• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Toj pudla, savršen ljubimac za aktivne porodice: Voli da pliva i roni, trči sa decom i druži se s mačkama

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj lepi pas ponekad pati od estetskog problema ispod očiju

  • 0
Pudle Foto: Shutterstock/Anna_Bondarenko

U katalogu Svetske kinološke federacije (FCI), u grupi 9. u kojoj se nalaze standardi pasa za pratnju i razonodu, pod brojem 172, opisan je standard pudle, jednog od najinteligentnijih dugovečnih pasa.

Poreklom iz Francuske, pudla je postala nacionalni pas ove zemlje, ali njeno poreklo je nemačko. Pre više od 400 godina, nemački lovci na patke počeli su da razvijaju inteligentnu rasu psa plivača koji je vešto izvlačio iz vode odstreljene ptice. Osim standardne i srednje pudle, razvijena su još dva varijeteta: patuljasta i toj pudla.

Toj pudla je kao prava igračka: njena visina je od 24 do 28 cm (poželjan ideal je 25cm) i izuzetno je popularna među ljubiteljima pasa. To je mali pas sa kovrdžavom dlakom širokog spektra boja i kombinacija, od jednobojne - čisto crne, bele, braon, sive, narandžasto žućkastosmeđe (kajsija) i crveno žućkastosmeđe, pa do krem-bele i drugih varijacija.

Minijaturna pudla se lako dresira, slabo se linja i gotovo da nema miris, pa je pogodna za osobe koje pate od alergija. Životni vek toj pudle je 10 do 18 godina.

Patuljasta pudla Foto: Shutterstock/Jagodka

Temperament minijaturne pudle

Karakter majušne verzije pudle potpuno je isti kao temperament njene velike rođake: to su razigrani, inteligentni i razigrani ljubimci, poslušni i uvek željni da udovolje svojim vlasnicima. One su nežne prema deci i sjajni porodični psi koji uz odgovarajuću socijalizaciju i obuku mogu da nauče da tolerišu, pa čak i da zavole, kućne mačke. Majušne pudle su veoma prilagodljive i mogu srećno da žive u različitim životnim okruženjima. One posebno vole aktivne vlasnike, one koji rade od kuće i ljude koji umeju da im poklone kvalitetno zajedničko vreme.

Patuljaste pudle Foto: Shutterstock/KellyNelson

Aktivnost i obuka patuljaste pudle

Ne dozvolite da vas veličina pudlice zavara, jer je ovo pas sa velikom količinom energije i potreban joj je vlasnik koji će je konstantno držati aktivnom, uz mentalnu stimulaciju i obuku. Majušne pudle vole sve vrste aktivnosti, ali posebno vole vodu i uživaju u plivanju. Trčanje, duge šetnje i igra sa drugim psima takođe su dobri načini da mini pudlica potroši nagomilanu energiju. Osim toga, mini pudle su talentovani četvoronožni sportisti i vole discipline poput ronjenja, pokazivanja poslušnosti, agilnosti... i ističu se u radu za koji koriste čulo njuha, u potrazi i spasavanju, praćenju i drugim aktivnostima. Kad su u domu, vole igre interaktivnim igračkama.

Mini pudle su veoma inteligentne, što ih čini lakim za obuku, posebno ako su stimulisane poslasticama.

Patuljasta pudla Foto: Shutterstock/Sergius4

Nega, zdravlje i ishrana minijaturne pudle

Ljudi sa alergijama ili osetljivošću na pseću perut i pljuvačku biraju pudlicu jer se malo linja i praktično nema miris. Pudli je potrebno svakodnevno češljanje dlake i šišanje.

Jedna od loših pojava na dlaci bilo kog varijeteta pudle (bele, kremaste, cafe au lait, bež, sive, srebrne i drugih svetlijih boja) su ružne smeđe pruge ispod očiju. Ovo su dobro poznate mrlje od suza koje uz odgovarajuću negu i ishranu mogu da se ublaže, pa čak i eliminišu. Pudlicama je potrebno i redovno čišćenje ušiju, sečenje noktiju i kupanje. Probleme sa zubima možete sprečiti dobrom oralnom higijenom. biste sprečili nakupljanje plaka i kamenca.

Uz redovne odlaske kod veterinara, dosta aktivnosti i dobru ishranu, minijaturne pudle će živeti srećno i dugo, obično od decenije do 18 godina. Odgovorni odgajivači redovno testiraju pse na nasledne bolesti. Genetika igra važnu ulogu u zdravlju pudle, a budući da rasa dugo postoji, odgajivači i veterinari znaju na šta treba da obrate pažnju kad je reč o njihovom zdravlju.

Ova rasa je podložna zdravstvenim problemima u vidu: očnih tegoba, displazije kuka, luksacije patele, Von Villebrandove bolesti, epilepsije i poremećaja imuniteta.

Mini pudlice ne jedu halapljivo i ne jedu svašta. U svakom slučaju, potrebna im je visokokvalitetna hrana za aktivne pse i mnogo sveže vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pudla postala glavna atrakcija: Za nedelju dana naučila da vozi trotinet

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari