• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže proleće, a sa njim i maslačak: Da li je ovaj korov otrovan za psa?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pod uslovom da ljubimca vodite u prirodu koja nije tretirana herbicidima, dozvolite mu gric ili dva ove biljke i otvorite četvore oči da se ne prejede, mada bi najgori scenario u tom slučaju bile česte pauze za toalet!

  • 1
Pas i maslačak Foto: Shutterstock

Neko ga smatra "korovom", neko cvećem, ali je obilje rascvetalog maslačka siguran znak proleća.

Maslačak se lako prepoznaje po jarkožutim laticama, ali i belim pufnastim kuglicama, kad uvene i priprema se za rasejavanje semena.

Ova višegodišnja biljka viđa se bukvalno svuda. Imajući to na umu, a znajući koliko su naši ljubimci radoznali, postavlja se pitanje: da li je maslačak otrovan za pse?

Da li je maslačak toksičan za pse?

Postoje divlje biljke koje su štetne, pa i opasne za stomak vašeg psa, ali maslačak, srećom, nije jedna od njih.

Doktor vet. med. Heder Hendli, viši konsultantski veterinar i klinički toksikolog, specijalizovana za otrove za kućne ljubimce, kaže da se svi delovi maslačka mogu jesti.

Maslačak je prepun hranljivih materija kao što su vitamin A, C i K za jačanje imunološkog sistema, zdravlje ćelija, tkiva i kostiju.

Pas i maslačak Foto: Pixabay

Maslačak može biti zdrava poslastica za psa, ali u maloj količini.

"Psi ne vare dobro biljke, pa su moguće blage stomačne tegobe”, kaže Hendli.

Najgori “scenario” u slučaju prejedanja maslačkom bio bi bol u stomaku i mnogo pauza za toalet!

Koliko su opasni herbicidi?

Ne zaboravite da psu mogu ozbiljno da naude biljke tretirane herbicidima. Ako niste sigurni u netoksičnost travnate površine na koju izvodite psa, koliko zapravo treba da se zabrinete?

Prema nekim tvrdnjama, većina hemikalija u herbicidima je niskotoksična za sisare i ako se pravilno koriste, obično nisu štetne.

Iako je toksičnost malo verovatna, ipak je bolje držati pse podalje od travnjaka 24-48 sati nakon prskanja sredstvom za suzbijanje korova.

Većina akutnih trovanja herbicidima se dešava kad kućni ljubimci imaju direktan pristup proizvodu, za razliku od šetnje tretiranom površinom.

U isto vreme, ne možemo da znamo koja količina herbicida se koristi u određenim oblastima. U ovim slučajevima, najbolje je da budete oprezni, pogotovo ako primetite da su trava ili lišće sprženi ili na drugi način oštećeni.

Ako se vaš pas nameračio na maslačak…

Vaš ljubimac ne može da se zasiti maslačka, ali mu je stomak stalno “uznemiren”? Držite psa podalje od ove biljke ili mu preusmerite pažnju na nešto drugo.

Iako je maslačak netoksičan korov koji pas tu i tamo može da gricne, u dvorištu ili prirodi uvek ima biljaka zbog kojih treba da budete stalno na oprezu.

Kako ćete znati da je pas pojeo nešto što nije smeo?

Povraćanje, dijareja, letargija, gubitak apetita, pojačana salivacija i napadi samo su deo simptoma trovanja toksičnim biljkama.

U slučaju da primetite ove znake, psa odmah odvedite veterinaru!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maslacak

    8. mart 2023. | 17:36

    nije korov . list moze da se jede u salati ili kuvan a cvet i koren se koristi za caj