• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crvene mrlje od suza, jedan od čestih problema malteških pasa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Smeđe-rumene fleke ispod očiju javljaju se gotovo po pravilu kod ovih pasa bele dlake, ali se uz primenu odgovarajuće ishrane i higijene mogu ublažiti i sanirati

  • 2
Crvene mrlje od suza na dlaci psa

Foto: Pixabay

Mrlje od suza su čest problem kod malteških pasa.

Reč je o crvenkasto-smeđoj promeni boje dlake koja se nalazi ispod očiju.

Pojavljuje se i kod drugih rasa, ali je nekako najuočljivija kod snežnobelih maltezera.

Mrlje nastaju prekomernim stvaranjem suza (epifora) na dlaci ispod očiju, koja je stalno mokra.

Smatra se da je genetika “kriva” za ovu pojavu.

Eliminišite medicinske uzroke crvenih mrlja

Da biste isključili medicinske razloge stvaranja ružnih fleka ispod očiju psa, odvedite ga veterinaru.

Medicinski uzroci koji mogu da izazovu stvaranje suza su: urasle trepavice, infekcija oka, velike suzne žlezde, mali ili zapušeni suzni kanali, glaukom, entropija (izvrnuti kapak), velike i istaknute oči, infekcija uha, problem sa zubima, sistemske bolesti i reakcija na određene lekove.

Pojačano lučenje suza mogu izazvati i: stres, hormonske promene, veća vlažnost, zagađenje, jak vetar, alergeni, iritansi, izloženost duvanskom dimu, plastične posude za hranu i vodu, visok sadržaj minerala u vodi, alergije, hrana, dlake koje upadaju u oči…

Crvene mrlje od suza na dlaci psa

Foto: Pixabay

Mrlje od suza su obično rezultat porfirina, molekula koji sadrže gvožđe i stvaraju se kada telo razbije crvena krvna zrnca. Neki od ovih porfirina se izlučuju kroz suze, pljuvačku i jastučiće šapa. Kada suze sa porfirinima ostanu na dlaci pojavljuju se mrlje koje potamne ako se izlože suncu.

Osim porfirina, i crveni kvasac (Pitirosporum) može doprineti bojenju suza. Ova gljivica voli vlažna mesta, a mokra dlaka ispod očiju je odlična podloga za njeno bujanje.  Sasvim je moguće da pas istovremeno ima i porfirine i kvasac.

Da bi zabuna bila veća, u čitavu stvar oko crvenih suza uključene su i neke bakterije, ali se one ne javljaju po pravilu, već u pojedinačnim slučajevima.

Pojačana higijena i zdrava ishrana

Kada veterinar isključi zdravstvene probleme, pokušajte da smanjite stvaranje mrlja.

Održavajte dlake na licu čistom i suvom. Ovo može zahtevati negu vlažnog područja dva, tri puta dnevno.

Nemojte da koristite komercijalne tečne proizvode i dobro osušite dlaku ispod očiju psa. Upotrebljavajte češalj da biste uklonili ostatke nečistoće ili kupke i obrišite dlaku čistom maramicom.

Pokušajte da psu promenite ishranu, jer alergija na neke namirnice može doprineti stvaranju fleka. Dodavanje probiotika može biti od koristi, kao i upotreba posuđa od stakla ili nerđajućeg čelika: plastične posude mogu da sadrže bakterije. Umesto vode iz slavine, psu dajte destilovanu ili filtriranu vodu.

Crvene mrlje od suza na dlaci psa

Foto: Pixabay

Podšišajte psu dlaku u uglovima očiju, što će pomoći da se suze "slivaju" niz brkove. Svakodnevno ispirajte psu oči sredstvom koje sadrži bornu kiselinu. U pet šopovima postoji velika ponuda preparata za kupanje pasa sa belom dlakom, pa možete isprobari i njih.

Ako su suzni kanali zapušeni, veterinar će se pobrinuti za to.

Imajte na umu da su navedene mere samo privremene, jer se kanali često ponovo zapuše.

Zasad ne postoji čarobni štapić koji će obrisati mrlje od suza.

Svaki pas je drugačiji, ali uz istrajnost i primenu odgovarajućih mera zaštite, higijene i ishrane, ovu pojavu ćete svesti na najmanju meru.

Evo i jednog domaćeg recepta za uklanjanje crvenila sa dlake

Uzmite prstohvat mešavine kukuruznog skroba i borne kiseline u prahu, nanesite na vlažnu dlaku i ostavite da malo odstoji.

Kukuruzni skrob pomaže da se osuši ovo područje, a borna kiselina postepeno čisti mrlje. Ako ovo budete nanosili svakodnevno, za oko mesec dana se može videte značajna promena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sergej

    16. mart 2023. | 18:29

    Angel eyes To je prašak , američki proizvod , koji se stavi u hrani samo na vrh noža ... nekoliko dana po 1 dnevno ... Posle par dana vec se to gubi ispod očiju ... posle 10 dana vec ne postoji ... javi se tek posle mesec dva ... ponovite proces .... bice sve manje i redje ... Do totalnog gubljenja za par meseci ...vise se i ne javlja Provereno ....