• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nega sterilisanog i kastriranog psa: Na šta treba da obratite pažnju po povratku ljubimca u dom?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planirate kastraciju odnosno sterilizaciju psa, ili je to već obavljeno? Saznajte koja vrsta nege mu je potrebna i koliko traje proces oporavka

  • 1
Nega sterilisanog psa Foto: Shutterstock/Prystai

Planirate kastraciju odnosno sterilizaciju psa, ili je to već obavljeno?

Važno je da znate koja vrsta nege mu je potrebna, na šta treba da obratite pažnju i koliko traje proces oporavka, piše Apetit.rs.

Oporavak

Oporavak može da se razlikuje od psa do psa i zbog toga će vam veterinar, nakon operacije, reći šta je najbolje da učinite.

Evo najosnovnijih procesa koje treba da ispoštujete i uobičajenog trajanja oporavka.

Povratak sa operacije – kako se sterilizacija i kastracija smatraju bezbolnim procesom, po povratku psa u dom povedite računa o njegovoj reakciji na anesteziju. Što je pas veći, to mu je potrebno više anestezije. Po buđenju psa nemojte očekivati da će on momentalno biti razigran i veseo, jer je tada i dalje pod blagim dejstvom anestezije koja će ga činiti pospanim, usporenim, ošamućenim, a nekada može izazvati i mučninu.

Prve dve nedelje nakon operacijeovo je ključni period oporavka psa, kada mu je potrebna neprestana nega i pažnja. Dakle, psa i njegov oporavak ne smete zapostavljati.

Zarastanje rane pratite svakodnevno kako biste sprečili potencijalno širenje bilo kakve infekcije. Veterinar će vam objasniti kako rana treba da izgleda i o čemu treba da vodite računa. Ukoliko primetite nešto više od crvenila, kao što je otok, toplota rane i cviljenje psa, obavezno se obratite veterinaru.

Fizička aktivnostpas ne sme da se fizički opterećuje, odnosno ne sme previše da trči, skače, da se penje…, kako se proces zarastanja rane ne bi pogoršao. Pas može ići u lagane šetnje, što je i poželjno.

Nega sterilisanog psa Foto: Shutterstock/Iryna Imago

Izolacija od drugih životinjaradi uspešnog zarastanja rane, psa treba izolovati od drugih pasa i životinja, kako u igri ne bi slučajno povredio ranu. Eventualno, psa možete pustiti da bude sa drugim psom, nakratko i samo ukoliko ćete ih neprestano nadgledati.

Ishrana – postoji mit da se sterilisani, tj. kastrirani psi goje. Međutim, to nije tačno. Jedini razlog za potencijalnu gojaznost je nedovoljno kretanje psa (bilo tokom oporavka, ili kasnije kao posledica opadanja nivoa hormona). Ukoliko se pas dovoljno kreće, nemate razloga za brigu. Psa možete prebaciti na hranu namenjenu sterilisanim psima, ali se o tome konsultujte sa veterinarom.

Ne kupajte psakupanje treba strogo izbegavati tokom dve nedelje, koliko najčešće traje oporavak. Bez obzira na to što deluje da psu neće biti ništa od malo šampona, ne smete ga kupati kako bi rez pravilno zarastao!

Kragna za pse – možda zvuči čudno da kastriranom psu stavite kragnu oko vrata, ali se ona postavlja kako pas ne bi lizao ranu.

Kako sterilizacija utiče na karakter psa?

Uprkos raznim teorijama i bojaznima, psu se neće promeniti karakter nakon sterilizacije, ostaće isti onaj mezimac koga volite. Međutim, postojaće pozitivne promene u njegovom ponašanju, posebno ukoliko je reč o mužjaku. Naime, preterana agresivnost, potreba za označavanjem teritorije, kao i nadjačavanjem drugih pasa će nestati, zajedno sa "naskakanjem" na ženke koje su u teranju.

Dakle, proces oporavka nakon sterilizacije ne zahteva mnogo napora, a pas će nakon toga biti srećniji nego ikada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    5. oktobar 2023. | 16:21

    Totalna laž. Svaki pas se posle ovakvih intervencija promeni karakterno: postane inertan, mrzovoljan, nezainteresovan za igru sa drugim psima.... Da, ugoje se vremenom svi! Strelišite sebe pa ćete videti koje su promene! Tako ćete najbolje razumeti.