• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Komondor i puli: Kako da prepoznate razlike između mađarskih pasa gotovo istovetnog izgleda

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Duga dlaka nalik dredovima kod komondora je isključivo bela, dok se puli viđa i u drugim bojama, a različiti su im i karakteri: dok je komondor suzdržan i nezavisan, puli je lajavac i poslušan do iznemoglosti

  • 0
Komondor i puli sličnosti i razlike Foto: Shutterstock

Da li ste ikada videli pulija, ljupkog čupavka sa “dredovima”?

On je zaista poseban, prepoznatljiv i unikatan pas. Ali, tako se čini sve dok ne vidite komodora!

Zajedničko im je i to što su Mađari, ali postoji mnogo razlika između komondora i pulija.

Psi sličnog izgleda a različitih namena

Ana Kvikli, bivša predsednica “Puli kluba Amerike” i predsednica “Komondor kluba Amerike" je kinološki sudija za obe rase. Ona tvrdi da ljudi mešaju pulije i komondore, ali kad upoznaju rase, shvate da im je jedina sličnost u izgledu dlake i činjenici da obe rase potiču iz Mađarske.

Komondor je čuvar stada i veoma je povučen, lojalan je vlasniku ali i nezavisan. Puli je manji pas koji se uzgaja da bi čuvao ovce i vezan je za vlasnika. Komondor je uvek i samo bele dlake, veći je od pulija, proporcije glave i tela su im različite, nema kovrdžavi rep i teže ga je obučavati.

Puli je drevni ovčarski pas iz Mađarske, gde je stigao pre više od hiljadu godina da bi radio kao pastir. Komondor je nastao na Tibetu i bio je pas Kumana, koji su u 13. veku bili primorani da se sele zbog mongolske ekspanzije na zapad, u današnju Mađarsku.

Obe rase su skoro izumrle tokom Drugog svetskog rata. Iako su pastiri generacijama radili da bi sačuvali najznačajnije atribute agilnosti i spremnosti pulija za rad, rat je uzeo danak. On je bio poguban ne samo za pulije, već i za druge rase koje su okončale od bombi i metaka, pa su bile potrebne godine da se obnove.

Različiti poslovi koje su obavljali puli i komondor uticali su na formiranje različitih karaktera. Tako su puliji postali aktivniji i spremniji za poslušnost, dok je komondor postao opušteniji. Kao pas čuvar, komondor će pokušati da zaštiti teritoriju koju nadgleda i to je jedna od najvažnijih rasnih karakteristika. Osim toga, on je izuzetno lojalan, pun ljubavi i zaštitnički nastrojen, ali jogunast prilikom obučavanja.

Nisu rase za svakoga

Kad je reč o puliju, za njegovo vaspitavanje potreban je čak i smisao za humor, kao i strpljenje i razumevanje. Puli je pouzdan pastirski pas i izvrstan čuvar, ali se ističe i u poslušnosti, reliju, agilitiju i drugim kinološkim aktivnostima. Voli da provodi vreme sa porodicom i mora se navići na poslušnost od najranijeg uzrasta. Izuzetno je inteligentan, ali mnogo laje.

Zahtevnost održavanja pulijeve i komondorove dlake je istovetna. Njihov karakterističan dlačni pokrivač počinje da se formira između deset meseci starosti i godine, a mnogi vlasnici nemaju mnogo strpljenja i vremena da se njima bave, pa ih šišaju. Ipak, kad se "dredovi" formiraju i počnu da rastu, lakše ih je održavati. Mnogi vlasnici često se žale da sijaset stranih predmeta i stvorenja u dlaci koje puli donosi iz šetnje.

Izazovno je održavati komondorovu dlaku čistom i urednom, jer je duža od pulijeve i za nju se bukvalno lepi mnogo nečistoće.

Dok je štene, komondor ima pomalo kovrdžavu, talasastu dlaku, a u uzrastu od oko šest meseci, dlaka postaje gruba.

Komondoru je potrebna zahtevna socijalizacija i obuka, jer ovo nije pas za svakoga. On je jak i ozbiljan pas i čuvar i traži vlasnika koji će mu imponovati. Puli se mnogo lakše obučava, ali je glasan i temperamentniji.

Ukoliko ste poželeli da izaberete pulija ili komondora za budućeg kućnog ljubimca, verujemo da će vam ovi opisi u tome pomoći i olakšati odluku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari