• 1
 ≫ 

Čau čau: Pas sa plavim jezikom, svojeglav, spor i samostalan, ali veran vlasniku

 ≫ 

Iako je inteligentan, tvrdoglavo odbija obuku ako mu je gazda neiskusan i nedosledan, agresivno brani članove porodice i „kidiše“ na nepoznate osobe i male ljubimce u domu

  • 1
Čau čau Foto: Shutterstock

Čau čau je pametan, pronicljiv i veran pas, odličan čuvar porodice i njene imovine.

Najinteresantnija fizička odlika rase je jezik modroplave boje. Legenda kaže da su u vreme nastajanja sveta, kad su zvezde utiskivane u nebo, na zemlju popadali komadići neba, a samo je čau čau smeo da ih dodirne. Zato i ima plav jezik.

Nekad čuvar i lovac, danas ljubimac

Čau čau je rasa koja postoji hiljadama godina. Kina se smatra zemljom njenog porekla, ali ovaj pas zapravo dolazi iz stepskih predela Mongolije i Sibira. Nastanak rase je nejasan, ali je čau čau u prošlosti gotovo sigurno naseljavao severnu Zemljinu hemisferu. Ima neke sličnosti sa psima špic tipa, te verovatno imaju zajedničko poreklo.

Nekada su ovi psi imali ulogu čuvara i lovnih pasa, ali su ih Mongoli koristili i kao hranu, a njihovu kožu sa dlakom upotrebljavali za izradu odeće. S druge strane, ovi psi bili su cenjeni među kineskim plemićima i predstavljali su simbol prestiža. Gotovo potpuno su nestali posle kulturne revolucije i samo mali broj pasa se zadržao u budističkim hramovima u Kini.

Prvi primerci rase dospeli su u Englesku u 17. veku. Isprva su gajeni i izlagani u zoološkim vrtovima, a kasnije su dobili status kućnih ljubimaca. U SAD su stigli početkom 19. veka i postali veoma popularni. Prvi klub ljubitelja rase otvoren je 1. jula 1895. godine, pod pokroviteljstvom Fodel Filips koja je imala prvu odgajivačnicu čau čaua i prva počela sa upisivanjem pasa u rodovne knjige. Američki kinološki savez je rasu zvanično priznao 1903. godine.

Telesne karakteristike rase

Čau čau podseća na lava. Ima izuzetno gustu dlaku, koja mu može ometati kretanje i aktivnost i stvarati nelagodu pri toplom vremenu. Mužjaci su visoki od 48 do 56 cm, a ženke od 46 do 51 centimetar, dok im je težina od 25 do 32 kg (mužjaci) i 20 do 27 kg (ženke).

Nosna pečurka je uvek velika, široka i crne boje, osim kod bež i belih pasa, kad može biti i svetlija. Plavi i svetlosmeđi psi imaju nosnu pečurku u boji dlake, ali je crna uvek poželjna. Usne su crne, kao i tvrdo nepce i sluzokoža gornje usne, a jezik plavičasto-crn (modar). Oči su tamne i ovalne, a kod plavih i svetlosmeđih pasa boja očiju je u skladu sa bojom dlake. Uši su male, debele, blago zaobljene na vrhu i podignute, nagnute preko očiju i jedno prema drugom. Čau čau zbog toga deluje namrgođeno.

Kvalitet dlake i boja

Dlaka čau čaua nekad se koristila za tkanje tepiha. Dlaka mu je gruba ili glatka: gruba formira grivu ili kragnu oko vrata, a na butinama „pantalone“. Čau čau su uglavnom jednobojni: dozvoljene boje su crna, riđa, plava, svetlosmeđa, bež ili bela, često sa različitim nijansama, ali bez šara i primesa drugih boja.

Lavlji temperament

Ne voli grubog i nedoslednog vlasnika. Vezuje se za jednu osobu i u potpunosti joj je odan. Ponekad pokazuje jaku agresiju prema nepoznatim osobama. Pravilna socijalizacija i vaspitanje u najranijem uzrastu su od presudne važnosti. U suprotnom može pokazati agresivnost ili pak bojazan, nepoverenje i povučenost. Poznat je kao tvrdoglav i teško prihvata lekcije u treningu. Potreban mu je karakteran i uporan, ali nežan vlasnik. Ako vlasnik nije dorastao vaspitavanju čau čaua, pas ga neće slušati. Zbog jakog lovačkog instinkta ne treba da živi sa malim životinjama.

Čau čau Foto: Shutterstock

Zdravlje i nega

Čau čau je poprilično lenj i ne voli aktivnost, ali ga treba izvoditi u svakodnevne lagane šetnje. Dobro se prilagođava životu u stanu. Nega njegove dlake je zahtevna: redovno četkanje je neophodno 2-3 puta nedeljno, a u vreme linjanja (na proleće i ujesen) svaki dan. Nema miris i sam održava higijenu.

Ne podnosi vlagu i kišu i ne prija mu vrućina, pa ga držite u klimatizovanom prostoru kad je pretoplo. Ne voli da pliva: nemojte ga dovoditi u situaciju da uđe u vodu, jer će mu se krzno natopiti i otežati, pa može da se udavi.

Iako nema posebnih zdravstvenih problema, rasa je sklona entropiji, spojenim nozdrvama, koronarnoj arterijskoj bolesti, torziji (uvrtanju) želuca, displaziji lakta, iščašenju kolena, nekim autoimunim bolestima i kožnim melanomima. Dijabetes se retko javlja, kao i katarakta i glaukom. Prosečan životni vek čau čaua je od 8 do 12 godina, ali može da doživi i 15.

Standard rase

Iako potiče iz Kine, patronat nad rasom ima Engleska. Prema sistematici FCI, čau čau je svrstan u 5. grupu (špic tip i primitivni tip pasa), sekciju 5 (azijski špicevi i srodne rase). Ne podleže ispitu u radu, a standard pod brojem 205 poslednji put je korigovan 2010. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari