• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni preferiraju izležavanje i premeštanje sa fotelje na krevet: 8 savršenih rasa pasa za neaktivne vlasnike

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na listi rasa koje ne vole vežbanje ni trčanje su dva najviša psa na svetu

  • 0
Baset Foto: Shutterstock

Većina ljudi pretpostavlja da veće rase pasa odgovaraju vlasnicima krupnijeg stasa ili onima sa jačom energijom. Međutim, one se ponekad mnogo lakše vaspitavaju i odgajaju i opuštenije su i mirnije u odnosu na male pse.

Odabir mirnog četvoronožnog prijatelja zavisi od mnogih faktora: svaki pas može da bude poslušan i miran, uz pravilan uzgoj, negu, fizičku aktivnost i obuku.

Ipak, ako ste vlasnik početnik i ne želite odmah da se oznojite i jurite za neobuzdanim štenetom koje će i kad bude poraslo imati istu energiju, treba da znate da postoji nekoliko rasa koje biste mogli da uzmete u obzir.

Lista rasa koju objavljujemo upravo je takva - formirana na osnovu nivoa energije: među njima ima i malih i velikih pasa koji su kao stvoreni za ljude koji ne vole aktivnog ljubimca.

1. Baset

Rase pasa sa naborima Baset Foto: Pixabay

Nema mnogo rasa pasa čiji se izgled poklapa sa njihovim temperamentom, kao što je u slučaju baseta koji je idealan izbor za vlasnika koji ne želi preterano živahnog ljubimca. Poznat po šarmantno spuštenim očima i dugim ušima, baset je oličenje smirenosti. Njegovo simpatično popunjeno telo i kratke noge znače da preferira izležavanje u odnosu na napor što ga čini savršenim za opuštenog vlasnika.

2. Irski vučiji hrt

Irski vučiji hrt Foto: Shutterstock/Sergey Lavrentev

Irski vučiji hrt je lovački pas, miran i strpljiv u odnosu na druge rase. Često ga zovu "nežnim divom": on traži malo aktivnosti i igre tokom dana i još malo prostora da to uradi, ali je podjednako zadovoljan kad se uveče sklupča ispred vaših nogu. Ipak, i ovakav karakter psa traži "nešto", a to je da s njim provedete dosta vremena kako bi stekao osećaj pripadnosti i smirenosti.

3. Engleski buldog

Engleski buldog Foto: Pixabay

Sa svojim prepoznatljivim naboranim licem i robusnom građom, buldog je oličenje niskoenergetskog ljubimca. On uživa u kratkim, ležernim šetnjama i zadovoljan je aktivnostima u zatvorenom prostoru. Pošto ima kratku njušku, jer pripada brakicefalnim rasama, on ne može da podnese mnogo aktivnosti i poznat jer kao pas koji ne voli duge šetnje, posebno kad je toplo. Ipak, on je odličan kompanjon za opuštanje u zatvorenom prostoru i može da se izlđava ceo dan.

4. Mastif

Bul mastif Foto: Shitterstock/Michael J Magee

Čak i psi koji pripadaju "radnim rasama" i te kako umeju da se ponašaju kao da su van radnog vremena. Mastifi su prvobitno uzgajani i za lov i kao čuvari, ali uživaju u kratkim izletima i najviše vole da budu kod kuće štiteći porodicu. Ovi psi su nežni i strpljivi, sa niskim prohtevima za vežbanjem i aktivnostima.

5. Ši cu

Ši cu Foto: Shutterstock/shiyaroses

Ši cu je stvoren za druženje u kućnoj varijanti. Ova rasa luksuzne dlake i divnog karaktera zahteva minimalne aktivnosti. Ši cu uživa u društvu porodice i više voli udobnost u zatvorenom prostoru nego avanture na otvorenom, što ga čini odličnim kućnim ljubimcem za manje aktivne vlasnike.

6. Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Kavalirski španijel kralja Čarlsa Foto: Shutterstock

Kavalirski španijel kralja Čarlsa je popularna rasa zahvaljujući malom rastu i ponašanju pogodnom za porodicu. Kao bonus, ovi španijeli često imaju niži nivo energije. Mali i elegantan, španijel kralja Čarlsa ima svilenkastu dlaku i prijateljski izraz lica, poznat je po svojoj prilagodljivoj i prijateljskoj prirodi i traži samo povremenu umerenu vežbu i mnogo maženja.

7. Doga

Doga Foto. Shutterstock//S.prewett

Ako imate prostor koji je potreban dogi, ovaj pas će biti iznenađujuće prijatan prijatelj vaše porodice. Uprkos ogromnom telu, doga je nežan i prijatan ljubimac koji ne traži mnogo aktivnosti.

8. Pekinezer

Pekinezer Foto: Shutterstock/everydoghasastory

Ako tražite kompaktnijeg četvoronožnog prijatelja koji će biti zadovoljan da se prošeta nakratko i da potom sedi u vašem krilu, predlažemo pekinezera. On je uzgajan kao pratilac u drevnim kineskim kraljevskim porodicama i veoma je prijateljski nastrojen. Kao još jedna brahicefalna rasa, pekinezer se brzo zamori od aktivnosti, pa mu je potrebno samo malo vežbe, a potom beskonačno odmaranje i maženje sa vlasnikom.

(Bestlifeonline/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pored ovakog čuvara, dadilja vam nije potrebna: Danska doga u ulozi bebisitera

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari