• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bergamski pastirski ovčar, izazov za krhke vlasnike: Ima masnu troslojnu dlaku i kupa se dvaput godišnje

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Životni vek popularnog bergamaska je 12 do 15 godina

  • 0
Pas bergamski ovčar Foto: Shutterstock/volofin

Bergamski pastirski ovčar je nežni džin sa zlatnim srcem, pas šatiranih crno-smeđih dredova, težak preko 30 kg koji pripada drevnoj pastirskoj rasi, staroj skoro 2.000 godina. Snažan, pametan i izuzetno odan, bergamasko se dobro slaže sa malom decom i drugim kućnim ljubimcima. Uprkos svojoj ogromnoj veličini, on je zapravo velika maza koja uživa u igri i izležavanju na kauči.

Izuzetno inteligentan i strpljiv, nežan, budan, odan i pun ljubavi, bergamasko potiče iz Persije. Izgledom podseća na mađarske rase komondora i pulija. Dobro je prilagođen hladnijoj klimi i skoro je izumro nakon Drugog svetskog rata, kada je potreba za ovčarskim psima i vunom znatno opala. Rasa se oporavila 60-ih godina prošlog veka, zahvaljujući italijanskoj odgajivačici dr Mariji Andreoli. Bergamasko je spase i danas je popularna rasa za vlasnika koji traži nežnog čuvara zastrašujućeg izgleda.

Izgled i osobine bergamaska

Mužjaci bergamaska su teški od 32 do 38 kg, a ženke su više "šlank": od 26 do 32 kg. Idealna visina grebena mužjaka je 60 cm sa tolerancijom od 2 cm nagore ili nadole, dok je visina ženke 56 cm, takođe sa tolerancijom od ±2 cm. Životni vek ovog čupavog džina je 13 do 15 godina, viđa se u bojama od: crne, bele, sive, braon, pogodan je za aktivne porodice, familije sa decom, aktivne samce i ruralna područja.

Bergamski pastirski ovčar je miroljubiv i najbolje se snalazi sa iskusnim vlasnikom. Zbog svoje veličine, on može biti težak izazov vlasnicima krhke građe, pogotovo dok su u šetnji. Kontinuirana obuka i socijalizacija su važni da bi ovaj pas bio dobro vaspitan.

Ako nemate vremena da pravilno obučite bergamaska, odustanite od njega. Štaviše, ako nemate snage da kontrolišete velikog psa, manja rasa je bolja opcija.

Temperament i inteligencija bergamaska

Bergamasko ovčar je miran pas pun ljubavi. Međutim, on zahteva i jasne granice, osim pažnje i ljubavi koje ćete mu pružiti. Ako ste popustljiv i nežan vlasnik, bergamasko će se nametnuti kao alfa i videće članove ljudskog čopora kao podređene. Iako nije agresivan, bergamasko je sumnjičav prema strancima. Socijalizacija od ranog uzrasta je ključna da bergamasko bude hladnokrvan, smiren i samouveren kad susretne nepoznate ljude. Bergamasko je nezavisan i pametan pas koga je teško prevariti. Zato vodite računa da budete iznad njega.

Pas bergamski ovčar Foto: Shutterstock/

Da li je bergamasko dobar za porodicu i druge ljubimce

Bergamasko je neverovatan sa decom: strpljiv je i dobroćudan, pa mališani ne mogu tek tako da ga iznerviraju, ali uvek nadgledajte njihovu igru. Druženje bergamaska i dece koji zajedno odrastaju biće odnos pun ljubavi i poštovanja. Bergamasko će se slagati i sa drugim ljubimcima, tolerisaće čak i mačke. Međutim, zbog svoje pastirske prirode, možda će juriti male životinje. Ne ostavljajte ga samog sa malim psima, mačkama ili drugim malim životinjama.

Ishrana, aktivnost i obuka bergamaska

Bergamasko je veliki pas i potrebna mu je visokokvalitetna, proteinska hrana koja odgovara njegovoj veličini i nivou aktivnosti. Njegove potrebe u ishrani će se menjati kako bude stario. Pas je sklon gojaznosti, što može izazvati zdravstvene probleme u vezi sa srcem. Bergamasku je potrebno mnogo dnevne aktivnosti: on voli život na imanju gde ima mesta za istrčavanje i lutanje. Ovaj pas nije pogodan za život u stanu, jer su mu potrebne šetnje dva puta dnevno i najmanje sat vremena dnevne aktivnosti.

Pas bergamski ovčar Foto: Shutterstock/

Bergamasko je veoma inteligentan i lako uči trikove i komande, odlično reaguje na dosledne, pozitivne metode treninga i nagrade. Nikada ga nemojte udarit i ne budite grubi prema njemu. Uspostavite svoj alfa status dok je bergamasko štene i ne dozvolite da prekorači svoje granice. Zbog njegove veličine, morate održavati kontrolu nad njim uz stalnu obuku.

Nega i zdravlje begamskog pastirskog ovčara

Ova rasa ima jedinstvene potrebe za negom: ima jaku, troslojnu dlaku koja je masna, gusta i vodootporna. Vunaste dredove ne morate češljati često, osim ako ne pripremate psa za izložbu. Kupajte ga samo dva puta godišnje. Bergamasko je odličan izbor za vlasnike sa teškim alergijama, ali ga neće dobro prihvatiti ljudi alergični na vunu ili lanolin.

Bergamasko je generalno zdrava rasa koja može da doživi 15 godina, ali može razviti zdravstvene probleme u kasnijem dobu. Malobrojnost rase navela je odgajivače da ne preteruju sa uzgajanjem bergamaska, ali se on ipak mora nabaviti od odgovornog odgajivača, kako bi se izbegli potencijalni zdravstveni problemi. Bergamasko ponekad ima probleme sa očima, a od ozbiljnih tegoba poznate su displazija kuka, torzija želuca i gojaznost.

Pas bergamski ovčar Foto: Shutterstock/

Manje poznate činjenice o bergamaskom ovčaru

Prirodni stočar, bergamasko lako uči kako da čuva stado ovaca, bez ikakve obuke ili uputstava i brzo savladava osnovne komande i trikove.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, bergamasko je skoro izumro, jer je potražnja za vunom i pastirskim psima znatno smanjena. Srećom, italijanski odgajivač dr Marija Andreoli spasila je rasu od izumiranja.

Kako bergamasko izgleda uživo? Pa, evo i tih kadrova!

@angelathegroomer #petco #bergamasco #dog #cute #bobmarleychallenge #youreinvited #corded #doggroomer #doggroomerlife ♬ Fine by Mal Blum - Bob Ross

(Pangovet/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kao da umesto repa ima propeler: Ovaj pas će poleteti od sreće dok čeka vlasnika

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari