• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bezdlaki varijetet jednog od najmanjih, najžešćih i najodanijih pasa koji ne voli samoću i teško se nabavlja

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Životni vek bezdlake čivave je oko 15 godina, a njene "dimenzije" su zapanjujuće: visoka je od 12 do "čak" 20 cm, a teška jedva dva i po kila

  • 0
Čivava bez dlake Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Čivava bez dlake je genetski varijetet osnovne rase koji ovom psu daje specifičan izgled. Poreklo nije sasvim poznato, ali naučna literatura pruža odlične informacije o tome kako se ova osobina mogla pojaviti i proširiti unutar rase čivave. Bezdlakost nije specifična za čivavu: ona postoji kod mnogih pasa u različitim stepenima, ali se kod čivave to drugačije prikazuje.

Čivava je delikatan ljubimac i ne dozvolite da vas njihova mala veličina zavara. Ova kuca ima žestoku, nezavisnu crtu karaktera, ali je istovremeno šarmantna i neodoljiva, pa temperamentom nadoknađuje to što je majušna. Čivave su oduvek bile psi za pratnju, a u nekim društvima i istorijskim periodima bile su obožavane.

Visina čivave je od 12 do 20 cm, težina ovog mališana je jedva 2, 5 kilograma, ali je životni vek poprilično dug i iznosi od 14 do 16 godina. Pojavljuje se u bojama od ružičaste, braon, sive do crne i pogodna je kao ljubimac u porodicama sa starijom decom koje traže razigranog i odanog psa, piše Pangovet.

Prava bezdlaka čivava se teško nabavlja. Njena specifična osobina - bezdlakost - nastaje usled genetske mutacije: roditelji daju jednu kopiju ili alel specifičnog gena što predstavlja dominantnu osobinu, pa je potomcima potreban samo jedan alel jednog roditelja. Ovaj fizički izraz ili fenotip naziva se ektodermalna displazija pasa (CED) i javlja se kod dve rase: jedna je kineski golokoži pas, a druga meksički golokoži pas (ksoloitskuintli).

Istraživanje je pokazalo da je bezdlakost loša po ovaj varijetet čivave, jer ona ima veću stopu mortaliteta od obične čivave.

Poreklo i istorija golokože čivave

Još je Čarls Darvin opisao da postoje psi bez dlake. Gen bezdlakosti prisutan je i kod američkog golokožog terijera i škotskog jelenjeg hrta, iako su ovo rase različitog genetskog porekla. Američki kinološki klub (AKC) ne priznaje čivavu bez dlake i razmatra samo kratkodlake i dugodlake varijetete čivave. Osim toga, ni najmanje čivave (teacup) ne uživaju nikakav ugled među kinolozima i omiljene su samo u svetu odgajivača i vlasnika.

Temperament i inteligencija golokože čivave

Bezdlaka čivava je jednako žestoka i drska kao i njena "kosmata" rođaka. Ova osobina je tipična za male rase, a naučnici smatraju da sindom malog psa služi majušnom psu da nadoknadi svoju veličinu. Međutim, golokože čivave mogu da budu defanzivnije i reaktivnije, jer smatraju da treba da brane vlasnika i porodicu. Čivava čuva svoj prostor i vlasnika i poznata je kao ozbiljan zaštitnik. Bezdlaka čivava je izuzetno osetljiva na usamljenost i ne toleriše da bude sama, a kada ipak provodi vreme u samoći, može se razboleti od anksioznosti odvajanja.

Bezdlaka čivava Foto: Shutterstock/Rosa Jay

Da li se bezdlaka čivava dobro slaže sa drugim ljubimcima

Čivava bez dlake može se slagati sa drugim kućnim ljubimcima ako se upozna sa njima dok je još štene. Vlasnik treba da prati čivavicu dok se igra, pogotovo sa većim psima. Aktivan društveni život je odličan način da se spreči strah kod čivave, koji može da podstakne agresiju pri susretu sa drugim životinjama. Druženje čivavice sa mačkama i psima dok su mladi i putovanja na kratke relacije, kao i upoznavanje sa drugim ljudima i životinjama, smanjuje šanse da ljubimac u budućnosti, u nepoznatim situacijama, bude pod stresom ili da se boji.

Čivava ima umerenu želju za plenom i može da juri male životinje, ali će se dobro slagati sa mačkama.

Bezdlaka čivava Foto: Shutterstock/Rosa Jay

Sve što treba da znate ako želite bezdlaku čivavu

* Čivava bez dlake nije tolerantna na hladnoću, što je glavna briga njenog vlasnika, pogotovo ako živi u hladnoj regiji, pa će ovom psu biti neophodna i odeća i obuća.

* Zdravstveni problem koji muči ove pse je hipoglikemija ili nizak šećer u krvi, pa štene treba hraniti četiri puta dnevno visokokvalitetnom komercijalnom hranom, dok u starijem uzrastu psu treba davati dva obroka. Čivava bez dlake je umereno sklona gojenju.

* Bezdlaka čivava je umereno aktivna: nekoliko šetnji i pomalo igranja biće odlične za njenu svakodnevnu aktivnost. Ova kuca je inteligentna i lako uči hodanje na povocu. Zbog njene krhkosti, ne izlažite čivavu teškim vežbama i ne dopustite joj da skače sa visine.

* Prilikom obuke ovog osetljivog psa obavezno koristite pohvale, nagrade i poslastice. Čivava je željna da udovolji vlasniku, ali će patiti ako na nju neko viče ili je kažnjava. Zbog svoje inteligencije, čivave bez dlake su relativno jednostavne za dresuru, ali ponekad mogu biti tvrdoglave.

Bezdlaka čivava Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Nega i zdravlje bezdlake čivave

Nega golih čivava je lakša od negovanja drugih rasa, pa ovog psa možete kupati jednom mesečno i između kupanja brišite njegovo telo vlažnim maramicama. Malo je verovatno da će brzo trošiti nokte, pa ih skraćujte na 4 do 6 nedelja. Vodite računa o oralnom zdravlju svoje čivave, jer je podložna problemima sa zubima.

Čivava bez dlake je relativno zdrava, ali postoji verovatnoća da se pojavi nekoliko problema, poput bolesti zuba, epilepsije, šuma na srcu, hipoglikemije i luksacije patele.

Da li je bezdlaka čivava dobar kućni ljubimac

Ako želite psa koga ćete maziti i koji će vas obožavati, ne tražite dalje od bezdlake čivave. Ona voli ljude, traži pažnju i dobra je za vlansika početnika. Iako majušna i netolerantna na hladnoću, ona je dobar izbor za porodice sa starijom decom. Vlasnici koji često putuju ili predugo ostaju na poslu ne treba da nabavljaju bezdlaku čivavu kao ljubimca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mala čivava je jako ljuta, ali je jagoda previše slatka

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari