• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Želite da nabavite psa bez dlake? Izaberite jednog od ovih pet neobičnih i neodoljivih "golaća"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Oni su hipoalergenski i odličan su izbor za buduće vlasnike koji ne podnose proteine iz pseće pljuvačke i perut sa kože, ne traže detaljnu higijenu, ali su željni ljubavi i druženja, pa ih ne treba zapostaviti i prepustiti kolotečini

  • 0
Top 5 bezdlakih rasa pasa Foto: Shuttestock/annabondarenko

Rase pasa bez dlake jedinstvene su i praktične za održavanje.

Ali, manje vremena koje ćete im posvetiti za negu nije krucijano što ih izdvaja od ostalih pasa ljubimaca.

Iako se od svojih dlakavih prijatelja razlikuju po tome što ne traže detaljnu higijenu, ovi psi su željni ljubavi i druženja, pa ih nemojte zanemariti.

Nije teško pogoditi da su psi bez dlake hipoalerhgenski i odličan izbor za buduće vlasnike koji su alergični na proteine iz pseće pljuvačke i perut sa kože.

Postoji najmanje 8 ili 9 rasa pasa bez dlake, ali mnoge nisu zvanično klasifikovane kao posebne, jer nemaju priznate standarde međunarodnih kinoloških organizacija.

Reč je o zaista retkim rasama, poput argentinskog psa pile ili jonangi indijskog psa. Zasad su najpopularnije četiri rase sa naše liste: američki bezdlaki terijer, peruanski Inka pas, ksoloitskuitli i kineski ćubasti, dok je poslednja bezdlaka rasa - čivava bez dlake - rezultat genetske mutacije i zapravo je isti pas kao i čivava. Budući vlasnici koji su se odlučili da nabave isključivo bezdlakog psa, evo naših pet predloga golokožih kućnih ljubimaca.

1. Američki bezdlaki terijer

Top 5 bezdlakih rasa pasa Foto: Shuttestock/zuzule

Poreklom iz Luizijane, visok 30 do 40 cm i težak od 2,7 do 12 kg, američki golokoži terijer ima temperament pravog lovca. U bojama od ružičaste i sive, bele i kajsije, crne, bele i crne i mnoštvu drugih varijanti, ovaj mali pas sposoban je da izdrži velike vrućine. Živahan je, inteligentan, aktivan i veoma razigran i odličan je kao porodični ljubimac. Većina štenaca ove rase se rađa bez dlake, ali neki imaju kratku, finu dlaku koja ne prija alergičnim vlasnicima.

2. Ksoloitskuintli ili ksolo

Meksički golokoži pas Foto: Shutterstock

Mišićavog bezdlakog tela, ili sa jedva vidljivim kaputićem, ksolo ili meksički golokoži pas dolazi u tri varijeteta i može biti visok od 25-35cm (toj), 35-45 cm (mini) i 45-58 cm (standardni), dok je težina ovih pasa od 4, 5 - 6.8 kg (toj), 6, 8 -14 kg (patuljasti) i 14 -25 kg (standardni). Na njegovom čelu vide se bore, a boje tipične za rasu su tamne, u rasponu od crne, sivo-crne, boje škriljca do crvene, jetrene ili bronzane. Ksolo bez dlake ima čvrstu, glatku, prilepljenu kožu, dok su oni sa finim slojem dlačica prekriveni kratkom, ravnom dlakom. Ksolo je privržen i odan pas i jedan od najbudnijih čuvara. Ova drevna rasa postoji već 3.000 godina (datira iz doba Astečkog carstva).

3. Peruanski Inka pas

Top 5 bezdlakih rasa pasa Foto: Shuttestock/Anna Krivitskaya

On je visok od 25-40 cm (mali), 40-50 cm (srednji) i 50-66 cm (veliki tip) i težak od 4-8 kg (mali), 8-12 kg (srednji) i 12-25 kg (veliki). Ima dugo, vitko telo, nizak rep i glatku kožu.

Samo jedan pogled na njegove šiljate uši i duboke smeđe oči izazvaće u vama želju da ga dovedete u dom kao ljubimca. Poreklom iz Perua, ovaj pas oduvek je bio pratilac čoveka, te je prirodno veoma vezan za vlasnika. On je okretan i energičan pa mu je potrebno mnogo aktivnosti da bi bio zdarv i srećan. Neki varijeteti imaju malo dlake na glavi, šapama ili vrhu repa, ali su one malobrojne.

4. Kineski ćubasti pas

Top 5 bezdlakih rasa pasa Foto: Shuttestock/golland

Visine od 28-33 cm i težine od dva do 5, 4 kg, mali i vitki kineski ćubasti pas prepoznatljiv je i po roze koži i čupercima na glavi, šapama i repu. On je superaktivan i voli da se igra, pa ga pustite da se duže zabavlja na otvorenom.

5. Bezdlaka čivava

Top 5 bezdlakih rasa pasa Foto: Shuttestock/Rosa Jay

Ona ima malo telo (15-23 cm visine) i teška je od 1.8 -2, 7 kilograma. Glatka koža je njen zaštitni znak, ali je ista kao i obična čivava, osim što zbog genetske mutacije nema dlaku. Iako ima ovaj nedostatak, i bezdlaka čivava je glasna, drska i uvek raspoložena za skakanje i igranje kao njeni dlakavi rođaci.

Briga o bezdlakim psima

Manje dlake na psu ne znači nužno da ćete odmarati od njihove nege. Kada odlučite da kupite psa bez dlake, morate biti svesni činjenice da će mu biti potrebno više higijene i nege, jer nema zaštitu koje pruža krzno.

U današnjim odnosima prema kućnim ljubimcima vlasnici često preteruju, pa bezuslovno prihvataju higijenske ideje grumera koje im se čine neizbežnim. Tako jedan grumer iz Njujorka savetuje klijente da u slučaju posedovanja kineskog ćubastog psa nabave šampon od ovsene kaše koji prija njihovoj osetljivoj koži. Posle kupanja i sušenja sledi masiranje specijalnom rukavicom i poliranje kože, jer se pore na njoj često zapuše. Fen je neizbežno sredstvo za sušenje čuperaka koji vise sa glave, nogu i stopala.

Psi bez dlake ne podnose ekstreme, ni vrućinu ni hladnoću. Preporučuje se nanošenje kreme za sunčanje leti, a u hladnijim mesecima mu zaštitite telo toplim komadima odeće kako biste sprečili pojavu promrzlina i prehladu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari