• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da (pre)vaspitate čivavu, malog psa koji pravi velike probleme

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čivava traži mnogo strpljenja, nagrađivanja i doslednosti, a najgore što možete sebi da uradite je da je pustite da radi šta god poželi

  • 0
Čivava Čivava Foto: Shutterstock/FOTO SALE

Čivava je mali pas koji može da napravi velike probleme: ovo nije nikakva lična konstatacija, niti mišljenje onih koji ne vole pse, već jedna od velikih istina koju potvrđuju mnogi veterinari, dreseri, bihejvioristi, ali i vlasnici.

Čivava traži veliko strpljenje i poseban pristup da bi postala dobro vaspitan i pravilno socijalizovan ljubimac. Poznata po privrženosti i šarmu, čivava u velikom broju slučajeva pokazuje žestoku i posesivnu prirodu koja se može preoblikovati, jer su pravilna socijalizacija i vaspitanje od suštinskog značaja za posedovanje ovog kućnog ljubimca.

Evo nekoliko saveta za vlasnike čivava koji će pomoći da njihovi mali četvoronožni drugari budu društveno prihvatljivi i vaspitani psi.

1. Značaj rane socijalizacije

Svoju čivavu od najranijeg uzrasta upoznajte sa različitim ljudima, drugim kućnim ljubimcima i izložite je raznim situacijama i novim sredinama, čim se završi period obavezne rane vakcinacije. Rano izlaganje čivave različitim stimulansima je ključno za pomoć pri prilagođavanju i smanjenje straha u nepoznatim situacijama.

Pozitivne interakcije u najranijim nedeljama će osigurati da čivava postane samouveren i prijateljski raspoložen pas.

2. Uspostavljanje rutine

Čivave lepo napreduju ako imaju stabilnu rutinu koja im daje osećanje sigurnosti. Redovno vreme za obroke, šetnje, igru i odmor stvaraju predvidljivo okruženje i situacije koje ne donose iznenađenja. Stabilnost svakodnevice pomaže čivavi da se izbori sa eventualnim tegobama koje mogu da nastanu zbog odvajanja od vlasnika ili drugih promena. Poštovanje dnevne rutine je veoma važno, jer će vaša čivava uvek znati šta može da očekuje.

3. Obuka uz nagrađivanje

Koristite pohvale, poslastice i nagrade dok obučavate čivavu, a izbegavajte kaznu za nepoželjne radnje. Čivava posebno reaguje na ohrabrenje svojih postupaka i sklona je ponavljanju svega što joj donosi nagrađivanje. Poslastice i drugi vidovi nagrađivanja će učvrstititi i stimulisati dobro ponašanje psa koji će imati bezgranično poverenje u vas.

Čivava Čivava Foto: Shutterstock/Olesya Nickolaeva

4. Upravljanje "sindromom malog psa"

Sindrom malog psa odnosi se na probleme u ponašanju malih rasa, često zbog vlasnika koji dopušta loše ponašanje psa. Ovakva bezrazložna popustljivost može dovesti do nekontrolisane agresije. Dosledno poštovanje pravila i odmerena disciplina će sprečiti ispoljavanje i dominaciju ovakvih osobina čivave. Stoga nemojte čivavi dopuštati da radi sve što joj se prohte, jer je "mala i slatka".

5. Redovni zdravstveni pregledi

Redovne posete veterinaru su od najveće važnosti za zdravlje čivave. Mali rast čini ih podložnim određenim bolestima, a mnogo toga može da utiče na njihovo ponašanje što će rezutirati i određenim zdravstvenim tegobama. Redovna vakcinacija, kontrola stanja zuba, kože i kontrola parazita će osigurati da čivava ostane zdrava i srećna. Uz naučena pravila ponašanja i druženje sa drugim psima i ljudima, svaki vlasnik može da ima čivavu od koje se niko neće sklanjati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari