• 8

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šest rasa pasa koje treba da "precrtate" sa liste želja ukoliko imate decu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojedini psi predodređeni su da se ponašaju drugačije, u zavisnosti od toga da li su stvoreni da budu čuvari ili lovci, a neke rase, ako nisu pravilno socijalizovane, čak i dečiju igru vide kao potencijalnu pretnju

  • 8
Dete i rotvajler foto: Shutterstock/Serova Ekaterina

Koliko god da volimo pse, činjenica je da je svaka rasa posebna i značajno različita od drugih, kako u izgledu, tako i u karakteru i strpljenju.

Nisu sve rase pasa "stvorene" za uživanje u luksuzu doma, trčkaranju sa decom i isprobavanju garderobe. Neke rase ceo životni vek provedu na selu, uz stoku, što im svakako najviše i prija (iako neki ljudi pogrešno misle da je to okrutno prema životinji).

Pojedine rase pasa ranije su korišćene za borbu i lov, a neke da bi čuvale domaćinstva.

Ako znamo ove razlike, treba da budemo svesni činjenice da, koliko god volimo neku rasu, ona možda nije za porodice, posebno ne za one sa decom i neiskusnim vlasnicima.

Apetit.rs predlaže da sledeće rase "precrtate sa liste želja", ukoliko imate decu.

Akita

Akita inu Foto: Shutterstock

Zbog svoje naravi i nekadašnje uloge psa čuvara, akita inu može da bude nezgodna u prisustvu dece, posebno ako nije pravilno dresirana. Ukoliko od malena odrasta uz decu, verovatno će se navćii na njih, međutim, nema garancije da se prema drugoj deci neće poneti agresivno, pogotovo ako pogrešno protumači njihovu grublju igru.

Sibirski haski

Psi sa plavim očima Sibirski haski Foto: Pixabay

Iako neodoljivih očiju, izgleda i dobronamernog karaktera, sibirski haski nije pogodan za porodice sa malom decom zbog urođene tvrdoglavosti, energičnosti, sklonosti ka gruboj igri i "lovu slabijeg od sebe". Zato nije preporučljivo imati haskija u blizini dece koja još nisu dovoljno razvila motoriku.

Čau-čau

Čau čau Foto: Pixabay/Anilsharma26

Zbog specifičnog karaktera, netrpeljivosti prema glasnim zvucima i dosađivanju, kao i nenaklonosti prema maženju i gnjavljenju, čau čau mora da prođe ozbiljnu socijalizaciju, zbog čega nije dobar izbor za porodicu sa decom.

Rotvajler

Rotvajler, opasan pas Foto: Shutterstock

Iako neverovatno inteligentan, rotvajler je izrazito zaštitnički nastrojen pas koji pretnju može da vidi i u detetu koje "beži od njega" ili ga provocira na drugi način.

Pekinezer

Rase pasa sa naborima Pekinezer Foto: Pexels /Daniel Kondrashin

Možda je čudno što se ovako mali pas našao na listi pasa nepoželjnih za porodice sa decom, ali, uz svoju samoživost, prgavost i želju da stalno bude u centru pažnje, pekinezera ne treba držati blizu dece, posebno ne beba, kojima je potrebna konstantna pažnja. U suprotom, pekinezer ih lako može doživeti kao žrtvu na kojoj će pokazati svoju ljubomoru.

Čivava

Čivava Foto: Pixabay

Ovaj pas je manji od "proseka", ali zahteva lični prostor. Čivava svoju "malenkost" nadoknađuje lajanjem, režanjem, pa i ujedanjem, posebno ako nešto protumači kao opasnost.

Većina velikih pasa ovčara kao što je belgijski ovčar malinoa, kavkaski ovčar i australijski ovčar, kao i ptičari, poput vajmarskog, imaju reputaciju ljubimaca koji nisu najbolji izbor za decu, s obzirom na to da su čuvari ili lovci. Oni lako i bez najave mogu da napadnu sve koje dožive kao bilo kakvu pretnju ili plen, posebno ako nisu pravilno socijalizovani i dobro dresirani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    29. novembar 2023. | 17:11

    Imao sam Rota,spavao sa decim jahali da,vukao im sankee..Bravo za naučnike!

  • Baka

    1. decembar 2023. | 10:25

    Moja sestra je odgajila troje dece, a imala je rotvajlere, prvo muzjaka, a kad je umro i 2 zenke. Bili su nezni, trpeljivi, deca su ih obozavala, bili su im glavno drustvo kad su bili mali. Ali ti psi su bili na dresuri kod strucnjaka iz policije. Bili su potouno socijalizovani. Veoma su pametni.

  • Milan

    1. decembar 2023. | 06:42

    Može biti ali nemora da znači!