• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Moj pas "kaki" krv: Najčešći razlozi pojave krvave stolice i kada je ona razlog za uzbunu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Koliko god izgledalo mučno, krv u izmetu psa ponekad je sasvim bezazlena pojava, ali ako je ona sveža ili usirena i ima je u velikoj količini, to može biti znak za hitan odlazak kod veterinara

  • 0
Krv u izmetu psa

Foto: Pixabay/jklugiewicz

Vlasnici pasa koji čiste za svojim psom kada obavi veliku nuždu biće neprijatno iznenađeni kada u izmetu ugledaju krv.

Ako se u psećem fecesu iznenada pojavi krv, odmah se obratite veterinaru. Bez obzira na to koliko ste uplašeni i koliko god to izgledalo mučno, pojava krvi u stolici psa nije uvek alarmantan znak.

U svakom slučaju, pregledajte ono što je vaš pas izbacio kako biste veterinaru detaljno opisali šta ste videli. To će biti od velike pomoći i uz dodatne analize, veterinar će doneti pravu dijagnozu i pristupiti lečenju vašeg ljubimca.

Hematohezija i melena, dve vrste krvavog izmeta

Krv se može pojaviti u izmetu psa u slučaju dijareje, ali i ako nje nema. Neki psi izgledaju sasvim dobro, osim što u njihovoj "kaki" postoji krv. Psi koji imaju zdravstveni problem, osim krvi u stolici će imati i dijareju, povraćanje, letargiju i gubitak težine. Sve zavisi od uzroka krvi u izmetu.

Prisustvo krvi u izmetu psa znači da postoji krvarenje u gastrointestinalnom traktu. Dve su vrste krvave stolice: hematohezija i melena, a izgled stolice ukazuje na to odakle krv dolazi.

Melena je ozbiljnija od hematohezije, ali obe pojave traže intervenciju veterinara.

Krv u izmetu psa

Foto: Pixabay//Stocksnap

Hematohezija je pojava jarkocrvene krvi (sa ili bez stolice). To znači da postoji krvarenje u donjem digestivnom traktu, ili debelom crevu, koje uključuje cekum, debelo crevo, rektum i anus. Možete da vidite pruge ili mrlje crvene krvi u dijareji ili normalnoj stolici ili će as izbacivati samo krv. Dijareja u kombinaciji sa crvenom krvlju je uobičajen znak kolitisa kod psa. On ima niz uzroka, uključujući crevne parazite, inflamatornu bolest creva, infekcije, alergije na hranu, stres ili anksioznost i još mnogo toga. Drugi uobičajeni uzroci pojave crvene krvi u izmetu psa su: zatvor, polipi, tumori, problemi sa analnim žlezdama, trauma donjeg gastrointestinalnog trakta.

Ako primetite mrlje od krvi na mestu gde vaš pas spava, to zahteva dalju istragu. Iako krv može biti povezana sa gastro-traktom, ona može stići i iz urina ili su u pitanju neke povrede. U svakom slučaju, psa odvedite na pregled kod veterinara.

Krv u izmetu psa

Foto: Pixabay/Moilolita

Melena je crna, katranasta stolica koja je obično lepljiva ili nalik želeu. Krv izgleda crno, jer je svarena. Ovo ukazuje na krvarenje u gornjem delu digestivnog trakta, u potezu od usta, preko jednjaka, želuca, tankog creva, jetre i pankreasa.

Uobičajeni uzroci melene su: hemoragični gastroenteritis, gastrointestinalni čirevi, kancer, tumori, poremećaji krvarenja ili zgrušavanja krvi, trauma gornjeg dela gastro-trakta. Melena može nastati i od gutanja krvi, ako pas ima oralno krvarenje uzrokovano povredom ili parodontalnom bolešću.

Neki psi mogu da imaju veoma tamni izmet koji nije melena. Ako se stolica formira i ima normalnu konzistenciju, verovatno je normalno. Možete bolje pogledati tako što ćete obrisati malu količinu stolice na beli ubrus - ako je reč o meleni, ona će imati tamnocrveni ton. Psi kojima se daju neki lekovi mogu imati tamni izmet, ali to je bezopasna nuspojava zbog prisustva bizmuta.

Ako niste sigurni da li u izmetu vašeg psa ima krvi ili ne, uzmite uzorak i obratite se veterinaru.

Krv u izmetu psa

Foto: Pixabay//heszter

Kako da utvrdite da li je krvava stolica hitan slučaj

Ako je izmet vašeg psa normalne konzistencije, ali vidite malu količinu krvi samo jednom, pratite šta će se desiti i obratite se veterinaru ako se krv opet pojavi ili pas pokazuje znake bolesti, poput letargije, povraćanja ili dijareje. Ukoliko redovno viđate krv u stolici psa - bilo da je crvena ili crna - odvedite ga kod veterinara, čak iako deluje normalno i zdravo. Bilo bi dobro da uzmete uzorak izmeta psa i odnesete na analizu.

Pod određenim okolnostima će pojava krvave stolice biti hitan slučaj. Odvedite psa kod najbližeg veterinara ako primetite: obilno krvarenje iz anusa, ekstremnu letargiju, kolaps ili gubitak svesti, blede ili bele desni, sumnjate na izloženost otrovu,  ako pas povraća krv ili se pojavljuje tamna supstanca koja izgleda kao talog kafe (svarena krv).

Krv u izmetu psa

Foto: Pixabay/Anjapetrol

Lečenje krvave stolice

Tačan tretman zavisi od uzročnika. U slučaju blagih promena, vaš pas će dobiti lekove protiv dijareje i povraćanja i tečnost za rehidrataciju. Psi sa infekcijom mogu dobiti antibiotik, dok će oni sa parazitima biti lečeni medikamentima za dehelmintizaciju. Veterinar može da preporuči i privremenu promenu ishrane.

Hronična stanja koja izazivaju krvavi izmet, kao što je inflamatorna bolest creva, mogu dovesti do periodičnih napada koji zahtevaju veterinarsku pažnju. Ovim psima će biti potrebno duže lečenje, uz terapeutsku dijetu.

Kućni lekovi i prirodni tretmani mogu biti od pomoći u lakšim slučajevima. Privremeno hranjenje psa kuvanom piletinom i pirinčem, ili davanje kuvane bundeve, vitamina, suplemenata ili napitaka sa elektrolitima mogu pomoći, ali samo uz odobrenje veterinara.

Sprečite nezgode koje mogu da izazovu pojavu krvave stolice: držite opasne predmete van domašaja, uključujući ljudsku hranu, smeće, kaustične supstance i male predmetew koje pas može da proguta. Kada ste na otvorenom, pratite psa kako biste sprečili izlaganje toksinima, susretima sa divljim životinjama i drugim opasnostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari