• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mekušac koji "seje" zarazu vreba bukvalno iz svakog dvorišta: Pripazite na pse, upozoravaju veterinari

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo i nekoliko načina da zaštitite svoje kućne ljubimce od naizgled bezazlenog, ali podmuklog i prenamnoženog stvorenja iz bašte

  • 0
Pas i puž Foto: Shutterstock/Valery.Kruk

Veterinari su izdali hitno upozorenje vlasnicima pasa zbog skrivene opasnosti koja vreba iz skoro svake bašte i dvorišta. Iako je prirodno da naši četvoronožni prijatelji provode vreme na otvorenom, parazit koji je pronađen u jednoj od najrasprostranjenijih životinjica u baštama u Velikoj Britaniji mogao bi da predstavlja veliku pretnju po njihovo zdravlje, piše Thesun.

Ovaj parazit poznat je kao plućni crv (glista) i prenosi ga baštenski puž, a prognoze za zaraženog psa nisu dobre ukoliko se odmah ne pristupi njegovom lečenju.

Znaci zaražavanja plućnim glistama

Psi se zaražavaju plućnim glistama ako jedu puževe, ali i ako dođu u kontakt sa lisicama. Plućni crvi su kratki crvi koji žive u srčanim komorama životinja i arteriji koja povezuje srce sa plućima. Ako pas liže ili gricka travu, on može da proguta larve plućne gliste kojima može da se zarazi i ako pije vodu iz bare ili činije za vodu koja dugo stoji na otvorenom.

Plućni crvi se razmnožavaju tako što proizvode jaja koja se izlegu u larve, a njih psi iskašljavaju iz pluća ili ih progutaju. Larve se izlučuju i putem fecesa i to pokupe puževi koji ponovo pokreću ciklus života plućnog crva. Ukoliko se ne dijagnostikuju ili ne leče, plućni crvi mogu da budu fatalni po psa. Stoga vlasnik treba odmah da odnese psa kod veterinara ako posumnja da je došao u kontakt sa zaraženim pužem.

Uobičajeni znaci zaražavanja uključuju kašalj i probleme sa disanjem, ali mogu da uključe i gubitak težine, povraćanje, dijareju, umor, zgrušavanje krvi ili prekomerno krvarenje iz malih rana, te promene u ponašanju.

Psi koji se ne podvrgnu lečenju će imati teške posledice obolevanja, a gotovo deset posto zaraženih ugine. Međutim, osim lečenja, dostupan je i test krvi kojim se može proveriti da li kućni ljubimac ima ovog parazita.

Postoje li mere sprečavanja zaraze plućnim glistama

Iako je teško sprečiti da se pas zarazi plućnim glistama, jer u baštama i dvorištima živi na hiljade puževa, postoje načini da se spreče ovaj zdravstveni problem. Vlasnici kućnih ljubimaca treba da preduzmu redovne tretmane dehelmintizacije kako bi onemogućili zaražavanje parazitima i da redovno prikupljaju izmet psa. Igračke za pse držite u domu i redovno menjajte vodu u otvorenim činijama.

Pas i puž Foto: Shutterstock/Victoras

Šta ako pas proguta puža

Povedite računa i o tome da vaš pas ne proguta puža: Trejsi King (50) iz Medveja u Kentu, ostala je bez kućnog ljubimca koji je uginuo nakon što je progutao puža.

U većini slučajeva, pas neće pokazati apsolutno nikakve znake da je progutao puža, ali ako puž ima u sebi plućnog crva, simptomi se mogu razviti nekoliko nedelja kasnije i zavise od količine parazita u telu psa i do kojih organa su doprli. Uobičajeni simptomi na koje treba obratiti pažnju su: stalni kašalj, problemi sa disanjem, gubitak težine, neobjašnjive modrice i krvarenje, napadi, kolaps, pa čak i slepilo. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite svom veterinaru koji će moći da vam da savet o najboljem uzroku akcije.

Lečenje plućnih glista zavisi od toga koliko je ozbiljna infekcija psa i koje simptome ima: veterinar će primeniti sredstvo za dehelmintizaciju koje će izbaciti parazite iz psa, a dalji tok lečenja zavisiće od težine infekcije.

Upamtite da je gotovo nemoguće da sprečite psa da jede puževe, pogotovo ako ih pas unese slučajno dok jede travu ili pije vodu. Stoga je preventivna dehelmintizacija jedan od tretmana sprečavanja zaražavanja ovim parazitima koje puževi prenose.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nit manjeg, nit upornijeg psa: Kad se džek rasel zainati pa počne da čupa korenje

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari