• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jazavičari su skloni problemima sa kičmom, a ovo su provereni i najbolji saveti za prevenciju tegoba

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jazavičari su skloni problemima sa leđima zbog jedinstvenog oblika tela, a uobičajeni zdravstveni problem rase je bolest intervertebralnih diskova

  • 0
Jazavičar Jazavičar Foto: Shutterstock/Csanad Kiss

Jazavičar prepoznatljivog dugog tela i kratkih nogu je prijateljska i zabavna rasa koja voli igru i zabavu. Ali, ovi psi koji obožavaju trčkaranje i zabavu sa vlasnikom, skloni su problemima sa leđima zbog jedinstvenog oblika tela. Bolest intervertebralnih diskova je uobičajena među jazavičarima, zbog čega je nega leđa ključna za njihovo sveukupno zdravstveno stanje.

Da bi vaš "dugajlija" bio zdrav i samim tim srećan, potrebna je svakodnevna briga koja obuhvata aktivnost i vežbe, pravilnu ishranu i dobar san na podlozi koja prija leđima ovog psa.

1. Redovne aktivnosti i vežbe

Održavanje optimalne težine jazavičara redovnim vežbanjem je veoma važno za pse ove rase. Ljubimci sa prekomernom težinom izloženi su većem riziku od pojave problema sa leđima. Vodite svog jazavičara u svakodnevne šetnje i priuštite mu igre koje će ga održavati aktivnim, bez nepotrebnog stresa za njegovu kičmu. Izbegavajte aktivnosti koje se svode na skakanje ili penjanje, jer to može izazvati opterećenje njegovih leđa.

2. Dobra podloga za spavanje

Da biste podržali zdravlje kičme vašeg jazavičara, nabavite mu podlogu za spavanje od memorijske pene ili drugog materijala predviđenog za pravilno držanje tela. Ovi kreveti su napravljeni tako da odgovaraju konturama tela psa, obezbeđuju ravnomernu raspodelu težine i održavaju pravilno poravnanje kičme.

Krevet treba da bude dovoljno nizak, da pas ne mora da skače na njega.

3. Uravnotežena ishrana

Pravilna ishrana je od velikog značaja za zdravlje kičme jazavičara: reč je o visokokvalitetnoj hrani prilagođenoj malim rasama, uz fokus na zaštitu kostiju i zglobova. Da biste izbegli rizik od gojaznosti, koja može da pogorša probleme sa leđima, kontrolišite količinu porcija koje jede vaš jazavičar.

Jazavičar Jazavičar Foto: Shutterstock/xyo

4. Preventivni pregledi

Redovna veterinarska kontrola je od suštinskog značaja za rano otkrivanje problema u leđima ili uobičajene bolesti kičme kod jazavičara. Budite oprezni ako pas pokaže nevoljnost za šetnju, cvili kad ga dodirnete po leđima ili ima teškoće pri hodanju. Pravovremeno prepoznavanje svih simptoma značajno je za ranu intervenciju koja će sprečiti dalje komplikacije i obezbediti kvalitetniji život vašem jazavičaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari