• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najdramatičnije rase pasa: "Oni bukvalno vrište kad ne dobiju ono što žele", kaže jedna veterinarka

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako kao budući vlasnik ne želite da crvenite pred komšilukom i prolaznicima u parku zbog svog ljubimca koji se "valja" i "plače" na sav glas ako mu uskratite ono što voli, prvo pročitajte ovaj tekst

  • 1
Korgi Foto: Shutterstock/Happy monkey

Biranje idealnog kućnog ljubimca ponekad je veoma težak posao, ali budući vlasnik uvek može da se osloni na mišljenje stručnjaka i veterinara koji na društvenim mrežama dele svoje mišljenje o rasama koje smatraju dobrim za dom, ali i upozoravaju na rase koje su za izbegavanje.

Doktorka veterinarske medicine i korisnica Reddita objavila je da nije ljubitelj nekoliko rasa pasa. Ako vlasnik ne želi da se stalno stidi pred komšijama i drugim vlasnicima zbog glasnog lajanja svog ljubimca, vreme je da dobro pročita sva upozorenja o rasama koje su sklone pravljenju nesnosne buke.

Francuski buldog Foto: Shutterstock/Firn

"Korgi je najdramatičniji pas sa kojim sam se susrela, a sa njim u društvu su haski i francuski buldog", kaže veterinarka. "Imala sam priliku da saznam kako se ovi psi ponašaju kad ne dobiju ono što žele. Oni bukvalno vrište iz peta i beže koliko ih noge nose", dodala je ona.

I to nisu bili jedine rase pasa koje gotovo stoprocentno nateraju vlasnika da se nađe u neprijatnoj situaciji, piše Thesun.

Noćna mora svakog vlasnika

"Goldendudl, ovčarske rase, stočarski psi i američki buldog me izluđuju", nastavlja veterinarka o svojim iskustvima u kojima tvrdi da joj je bilo preteško da se nosi sa ovim rasama prepunim energije. Kao profesionalac koji radi sa kućnim ljubimcima, imala je dovoljno neprijatnih susreta sa rasama zbog čijih neprijatnih karaktera ih se kloni.

Nemački ovčar Foto: Pixabay

Veterinarka je uvek preferirala mešance nemačkih ovčara i verovala je da savršen svaki pas kome je "vučjak" jedan od roditelja. Međutim, kako kaže, čistokrvni nemački ovčar je sasvim druga priča.

"Radeći u noćnom objektu za smeštaj i negu pasa susrela sam se sa tri rasna ovčarska psa i nekoliko hibridnih rasa koji su bili skloni koprofagiji (jedenju sopstvenog izmeta ili fecesa drugih pasa).

Koprofagija je praksa jedenja stolice i u pojedinim fazama odrastanja šteneta nije abnormalna, kao i u drugim određenim situacijama. Ovakvo ponašanje navodno pruža "mogućnost preživljavanja", jer sprečava razvoj nehigijenskih uslova u leglu, što inače može dovesti do bolesti. Mnogi štenci prolaze kroz oralnu fazu u kojoj sve istražuju ustima, ponekad unoseći neprehrambene artikle, uključujući izmet.

Najbalavije rase pasa Bokser Foto: Pixabay

Tuče pasa i rase "za poželeti"

Ako ne želite da se usočavate sa sudijskim odlukama zbog čestih borbi vašeg ljubimca i drugi pasa, klonite se ratobornih rasa.

"Najagresivniji psi koje sam srela su bokseri", kaže veterinarka. U međuvremenu, hibridi su zauzeli drugo mesto na njenoj listi ratobornih, dok su mešanci border kolija na trećem mestu. Oni su zasigurno zaslužili svoja mesta na listi s obzirom na to koliko je svađa i tuča ova veterinarka morala da prekine.

Ona ima teoriju i o lošem ponašanju druge rase.

"Doživela sam i međusobne borbe boksera", kaže i dodaje da ima svoju listu pas koje najviše voli.

"Apsolutno najbolji psi i rase koje želim da imam su standardna pudla, doberman, pit bul i buli, kane korso, vižla i vučiji hrt", kaže veterinarka i dodaje da su to najneverovatniji psi sa kojima je radila, jer su divni i imaju blagu narav.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    23. april 2024. | 14:49

    Zašto je bojkot prema Staford ima,sram da vas bude,prava diskriminacija od vas.