• 1
 ≫ 

Moj pas često kija: Treba li da se zabrinem?

 ≫ 

Razlozi kijanja psa su mnogobrojni: od golicanja u nosu do - nećete verovati - iskazivanja emocija, ali ako sumnjate da razlog nije banalan, odvedite psa veterinaru

  • 1
Pas i kijanje

Foto: Shutterstock

Vaš pas počeo je da kija? To ponekad simpatično zvuči, ali, da li je zaista tako? Može li to biti razlog za zabrinutost?

Kao i kod ljudi, kijanje se može objasniti jednostavnim golicanjem u nosu ili je pokazatelj nadolazeće bolesti. Postoji mnogo razloga zbog kojih pas kija, od potpuno zanemarljivih do prilično zabrinjavajućih, prenosi Thesprucepets. Povremeno kijanje obično nije zabrinjavajuće i može biti normalno kod pasa. Ono ukazuje na mnogo različitih razloga, a jedan od njih je - zamislite - način izražavanja emocija!

Evo nekih od glavnih razloga zbog kojih pas kija.

Strani predmeti

Baš kao i ljudi, psi kijaju kako bi pročistili nozdrve. Pseće čulo njuha istražuje okolinu, a u tome su posebno osetljivi goniči. Pritom, psi, bez obzira na rasu, veoma lako udahnu nešto dok njuškaju. Vlati trave, polen i popino prase su samo deo “repertoara” stranih tela koje su veterinari odstranjivali iz psećih noseva. Svi psi vole da njuškaju kad izađu napolje, a posebno tragači, pa su zbog te predisozicije skloniji kijanju: gotovo po pravilu, pri svakoj šetnji, oni nešto udahnu.

Pas i kijanje

Foto: Shutterstock

Alergije

I psi su podložni alergijama, baš kao i ljudi. Iako se alergija kod psa manifestuje svrabom kože i infekcijom uha, to iritira njegove gornje disajne puteve. Veterinar može pomoći izborom lekova koji će ublažiti simptome alergije. Ako je reč o ozbiljnoj alergiji, postoje načini imunoterapije koju veterinar predlaže na osnovu analize uzorka krvi psa. U laboratoriji se krv psa testira na razne alergene iz životne sredine, uključujući polen drveća i trave, spore plesni, grinje, pa čak i buve! Nakon što laboratorija utvrdi uzroke alergije kod psa, pravi se medikament koji se daje pod jezik ili putem injekcije. Veterinar zna koje antialergijske lekove može davati psu sa već propisanom terapijom za određene bolesti, ali nije naodmet podsetiti ga na to.

Igra

Ponekad pas može početi da kija tokom igre. Ne brinite, to je sasvim normalno i predstavlja uobičajen “izliv” radosti ljubimca koji je srećan i koji se zabavlja.

Tumori i traume nosa

Kijanje, posebno ako tom prilikom pas izbacuje krv ili mu je njuška krvava (epistaksa) može ukazivati na masu u nosnim prolazima ili neku vrstu traume. Tumori su verovatniji izazivači kijanja kod starijih pasa, a strana tela u nosnim prolazima mogu stvoriti sekundarne traume.

Infekcije disajnih puteva

Pas sa infekcijom gornjih disajnih puteva može početi da kija kako bi pokušao da se očisti zapušenje iz nosnih prolaza. Pas koji ima ovaj problem, može imati i iscedak iz nosa i očiju, temperaturu ili groznicu i oslabljen apetit.

Skraćena njuška

Brahiocefalne rase, odnosno psi sa plosnatim licem, poput mopsa, francuskog buldoga, engleskih buldoga, pekinezera… mogu biti skloniji kijanju zbog skraćenja njuške i nazalnih prolaza.

Kašalj

Iako to nije karakterističan uzrok kijanja, bakterijske infekcije grla mogu izazvati iritaciju nosnih puteva, u kombinaciji sa suvim kašljem. Razlozi koji će izazvati kijanje mogu se javiti posle posete grumeru, igre u parku pa čak i nakon primanja pojedinih vakcina.

Dijagnoza

Kako izlečiti kijanje? U zavisnosti od osnovnog uzroka pristupa se terapiji, jer kijanje može da se javi tokom igre ili nekog “rada” sa mirisom. Izazivači kijanja su različiti ali nije preporučljivo psu davati bilo koji kućni lek. Ako kijanje postane nasilno ili učestalo, posebno ako je u kombinaciji sa drugim simptomima, poput krvarenja, gušenja ili drugih ozbiljnih manifestacija, odmah psa odvedite veterinaru. Razlozi zbog kojih kijanje nije obično su: oslabljen apetit, letargija, iscedak iz nosa, posebno ako je zelen ili žut, kašalj, curenje iz očiju ili zamućen pogled i groznica.

Lečenje

Veterinar može da prepiše antibiotik ako sumnja da je kijanje posledica infekcije gornjih disajnih puteva, ili lekove za alergiju ako alergen iz okoline izaziva kijanje.

Sprečavanje kijanja

Pas mora biti vakcinisan svim propisanim vakcinama. Osim toga, izbegnite izlaganje alergenima iz neposrednog okruženja, redovnim usisavanjem i ograničavanjem štetnih aerosola kao što su sprejevi i osveživači prostora. Uz kontrolu okruženja, pažljivo pratite šta pas njuši i šta može da iritira njegovo čulo njuha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari