• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliki može da bude životni vek psa mešanca?

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući vlasnici pasa često su u nedoumici da li da udome mešanca, jer nisu sigurni koliko dugo će on živeti, s obzirom na nepoznatu porodičnu istoriju i zdravlje njegovih predaka

  • 1
Pas mešanac Foto: Pixabay/lum3n

Bezuslovna ljubav koju nam psi pružaju traje vekovima, bez obzira na to da li se radi o rasnom psu ili mešancu. Međutim, ljudi su u nedoumici kad je reč o životnom veku pasa lutalica, strahujući da oni žive kraće od rasnih pasa.

O tome šta sve utiče na životni vek pasa lutalica i mešanaca i koliko dugo oni mogu da žive, piše Apetit.rs.

Šta su psi mešanci

Reč je o psima čije poreklo (podrazumevajući roditelje i njihove pretke) najčešće nije poznato. Pas mešanac nastaje ukrštanjem dve ili više različitih rasa. To su unikatni psi, sa mnogobrojnim bojama dlake i jedinstvenim šarama, različite građe i veličine. Upravo ta "mešana" krv čini ih otpornim na razne genetske bolesti, ali može da bude i uzrok drugih zdravstvenih problema.

Pas mešanac Foto: Pixabay/manfredrichter

Šta utiče na životni vek pasa mešanaca

Genetika ima najveću ulogu kada su u pitanju nepredviđene bolesti i neočekivani zdravstveni problemi. Psi kojima su preci nepoznatog porekla mogu da naslede neku od njihovih bolesti, a najveći izazov za vlasnika je da to otkrije na vreme, s obzirom na to da ju je nemoguće predvideti zbog nepoznate istorije psa. Međutim, mešani geni mogu da igraju pozitivnu ulogu u zdravlju psa, zbog toga što ih čine izdržljivijim i otpornim na razne i česte bolesti koje napadaju određene rase pasa. Mešanci se lakše prilagođavaju raznim životnim, vremenskim i drugim uslovima.

Nega, odgovornost i posvećenost vlasnika takođe određuju kvalitet i dužinu životnog veka psa mešanca. Svakom psu neopodne su ljubav i pažnja, kao i osnovni uslovi za udoban i zdrav život.

Fizička aktivnost važna je svakom psu - nekom više, nekom manje. Pored zdravlja, redovna fizička aktivnost psa značajno utiče na njegovu dobrobit i opšte mentalno zdravlje.

Veterinarski pregledi i redovne kontrole takođe su od izuzetnog značaja za prevenciju zdravlja psa.

Pas mešanac Foto: Pixabay/manfredrichter

Koji je prosečan životni vek psa mešanca

Usled gorenavedenih faktora, životni vek mešanaca nije lako predvidiv: on je individualan i kreće se u opsegu 8-15 godina.

Ljubav ne zna za rasu, a pseća vernost ne poznaje granice i to su osećanja koja treba negovati i slaviti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari