i sličnog. Neki vlasnici psima stavljaju štitnike za šape kako bi predupredili povrede.

Ako je voda dublja nego što ste mislili, odvedite psa na bezbednije mesto kako bi mogao da uživa u plivanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta se desi kad odete na letovanje, a njegovog straha vam je preko glave

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari